8 Nisan’a kadar sürecek olan çalışmalar kapsamında Çanakkale Merkezde 500 sokak hayvanının kısırlaştırılması bekleniyor.
Sahipsiz sokak hayvanlarında, hayvan refahı ve popülasyon kontrolünde Veteriner Hekimlik uygulamaları Workshop açılışı gerçekleştirildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi veteriner hekimleriyle ortaklaşa yürütülen çalışma Çanakkale merkez ilçe ve 9 ilçe belediyesinde yapılacak. Çanakkale merkezde başlayan sonrasında diğer ilçelerde devam edecek çalışmayla 500 sokak hayvanının kısırlaştırılması hedefleniyor. Veteriner Hekimlik Uygulamaları Workshop açılış törenine Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay, Çanakkale Veteriner Hekimler Odası Başkanı Ali Alaattin Coşkun da katıldı.
Çanakkale Belediyesi Sokak Hayvanları Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nde gerçekleşen açılışta bir açıklama yapan Çanakkale Belediyesi Veteriner Hekimi Mustafa Cesur “ İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Çanakkale Belediyesi’nin yapmış olduğu sokak hayvanlarının kısırlaştırılması ile ilgili workshop çalışması için İBB’den iki veteriner hekim, bir tekniker ve bir işçi arkadaş geldi, bugün çalışmamız başladı. Merkez ilçe ile birlikte 9 tane ilçe belediyesinde yaklaşık 500 adet sokak hayvanını kısırlaştıracağız. Bugün itibari ile çalışmalarımıza başladık, Cumartesi gününe kadar Çanakkale Belediyesi Barınağı’nda gerçekleştirilecek operasyonlar. Sonra Ayvacık, Bayramiç, Küçükkuyu ve Gelibolu 8 Nisan’da çalışmalar tamamlanacak” dedi.
İstanbul’dan gelen Veteriner Hekim İsmail Ay ise, “İBB’de çalışan hekimim. Sahipsiz hayvanların popülasyonlarının kontrolü amacıyla meslektaşlarımızla birlikte çalışıyoruz, bugün ilk çalışmamızı gerçekleştirdik, 48 hayvan kısırlaştırıldı, mesleki bilgi ve uyum içinde iki hafta sürecek çalışmanın verimli olacağına inanıyorum” dedi.
Çanakkale Merkez ve 9 İlçede Kısırlaştırma Yapılacak
Yapılacak çalışmalar hakkında bilgiler veren ve Çanakkale Belediyesi ile diğer ilçelere yönelik gerçekleştirilecek kısırlaştırma çalışmaları hakkında bilgiler veren Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ise, “İBB ile birlikte birçok branşta belediye hizmetleri noktasında bugün de veteriner hizmetleri konusunda gücümüzü birleştiriyoruz. İstanbul’dan veteriner arkadaşlarımız geldi, burada birlikte hem Çanakkale merkez, hem de 9 ilçenin yerine giderek, oradaki kısırlaşma çalışmalarını yapacağız. İBB ile başka konularda da işbirliklerimiz var. Ama bu önemli bir konu, hayvan sağlığı konuları, özellikle kentlerde en büyük sıkıntılardan birisi de başıboş hayvanların barınması, bakımı, kısırlaştırılması ve aşılanması önem arz ediyor. Ama bir türlü sağlıklı bir mevzuata kavuşamadık. Özellikle bu saldırgan hayvanların bakımı önemli, ama sahiplerinin bu konuda sorumluluğu, yeni yeni mevzuat değişikliği ile şu anda sağlanmaya çalışılıyor. Bu arada da hayat devam ediyor, sokaklarda başıboş kediler ve köpekler dolaşmaya devam ediyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile güç birliği yapıyoruz. Hem merkezde, hem ilçelerde yoğun bir şekilde kısırlaştırma çalışması içindeyiz. Bu vesileyle İBB Başkanımıza Ekrem İmamoğlu’na ve yardımcılarına Çanakkale halkı adına teşekkür ediyorum, halkı da bilinçlendirmiş olacağız hayvan bakımı ve sahiplendirme ve sonraki yönetimi ile ilgili, hayvan barınağımızı yapmak için de harekete geçtik” dedi.
Onları Rehabilite Etmek Zorundayız
Çanakkale Veteriner Hekimler Odası Başkanı Ali Alaattin Coşkun ise yaptığı açıklamada “Biz de Belediye ile iyi ilişkiler içerisinde yaşadığımız kentimize faydalı olalım diye çalışıyoruz. Daha önce belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay bizi ziyaret ettiğinde birlikte nasıl çalışırız diye sorduğunda biz de Sokak kedilerinin ameliyatlarını yapmıştık. Bu konuda bir desteğimiz olmuştu Belediyeye Sokak hayvanları insanlar için gerçekten sorun. Ama aynı sokaktayız, aynı kentteyiz ve beraber yaşıyoruz. O yüzden bir şekilde onları rehabilite etmek zorundayız. Bugün de sağ olsun İstanbul Büyükşehir Belediyesi destek olmaya gelmişler biz de od yönetimi olarak onlara kısırlaştırma çalışmalarında destek olacağız” dedi.
Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay da yaptığı açıklamada, İBB’nin desteğiyle ekiplerin 9 belediyede, 11 gün boyunca çalışmalar yapacaklarını belirterek, “Kısırlaştırma konusunda hedefimiz 500, bu noktada sivil toplum kuruluşları ve gönüllülerle işbirliği içindeyiz” dedi.
İddialar Doğru Değil, Konu Araştırılıyor
Geçtiğimiz gün Barınakta yaşanan üzücü olaya ilşkin de açıklamalarda bulunan İrfan Mutluay “Köpeklerin iddia edildiği gibi başka köpek ırklarıyla birlikte tutulduğu doğru değil, Pazar günü yaşanan olay araştırılıyor, sanırım dışarıdan bir besleme olabilir, bu ırklarda yiyeceğe ulaşmada mücadele söz konusu. Köpeklerin aç olduğu iddiaları ile ilgili de konuda da şunu söyleyebilirim. Her besleme fotoğraflanır, bunlar Whatsap grubunda paylaşılır, sabah 9:00 ve 11:00 saatleri arası besleme yapılır, akşam da gerekirse takviye yapılır. Barınak 7 gün 24 saat aktiftir, sağlık personeli ve nöbetçi vardır, konu araştırılıyor” ifadelerini kullandı.
Cuma Deren