Gündem

Çevre Dostu 1000 Okul Projesi Başladı

Çevre Dostu 1000 Okul Projesi, Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un katıldığı törenle kamuoyuna tanıtıldı.

Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, OSTİM İlköğretim Okulunda düzenlenen "Çevre Dostu Bin Okul Projesi" tanıtım programında projeye desteklerinden ötürü Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'a teşekkür etti.
 
Antalya'da 9 Aralık 2021'de düzenlenen Akdeniz'in Kirlenmeye Karşı Korunması Sözleşmesi'nin 22. Taraflar Konferansı'nda (COP22) caretta carettaların denize bırakılması sürecine Millî Eğitim Bakanlığı olarak dâhil olduklarını anımsatan Özer, şöyle konuştu: "Orada bir sürü konuyu mütalaa etme fırsatı bulduk. Çok hızlı bir şekilde çevre bilinciyle ilgili adım atabilme imkânımız oldu. Bunun ilk adımını, 2015'ten beri 7 ve 8. sınıflarda seçmeli ders olarak okutulan 'çevre eğitimi' dersinde attık. Önce müfredatı güncelledik ve dersin adını 'çevre eğitimi ve iklim değişikliği' dersi olarak değiştirdik. 7 ve 8. sınıfların yanında 6. sınıflara da seçmeli ders olarak dâhil ettik. İkinci adımı olarak öğretmenlerin uzaktan eğitim platformuyla eğitimlerini tamamlaması için geliştirdiğimiz Öğretmen Bilişim Ağı'nda (ÖBA) 2021-2022 yılının ara tatilinde öğretmenlerimize ilk defa çevre eğitimi ve iklim değişliğiyle ilgili eğitim verdik. Bunun içeriğinin oluşturulmasında da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızın çok büyük katkısı oldu. Zorunlu olmamasına rağmen bu eğitimlere 100 bine yakın öğretmenimiz katıldı."
 
OKULLARA GÜNEŞ PANELLERİ VE YAĞMUR SUYU DEPOLAMA ÜNİTELERİ KURULACAK
 
Bakan Özer, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile iş birliğine Çevre Dostu 1000 Okul Projesi'yle devam ettiklerini bildirerek "Millî Eğitim Bakanlığı olarak 'Temiz Okul ve Temiz Enerji' çatısı altındaki bir alt proje olan 'Çevre Dostu 1000 Okul Projesi'ni bugün itibarıyla uygulamaya geçiriyoruz. Bu kapsamda öncelikle tüm ilçelerde en az bir tane olmak üzere bin okulu belirledik. Buradaki hedefimiz 1000 okulla sınırlı bir hedef değil. Biz Türkiye'nin tüm noktalarında çevre dostu uygulamaları yürürlüğe sokan, tüm örnekleri bünyesinde taşıyan en az bir okul olmasını istedik. Bizim hedefimiz, 1000 okulla başlayıp 57 bin 108 okulumuzun tamamının çevre dostu okullar olması. Onun için bu çok mütevazı başlangıç gibi görünse de nihai hedefi tüm eğitim sistemimizi kapsamakta." dedi.
 
Proje kapsamındaki tüm okullarda güneş enerjisi panelleri ve yağmur suyu depolama ünitelerinin kurulacağını anlatan Özer, şunları kaydetti: "Yağmur suları okulların bahçelerinde ve farklı yerlerinde kullanılacak. Bunun yanında 1000 okulumuzun tamamında kurmuş olduğumuz kütüphaneler, sıfır atık kütüphanelerine dönüştürülecek. Yani öğrencilerimiz, öğretmenleriyle evlerinde veya okullarında kullanılmayan malzemelerin nasıl yeniden kullanıma sokulduğunu deneyimleyip onun uygulamalarıyla yüzleşecekler. Yine yemekhaneler ve kantinlerdeki organik atıklar kompost makineyle gübreye dönüştürülecek. Çocuklarımız bunlarla okul bahçelerinde bitkiler yetiştirecek. Okullarımızı çevreyle dost, sıfır atık kültürünün yaygınlaştığı okullara dönüştürecek. Proje kapsamında Bakanlığımızın destekleriyle 1000 okulun tüm yöneticileri ve öğretmenlerine çevre bilinci ve iklim değişikliğiyle ilgili sürekli eğitimler verilecek. Bu projenin ülkemiz için çok kıymetli bir proje olduğuna inanıyorum."
 
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ise konuşmasında Milli Eğitim Bakanlığı ile iklim değişikliğiyle mücadelede her yaştan çocuğu ilgilendiren çok kıymetli adımlar attıklarını söyledi. Bakan Kurum, özellikle 7. ve 8. sınıflarda okutulan "Çevre Eğitimi" dersinin, iklim değişikliğiyle uyumlu bir ders olarak yenilenmesi, yine seçmeli ders olarak okutulan derslerin isminin "Çevre Eğitimi ve İklim Değişikliği" olarak değiştirilmesinin önemli bir adım olduğunu belirtti.
 
