Gündem

Öğrencilerin Raporu Kepez Deresini Bekleyen Tehlikeyi Gözler Önüne Serdi

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe ve Sosyal Bilgiler Eğitim Bölümü Coğrafya Eğitim Ana Bilim Dalı 4. Sınıf Öğrencileri Havva Çavuş ve Müberra Sağlam, Kepezin en önemli çevre sorununu yaşayan Kepez deresinde incelemeler gerçekleştirdi. 

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe ve Sosyal Bilgiler Eğitim Bölümü Coğrafya Eğitim Ana Bilim Dalı 4. Sınıf Öğrencileri Havva Çavuş ve Müberra Sağlam, Kepezin en önemli çevre sorununu yaşayan Kepez deresinde incelemeler gerçekleştirdi. 

TÜBİTAK’ın da destek verdiği  Kepez Dereağzı Kesiminin (Kepez Limanı) Ekolojik Risk Değerlendirmesi projesi kapsamında yapılan araştırmalar sonucunda  oluşturulan raporla, derede yaşanan tehlikeyi gözler önüne serdiler. Yaşanan  zehirli atıklar nedeni ile derenin canlı yaşam alanını tehlikeye soktuğu vurgulandı.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe ve Sosyal Bilgiler Eğitim Bölümü Coğrafya Eğitim Ana Bilim Dalı Öğrencileri TÜBİTAK’ın da destek verdiği  Kepez Dereağzı Kesiminin (Kepez Limanı) Ekolojik Risk Değerlendirmesi projesi sonuçlarını açıkladı.  Kepez Çayının geleceği için büyük önem arz eden bu projenin sonuç bildirgesi programına ÇOMÜ Rektörü Sedat Murat, ÇOMÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Salih Zeki Genç, Eğitim Fakültesi Türkçe ve Sosyal Bilgiler Eğitim Bölüm Başkanı Okan Yaşar, Çanakkale Çevre ve Doğa Federasyonu Başkanı ve Kent Konseyi Çevre Meclisi Başkanı Bünyamin Nami Tonka, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Açılış konuşmasını gerçekleştiren Proje Danışmanı  Prof. Dr. Ahmet Evren Erginal, Projenin çalışma süreci ve içeriği hakkında bilgiler vererek  “Bilindiği üzere su kaynaklarımız çok sınırlı, bu nedenle çok değerlidir.  Türkiye göller ve akarsular bakımından çok zengin bir ülke değil.   Küresel ısınma ile boğuşuyoruz, atmosferimizdeki sera gazı gün geçtikçe artıyor.  Bir yandan sularımız buharlaşarak yok oluyor, bir yandan da maalesef   biz de ülkemizde temiz sularımızı gittikçe kirletiyoruz.  Bu projemizde de öğrencilerimiz Kepez Dere Ağzı ya da Kepez Limanında var olan ekolojik dengeden bahsedecekler. Siz de belki Kepez Bölgesini dolaşırken o kokuyu hissetmişinizdir.  Sarıçay’da nasıl bir nikel ve kurşun kirliliği yaşanıyorsa  aynısını şüphesiz ki her yerde yaşıyoruz. Bu proje kapsamında elde ettiğimiz bulgula çok önemli” dedi.

