Ekonomi

Zamlar Karşısında Tüketiciler Geçinmez Oldu

Tüketici Koruma Derneği Çanakkale Şubesi Başkanı Ali Rıza Berkit, giderek derinleşen ekonomik kriz, artan fiyatlar, yapılan zamlara karşılık Ülke genelinde eş zamanlı olarak Çanakkale’de bir basın açıklaması yaparak, vatandaşların mağduriyetlerini dile getirdi.

Yanlış ekonomi politikalar nedeni ile yoksulluğun derinleştiğine dikkat çeken Ali Rıza Berkit “Tüketiciler aleyhine olan ekonomik politikalar ve ekonomik kriz devam ettikçe açlık ve yoksulluk da artmaya devam etmektedir” dedi.

Geçtiğimiz yılın sonunda döviz kuru artışı ile başlayan ekonomik kriz, Ukrayna-Rusya savaşı ile devam ederken ülkemizde yoksulluk giderek derinleşiyor.  Hükümetin ekonomik soruna karşı attığı her adım  stokçulara ve fırsatçılara yararken özellikle tüketiciler  zor durumda. Yaşanan bu zorlu ekonomik şartlara her gün tepkiler gelirken bir tepki de Çanakkale Tüketici Derneğinden geldi. Ülke genelindeki  derneklerle eş zamanlı olarak Cumhuriyet Meydanında gerçekleştirilen Basın açıklamasına Vatandaşların yanı sıra CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, CHP Merkez İlçe Başkanı Süleyman Erte,  Kent Konseyi Başkanı Evren Kızoğlu katıldılar.  Cumhuriyet Meydanında düzenlenen Basın Açıklamasını Tüketici Koruma Derneği (TÜKODER) Çanakkale Şube Başkanı Ali Rıza Berkit  okudu.
Berkit yaptığı basın açıklamasında “Biz bu ülkenin geçinemeyen, tüketemeyen, insanca yaşamak isteyen tüketicileriyiz Yapılan fahiş zamlar karşısında tüketiciler olarak geçinemez olduk, tükendik. Evrensel haklarımızdan olan temel ihtiyaçlarımızı karşılayamaz olduk. Yılın ilk üç ayında asgari ücret ile açlık sınırı arasında fark son yıllarda görülmemiş bir şekilde artmıştır. Asgari ücretli açlığa, emekli ölüme mahkum edilmiştir. Tüketici kiraları, faturaları ödeyemez, sağlıklı gıdaya ulaşamaz, pazara çıkamaz olmuştur. Marketlerden gramla alış veriş yapmaya başlamıştır. Ulaşıma gelen zamlar ise vatandaşı evde hapis olma durumuna getirmiştir. Kısacası; Mutfak yanıyor, vatandaş tükeniyor, aç ve yoksul sayısı her gün yükseliyor tüketici tüketemeden tükeniyor” dedi.
Artan Zamlar Krizi Derinleştiriyor
TÜKODER Başkanı  Ali Rıza Berkit, konuşmasının devamında , Ocak ayından beri sürekli artan zamların raflara yansıdığını ekonomik kriz dolayış ile günlük değişen etiketlerin krizi derinleştirdiğini belirterek “Ülkemizde yaşayan vatandaşlarımızın %30 u açlık sınırının altında , %60'ı yoksulluk sınırının altında yaşam mücadelesi vermektedir. Tüketiciler aleyhine olan ekonomik politikalar ve ekonomik kriz devam ettikçe açlık ve yoksulluk da artmaya devam etmektedir. Özelleştirmeler, tüketime dayalı ekonomi politikaları, yanlış enerji politikaları, plansızlık, liyakatsizlik, olmayan tarım politikaları sonucu bu noktaya gelinmiştir. Yılbaşından bu güne söylüyoruz; elektrik, doğalgaz ve akaryakıta yapılan zamlar tüm temel ihtiyaçlarımıza zam olarak yansımaktadır. Raflarda gıda etiketleri günlük değişmeye başlamıştır. Devlet fiyatını kendi belirlediği, elektrik, doğalgaz, akaryakıta sürekli zam yapıyor, bu zamların raf fiyatlarına yansıdığını bildiği halde sorumluyu başka yerlerde arıyor. Artarak devam eden zamlar nedeniyle yaşanan kriz derinleşerek büyümeye devam etmektedir” dedi.
 Hükümetten Talepler
TÜKODER Başkanı  Ali Rıza Berkit, zamlarla ilgili hükümetten  yapılmasını istedikleri taleplerini de sıralayarak “Bizi yönetenlerden talep ediyoruz! Vatandaşın gündeminden açlık ve yoksulluk sorunu çıkarılmalıdır. Zamlara bir son verilsin, yapılan zamlar geri alınmalıdır. Elektrik temel ihtiyaçtır, kamu hizmeti olarak verilmesi sağlanmalıdır, Açlıkla yoksullukla yaşam mücadelesi verenler için ücret ve maaşlar güncellenmeli, insanca yaşam sınırı olan yoksulluk sınırı seviyesine getirilmelidir. Yıllarca bu ülkeye hizmet etmiş emeklilerimizi bir kenara atıp ölüme terk edilmemelidir, bayram ikramiyeleri ve maaşları güncellenmeli insanca yaşayabilecekleri bir maaş uyarlaması yapılmalıdır. Tarım arazilerine göz dikilerek ranta kurban edilmemelidir. Küresel şirketler ve doların yeşili değil, halk düşünülmeli, onların çıkarlarına göre değil halkın çıkarlarına göre politika oluşturulmalıdır.  Çiftçilere indirimli akaryakıt, gübre ve tohum desteği sağlanmalıdır. Ulaşımda ücretler aşağıya çekilmelidir, bunun için; ulaşım hizmetlerinde kullanılan akaryakıtlarda ÖTV ve KDV’yi kaldırılmalıdır. Köprüleri, otoyolları, havaalanlarını işleten şirketleri hibe para yardımı etmek yerine halkı halka para yardımı edilmelidir. Açlığı ve yoksulluğu ortadan kaldıracak ekonomik ve sosyal politikalar ivedilikle uygulamaya konulmalıdır. Tek asgari ücretli çalışan ailelere kira yardımı yapılmalıdır. Tüm tüketiciler adına ülke yönetimine çağrıda bulunuyoruz. Zamlara, yoksulluğa, açlığa ve hak ihlallerine karşı çözüm önerilerimizin dikkate alınarak gereğinin gerçekleştirilmesini diliyor ve bekliyoruz. Tükoder olarak örgütlü gücümüz ve tüketiciler ile birlikte mücadelemize edecek, taleplerimizin takipçisi olacağız” dedi.
Cuma Deren