Siyaset

“Termik Projeler Çanakkale’nin Cehenneme Dönmesi Demek”

CHP Çanakkale Milletvekili Bülent Öz, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bütçe göürşmeleri için bir araya gelinen Plan ve Bütçe Komisyonunda, Çanakkale ve termik olayını gündeme getirdi. Bakan Özhaseki, CHP'li Öz'ün buradaki sorularına yanıt verdi.

CHP Çanakkale Milletvekili Bülent Öz, geçtiğimiz Salı günü Plan Bütçe komisyonunda Enerji Bakanlığı Bütçesi görüşmelerine katılarak termik konusunu gündeme getirdi. Bu projelerin ÇED onayları Çevre ve Şehircilik Bakanlığından çıktığı için komisyonda Çevre ve Şehircilik Bakanlığının bütçe görüşmelerine katılan Öz, konuyu bir kez daha gündeme getirdi.
Bakan Özhaseki’ye sorularını soran Öz, Çanakkale kamuoyunu yakından ilgilendiren ilde kurulması planlanan Termik Santrallere ilişkin olarak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının konuyu nasıl değerlendirdiğini ve ÇED süreci devam eden projelere ilişkin tutumunun ne olacağını sordu. Bülent Öz, “Çanakkale’ye kurulması planlanan ve ÇED süreci devam eden projelerle ilgili olarak Enerji Bakanı ile aynı noktada mısınız?” sorusunu Bakan Özhaseki’ye yöneltti. Komisyonda görüşülen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bütçesine ilişkin değerlendirmelerde bulunan vekil Öz, Enerji Bakanı Albayrak’ın bütçe konuşmasına atıf yaparak Çanakkale ve termik konusunu yeniden gündeme getirdi.

“Termik Projeler Çanakkale’nin Cehenneme Dönmesi Demek”
Komisyonda Çanakkale'nin toplam kömür termik kurulu gücünün yüzde 25'ini bünyesinde barındırdığını kaydeden Öz, Çanakkale'de çalışmakta olan ve inşa halindeki, termik kurulu gücün 3.845 megavat ve ÇED süreci devam eden kömür termik santralleri ise 4.720 megavat olduğunu belirtti. “Bu santraller yılda kaç ton kömür yakacaklar?” diye soran Öz, “Bu santraller kabaca 20-25 milyon ton kömür yakacaklar. Bu, Çanakkale’nin cehenneme dönmesi demektir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak termik santral projelerine insan odaklı bakmanızı ve işler durumdaki santrallerin bulunduğu bölgelerde denetimleri sıklaştırmanızı bekliyoruz. Çanakkale Çan ilçesinde hava kirliliği insan sağlığını tehdit eder bir noktaya gelmiştir. Filtreler çalıştırılmıyor. Bunun için gerekli tedbirleri almak adına bakanlığınız neler yapmaktadır?” dedi.

“Yerli Kömür Çevreyi ve İnsanı Zehirliyor”
CHP Çanakkale Milletvekili Bülent Öz, “Yerli kömürle üretim yapan santraller de çevreyi ve insanı zehirlemeye devam ediyor. Bunu ben Çanakkale’de bizzat yaşıyorum, hemşerilerim bizzat yaşıyor. Şimdi, Çan Helvacı Termik Santrali ÇED süreci devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde bakanlığınızda Çanakkale Milletvekilleri olarak, Yence Çırpılar Termik Santral Projesi’ne ilişkin bir İDK toplantısına katılmıştık. Balıkesir Milletvekillerimiz de katılmışlardı o toplantıya. Firma temsilcilerinin terör estirdiği bir ortamda toplantı gerçekleştirilmiş, STK temsilcileri bizlerin girişimleriyle görüşlerini ifade edebilmişlerdi. Benzer toplantılarda aynı manzaraların yaşanmaması konusunda gerekli tedbirlerin alınması gereğine vurgu yapmak istiyorum” dedi.

“Araziler Eskisi Gibi Olmayacak”
“Yapılmak istenen bu projeleri çevreleyen köylerde yaşayan insanlar ne yerler, ne içerler, neyle iştigal ederler, temel geçim kaynakları nedir? ÇED onayı verdiğiniz santraller sonrası bu insanlar ne yapacak? Termikçilerin dediği gibi “Santrallerde çalışacaklar” demeyin lütfen. Santrallerin inşaatları bittikten sonra yüzlerce kişi işsiz kalacak. Üstelik, işleyecekleri araziler de eskisi gibi olmayacak. Tarım yapmaktadır insanımız, tabii, asit ve kül yağmuru altında ne kadar yapılabilirse..”

“Bayramiç’in Elması Da Meşhurdur”
Bu projelere onay verilirse sadece Çanakkale'nin değil, ülkenin geleceğinin de yok olacağını söylen Öz, “Sağlıklı bir çevrede yaşama hakkını engellemiş olacaksınız. Bakın, az önce, sağ olsunlar, elma ikram ettiler. Bayramiç’in elması da meşhurdur ama bu projeler devam ettiği sürece bu ürünleri, bu elmaları, bu meyveleri yiyemeyeceğiz. O nedenle, sizden, Çanakkale’de ÇED süreci devam eden projeler hususunda daha hassas olmanızı istirham ediyorum” dedi.

“Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Yatırımlarına Daha Fazla Ağırlık Verin”
Öz konuşmasına şu şekilde devam etti: “Daha önceki konuşmalarımızda da dile getirdik, İtalya’daki gibi, yerli kömür yerine yenilenebilir enerji kaynaklarının yatırımlarına daha fazla ağırlık vermek gerekir. Buradan sormak istiyorum, neden Çanakkale bu anlamda kazan dairesi yapılmak isteniyor? Neden Çanakkale’ye bu kıyım yapılmak isteniyor? Sayın Bakan, Çanakkale, mitolojik Kaz Dağlarına sahiptir. Burası, İsviçre Alp Dağlarından sonra, dünyada ikinci derecede oksijene sahiptir. Böyle tabiata kıyılmaz. Sayın Enerji Bakanı “Bu projelere izin vermeyeceğiz” dedi. Çevre Bakanlığının da aynı doğrultuda düşündüğü dile getirildi. Sizin de ağzınızdan aynı doğrultuda cevap istiyoruz.”
Milletvekili Öz, “Sizden de Çanakkale’yi cehenneme çevirecek bu projelere ve ÇED raporlarına dur demenizi istiyoruz” diyerek konuşmasını tamamladı.

BAKAN ÖZHASEKİ CEVAP VERDİ
“İthal Kömürlü Olanların Hepsi Kesin, Onların Hepsine Ret Veriliyor”
Bakan Özhaseki verdiği yanıt olarak yaptığı açıklamada,”Şu anda galiba iki tane devam eden, çalışan var. ÇED raporunu daha önceden alan birkaç tane daha grup var orada ancak benim son beş,altı aylık bakanlığım döneminde gelen 7’ye yakın müracaat var. Bir tanesi yerli, galiba 6’sı -eğer yanlış değilse- ithal. Bunların hepsine olumsuz görüş verme hususunda rapor verdik arkadaşlar. Karabiga, Agan vesaire vesaire vesaire bir sürü şey var, aklımdakileri söylüyorum, sıralıyorum ben size. İthallerin hepsi kesin bir kere, ithal kömürlü olanların hepsi kesin, onların hepsine ret veriliyor arkadaşlar” dedi.