Oluşturduğumuz Sinerjinin Meyvelerini Alıyoruz
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe ve Sosyal Bilgiler Eğitim Bölüm Başkanı Prof. Dr. Okan Yaşar ise bölümdeki akademik çalışmalar, başarılar, personel çalışmaları ve öğrenci başarıları hakkında bilgiler verdi.   Bölüm Başkanının ardından  Eğitim Fakültesi Dekanı Zeki Genç de bir konuşma yaparak “samimiyet, muhabbet ve  beraberlik oluşturulduktan sonra,  üstesinden gelinemeyecek problemin olmadığını biliyoruz.  Bu uygulamayı bölüm ve fakülte bazında hayata geçirmeye gayret ediyoruz.  Bunun sonucunda bir sinerji oluşturduğumuzu ve bunun meyvelerini bugün burada    görüyoruz” dedi.
Projelerle Gelişen Dünyada Çözümler Bulacağız
Dekanın konuşmasının ardından Programa Katılan Rektör Sedat Murat da bir konuşma yaparak öğrencilere seslendi. Projelerle  değişen dünyaya uyum  sağlamamız gerektiğini belirterek “Üniversitemizde bu tür çalışmaların yaygınlaşmasını çok istiyoruz.  ÇOMÜ’nün bir marka olmasını her şeyden çok istiyoruz.  Ülkemiz son yıllarda özellikle savunma anlamında çok güzel işler yapıyor. Bunu yapan da gençler, öğrenciler.  Bilgi sahibi öğrencilerle biz biraz daha fazla meşguldük ama  sevgili hocalarım, öğrencileri harekete geçirecek olan sizlersiniz. Öğrencilerimiz bizim herşeyimiz bu başarılı projeyi gerçekleştiren öğrencilerimiz sizleri Canı gönülden tebrik ederim.  Böyle bir çalıştay için bir araya geldiniz ve ben sizi bütün fakültelere örnek olmanızı arzu ediyorum.  Bu sene hocalarımızın bu öğrenci projeleri ile güzel katılımları oldu.  Bir çok hocamızın projesi dünyada ses getirdi.  Bu bağlamda öğrencilerimizi yönlendirebilirsek, onlar zamanın projelerini üretecekler.  Nasıl bilimsel alanlarda destanlar yazıyorsa Türkiye, sizin de böyle destanlar yazmanız lazım.  Sadece Üniversite-Sanayi işbirliği ile değil, her alanda  proje üreterek farklı bir noktaya giden dünyada çözüm bulacağız” dedi.

Yeni Dünya için Çok İşimiz var
Önümüzdeki yıllarda dünyanın yeniliklere gebe olduğunu ve bu yeniliklere öğrencilerin projelerle hazırlıklı olması gerektiğini belirten Rektör  Prof. Dr. Sedat Murat “ Bizim öncelikle hareket tarzımız yeni bir medeniyet anlayışı, yeni bir insanlık anlayışı.  Ondan sonra bilimsel çalışmalara odaklanmamız lazım.  Önümüzdeki yıllar yepyeni bir dünyaya gebe.  Böyle bir dünyaya eğer biz hazırlıklı olmamız lazım. Öğrencilerimiz çok güzel projelerle bu yeni dünyaya hazırlıklı olmalı.  Deniler kirlendi, balık türleri kalmadı,  nehirlerimiz ve göllerde dahi balık kalmadı. Bu nasıl bir çevre kirliliği? İnsan anlamıyor.  Bunu kirleten tabiat değil insan varlığıdır.  Dolaysı ile çok işimiz var.  Öğrencilerimiz lisans, yüksek lisans aşamasında projelere dahil edilsin.  Öğrencilerimizi projeler için yönlendirelim” dedi.
Kimyasal Atıklar  Canlı Oluşumunu Yok Ediyor
Yapılan konuşmaların ardından Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe ve Sosyal Bilgiler Eğitim Bölümü Coğrafya Eğitim Ana Bilim Dalı 4. Sınıf Öğrencileri Havva Çavuş ve Müberra Sağlam, Kepez dere ağzı Liman bölgesinde yaptıkları araştırma projelerinin sonuçları hakkında bilgiler verdiler.  Kepez Deresi yatağında alınan örneklerin klorofil bozulma ürünleri,  organik karbon ve  ağır metal konsantrasyonlarının belirlenmesi, noktasal ve noktasal olmayan kaynaklardan gelen organik ve inorganik  kirleticiler ve özellikle toksik metal girdilerinin  belirlenmesinin hedeflendiği bir çalışma ve analiz sonuçlarında deniz ve karasal kökenli kirleticilerin birbirinden ayrılmasının amaçlandığı projede, kepez deresinde  10 farklı istasyondan ortalama 10 metre aralıkla  örnekler alındı.  Öğrenciler tarafından 23 Kasım 2021 yılında alınan örnekler  TÜBİTAK destekli laboratuvarlarda incelemeye alındı.  Yapılan incelemeler sonucunda dere ağzının yoğun metal nedeni ile canlı yaşamını tehlikeye soktuğu sonucuna varıldı.
 
Burcu Erdal