Gündem

HURDALAR ÇEKİLECEKTİ, GENELGE 81 İLE GİTMİŞTİ..

VATANDAŞA GÖRE; 'KARAR YERİNDE, HURDALAR DA YERİNDE!..'

İçişleri Bakanlığı, Çevre ve Görüntü kirliliği başta, her an yanma, patlama riski bulunan hurda ve atıl araçların toplanması konusunda genelge yayınlamıştı.
Ocak ayı sonlarlında çıkan genelgenin üzerinden günler, haftalar, aylar geçti. Çanakkale'de tespiti yapılan 40'ın üzerinde araç, çekilecek alan belirlenemediği için kamuya açık alanda işgali sürdürüyor.
Yeni yıl ile birlikte , hurdalar için yeni karar gelmişti. 27 Ocak tarihli, İçişleri Bakanlığı genelgesi, 81 il'e gönderildi.
Bakanlık, Trafik güvenliğini ve kamu düzenini tehlikeye atan cadde, sokak ve meydanlardaki hurda ve atıl adurumdaki raçların toplatılmasıyla ilgili, 81 il valiliğine genelge göndermiş, gereğinin yahpılmasını istemişti.
--------------------------------
GENELGE KESİN, NEDEN BELLİ
HURDALAR, AYLARDIR OLDUĞU YERDE
----------------------------------
Hurda ve atıl durumdaki araçlar, Çevre ve göröntü kirlilği başta, tehlike arz etmesi nedeniyle kaldırılacaktı, çekilecek alan belirlenemedği için aylardır  kaldırılamadılar.
İçişleri Bakanlığı; 'Hurda/Atıl Araçların Toplatılması' konulu genelgede yayınlayıp, cadde, sokak, meydan gibi kamunun ortak kullanım alanlarına, ya da özel mülkiyete konu yerlere uzun süreli bırakılan; terk edilmiş, hurda, atıl, buluntu, hasara uğramış, kullanılamaz hale gelmiş araçların, görüntü ve çevre kirliliğinin yanı sıra patlama ve yanma riski de taşımaları nedeniyle kamu düzeni ve güvenliğini tehdit edici hal aldığına dikat çekip, gereğinin yapılması konusunda 81 İl valiliğine genelge göndermişti.
VALİ AKTAŞ TALİMAT VERDİ,
BELEDİYE'DEN YANIT GELMEDİ
Alınan bilgiye göre, Bakanlık genelgesi üzerine Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, il merkezinde söz konusu araçların tespiti ve gereğinin yapılması için, araçların çekileceği alan belirlenmesini istedi.
Trafik şubesi ekiplyeri atıl ve hurda halindeki araçların yerlerini tespit etti.. Çanakkale Belediyesi ile de, araçların çekileceği alanın bilerlenmesi için bir yazışma gerçekleşti. Edinilen bilgiye göre, Genelge kapsamında, 40' ın üzerinde araç tespit edildi, ancak çekilecek alanın belirlenemesi nedeniyle, araçlara müdahale edilemedi.
Mahalle arasında olduğu giubi, sokaklardaki yük indirme ve bindirme  alanlarında hurdaya dönmüş şekildre, atıl vaziyette bekleyen onlarca aracın kaldırılması için Çanakkaleliler de, haberdar oldukları Genelge nedeniyle,  Emniyet Müdürlüğüne birçok hurda araç ihbarı yaptı.
Vatandaşların, bir kısmı kamuya  açık, bir kısmı da özel mülkiyet alanında halen duran hunda ve atıl araçlara ilişkin şikayetlerini sık sık dile getirdeliri gözlendi.  
 İçiileri bakanlığının genelgesi, kamuoyunun  şikayet konusuna çare olarak algılanmıştı. Çankakale'de, park, meydan gibi alanlarla birlikte özel mülkiyete konu taşınmazlarda park halinde bulunan hurda araçlardan kaynaklı şikayetler hep dile geliyordu.
Bakanlık ülke genelinde, benzeri  şikayet ve taleplerin arttığına değinip, bu yönde alınacak önlemleri geçtiğimz Ocak ayında  sıralamıştı.
İSTENİLEN BELLİ, ALAN BELLİ DEĞİL..
Bakanlık; "HURDA ALANLARI BELİRLENECEK" dese de, Çanakkale'de bu istem aylardır yerine getirilmedi.
Genelge'de, "5393 sayılı 'Belediye Kanunu'nun 15'inci maddesi ve 5216 sayılı 'Büyükşehir Belediyesi Kanunu'nun 7'nci maddesi uyarınca belediye sınırları içinde belirlenmeyen hurda alanı varsa bir an önce belirlenmesi sağlanacak. Söz konusu araçların niteliklerine göre belediyelerce belirlenen hurda depo alanları veya yediemin otoparklarında muhafaza altına alınacak.
Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin 174’üncü maddesi kapsamında kara yolunu kullananları uzun süre etkileyecek şekilde park edilmiş, terk edilmiş veya hasara uğramış araçların, trafik zabıtasıyla birlikte 2918 sayılı 'Karayolları Trafik Kanunu'nun 6'ncı ve 'Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin 7'nci ve 9'uncu maddelerince emniyet ve jandarma hizmetleri sınıfındaki diğer personel ve belediye zabıtası tarafından tespit edilecek ve ruhsat sahiplerine araçlarını kaldırmaları hususunda gerekli tebliğ yapılacak. Kaldırılmayan araçların ise trafik zabıtasınca trafikten menedilmesi sağlanacak." ifadeleri yer bulmuştu.
Genelgede ayrıca, şu anlıtamlar geçmişti; "5326 sayılı 'Kabahatler Kanunu'nun 41/6 maddesi uyarınca kullanılamaz hale gelen motorlu kara veya deniz nakil araçlarını ya da bunların mütemmim cüzlerini sokağa veya kamuya ait yerlere bırakan araç sahiplerine kaldırmaları yönünde tebliğ yapılacak. Tebliğe rağmen araçlarını kaldırmayanlara işlem yapılarak, bu araçların hurda alanlara kaldırılması sağlanacak. Bunların kaldırılmasına ilişkin masraflar ise araç sahibinden ayrıca tahsil edilecek."
TRAFİKTEN MEN ARAÇLAR SATILACAK
 Genelgede, 'Karayolları Trafik Kanunu'nun Ek 14'üncü maddesi kapsamında buluntu olması nedeniyle veya bu kanun hükümleri gereğince trafikten menedilerek alıkoyulan ancak sahipleri tarafından 6 ay içinde teslim alınmayan veya aranmayan araçların milli emlak müdürlükleri vasıtasıyla satılması sağlanacağı da belirtilmişti.
Erdem Sürek