Çevre eğitiminin ilkokulda başlaması adına Çevre Dostu Okul Projesi'nin yürütülmesinin de önemli olduğunu ifade eden Kurum, gelecek nesillerin çok daha iyi şartlarda eğitim alacaklarını ve daha iyi bir çevrede yaşayacaklarını kaydetti. Kurum, dünyada pek çok tabiat olayına sebep olan iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında, net sıfır emisyon hedefini ortaya koyduklarını ve tüm meslek dallarını ilgilendiren bu konuda mücadeleyi sürdüreceklerini anlattı.
 
Murat Kurum, "Bu proje çocuklarımızda çevre ve doğa bilincinin artırılmasına katkı sağlayacak çok özel, çok önemli ve anlamlı bir proje. Projeyle her ilçede en az bir tane olmak üzere toplam 1000 okulumuz, çevre dostu, iklim dostu, sıfır atık uyumlu olacak. OSTİM İlkokulumuz da bu 1000 okulun en başarılı örneklerinden biri olacak." değerlendirmesini yaptı.
 
Çevre bilincinin yerleşmesi ve özellikle çocuklara aktarılmasında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayesinde yürütülen Sıfır Atık Projesinin hem yerel hem de ulusal alanda çok önemli projeler arasında yer aldığını kaydeden Murat Kurum, "Kökleri 1000 yıllık medeniyetimize uzanan, ülkemizin en büyük çevre hareketi olan Sıfır Atık Projesi, Anadolu'nun engin tecrübesinden dünyaya yayılan küresel bir çevre hareketi olmuştur." diye konuştu.
 
Uluslararası alanda pek çok ödüle layık görülen Sıfır Atık Projesi'nin, geçen yıl BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları Eylem Ödülü'nü aldığını, Akdeniz Parlamenter Asamblesinde 16. Genel Kurulu'nda da yüzlerce proje arasında birinci olduğunu belirten Kurum, "Bu büyük hareket, 15 milyon gencimize ulaşan, Türkiye'nin en geniş çaplı sıfır atık eğitim seferberliğine dönüştü." dedi.
 
Bakan Kurum, 2023 yılına gelindiğinde tüm kamu kurum ve kuruluşlarında Sıfır Atık Projesi'nin tamamen hayata geçmiş olacağını belirterek, amaçlarının çocuklara tertemiz bir Türkiye, tertemiz bir dünya bırakmak olduğunu dile getirdi.
 
"GREENMETRİC PROGRAMINDA İLK 10'A GİRECEĞİZ"
Çocukları sadece eğitmediklerini, onlara önemli görevler de verdiklerini, bu kapsamda çevre ve doğanın minik savunucuları çevre müfettişlerinin "arı gibi çalıştıklarını" ifade eden Kurum, 209 üniversiteden genç iklim elçilerini belirlediklerini, bu gençlerin üniversitelerinde, iklim değişikliği ile mücadele için kolları sıvadıklarını aktardı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, sözlerini şöyle sürdürdü: "Dünyanın iklim dostu üniversitelerini oylayan GreenMetric programında ilk 10'a gireceğiz. Her yıl en az 1 üniversitemizin o listede olmasını sağlayacağız. Bu hedefle, şu an 209 üniversitemiz, hocalarımız, öğrencilerimiz harıl harıl çalışıyor. Gençlerimize, çocuklarımıza, sıfır atık, çevre ve doğa bilinci, iklim değişikliği konularına ilişkin farkındalık oluşturmak amacıyla her gün yeni bir projeyi hayata geçiriyoruz. Çocuklarımıza ve ailelerimize bir müjde vermek istiyorum. Ülkemizin dijital ortamda eğitim verecek ilk 'Çevre ve Çocuk Akademisi'ni yakında açıyoruz. Zengin içerikli video ve animasyonların yer alacağı bu akademi ile çocuklarımız hem eğlenecekler hem de başta sıfır atık olmak üzere, çevreye, doğaya, iklime dair her konuyu filmlerle online derslerle öğrenecekler. Tıpkı bir dijital üniversite formatında olacak bu platformda, çocuklarımız için Sıfır Atık, Çevre, Şehircilik, İklim Değişikliği, Doğa ve Sanat, Çevre ve İletişim Akademileri ile İklim Elçileri ve Çevre Müfettişleri Kulüpleri yer alacak. EBA entegrasyonu ile birlikte 18 milyon öğrencimizin ulaşabileceği platform, çocuklarımıza sürekli yenilenen çok zengin bir içerik sunacak."
 
Kurum, Çevre Dostu Bin Okul Projesi için Emine Erdoğan'a, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'e ve emeği geçen herkese teşekkür etti. Konuşmaların ardından, Bakan Özer ve Bakan Kurum okulda bulunan kompost makinesi ve sıfır atık kütüphanesini inceledi.

(Kaynak: Milli Eğitim Bakanlığı)