Ekonomi

ÇTSO Haziran Ayı Meclisinde  Gündem Ekonomi Oldu

Faiz artışı ile Döviz kurunun yükselişinin önüne geçilebileceğini savunan isim, ÇTSO Meclis başkan yardımcısı Turgay Kılıç oldu.

Faiz artışı ile Döviz kurunun yükselişinin önüne geçilebileceğini savunan isim, ÇTSO Meclis başkan yardımcısı Turgay Kılıç oldu.

Faiz oranlarının düşürülmesi ile, yaşanılanı iki kelimede özetleyen Çanakkale Ticaret ve Sanayii Odası (ÇTSO) Kurmayı Kılıç, dünyadan örnek verdi şöyle dedi; 
"DÜNYA YÜKSELİYOR,BİZ DÜŞÜYORUZ.. "
Yaşanılan ekonomik kriz, artan enflasyon ve yükselen fiyatlar, ÇTSO’ nun gündemi oldu.
Krizin göbeğinde, gelişmeleri endişe ile izlediklerini he fırsatta dile getiren Çanakkale İş insanları ÇTSO Meclisinin açılışında sesini yükseltti.
ÇTSO Meclis Başkan Yardımcısı Turgay Kılıç, faiz artırımını önerdi. Düşük faizden de yararlanamadıklarını belirtip şunları söyledi;
“Dünya faiz artışı yarışına girmişken biz düşürüyoruz. Faiz oranlarını yükseltelim, dolar kurunun geri gelmesini sağlayalım. Faiz oranları düşük olsa bile biz o oranlardan kullanamadıktan sonra reel sektöre bir faydasını göremiyoruz”
----------------------------------------------------
ÇTSO Haziran Ayı Meclisinde  Gündem Ekonomi Oldu
“Düşük Faizlerin Faydasını Göremiyoruz”
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Haziran Ayı Meclis Toplantısı gerçekleştirildi.  Toplantının gündeminde yine ekonomik kriz, enflasyon ve yükselen fiyatlar oldu. Krizin göbeğinde olduğumuz bu zor zamanda İş insanları daha kötüsü için hazırlanırken, Meclisin açılış konuşmasını yapan Meclis Başkan Yardımcısı Turgay Kılıç, faiz artırımını önerirken, düşük faizden de yararlanmadıklarını belirterek  “Dünya faiz artışı yarışına girmişken biz düşürüyoruz. Faiz oranlarını yükseltelim, dolar kurunun geri gelmesini sağlayalım. Faiz oranları düşük olsa bile biz o oranlardan kullanamadıktan sonra reel sektöre bir faydasını göremiyoruz” dedi.
ÇTSO Meclis Başkan Yardımcısı Turgay Kılıç, konuşmasında  Artık hükümet tarafından alınan önlemlerin yanı sıra iş insanlarının da önlem alması gerektiği vurgusu yaparak “çok kırılgan bir ekonomimiz var ve temelleri çok sağlam değil, dışa bağımlıyız maalesef. Bu yüzden devletimizin aldığı tedbirler kadar bizler de iş insanları olarak kendi tedbirlerimizi hazır bulundurmalıyız” dedi.
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Haziran ayı olağan Meclis Toplantısı önceki gün  ÇTSO Kongre Fuar Merkezinde gerçekleştirildi. Ülke gündemi, ekonomi sorunlar ve  iş insanların sorunları konuşuldu. Haziran ayı olağan Meclis açılış konuşmasını yapan Meclis Başkan Yardımcısı Turgay Kılıç, artan petrol fiyatları ve yaratacağı sorunlara değinerek “ Dünyada ve Ülkemizde yaklaşık 3 yıldır sürmekte olan Covid 19 vakaları asgari düzeylere düştü ve kısıtlamalar bir bir kaldırılıyor. Son olarak Çin hükümeti kapanmaları gevşetti ve global piyasalar için olumlu bir hava oluştu. Bu olumlu havanın etkisiyle küresel enerjide talep arttı ve en büyük petrol ve doğal gaz üreticilerinden olan Rusya’ya yaptırımlar sonucunda global tedarik zincirinden çıkarıldı ve dolaylı olarak brent petrol fiyatlarında yükseliş yaşandı ve halen yaşanmakta. Enerjiye talep artıyor, arz ise daha da düşürülüyor. Umut ediyorum ki biran önce opec+ tarafından arz daha da arttırılır. Ve Venezuela ile İran petrolündeki yaptırımlar kaldırılıp global sisteme dahil edilir. Yoksa değerli üyeler enerji ve lojistik maliyetlerimiz daha da artmaya devam edecek ve enflasyon daha da tetiklenecek. Çünkü güzel ülkemiz %74 oranında enerji de dışa bağımlı. İnşallah bu oran Karadeniz’de ve Akdeniz de ki sondaj gemilerimizin keşiflerinin ulusal sistemimize dâhil edilmesiyle düşecektir” dedi.
İş İnsanları Olarak Hazır Olmalıyız
Yaşanan ekonomik krize karşı sadece hükümetten gelen destek ve talimatlar yerine iş insanlarının da hazırlıklı olması gerektiğini belirten Meclis Başkan Yardımcısı Turgay Kuluç “Hepimizin yakından takip ettiği makro piyasalarda covid 19’dan da öncelikli enflasyon oldu artık. Ülkemizde dâhil olmak üzere en büyük 5 ekonomi dahil, tüm ülkeler enflasyon artış rekorları kırıyor. Bu yüksek enflasyon verileri ve ülkelerin büyüme oranlarında ki düşüşler neticesinde, yeni küresel krizimiz resesyon oluştu. Dünya ülkeleri ve global yatırımcılar tedirgin durumda bu da en çok bizim gibi gelişmekte olan ülkelerin ekonomilerini çok hızlı ve sert etkilemektedir. Çünkü çok kırılgan bir ekonomimiz var ve temelleri çok sağlam değil, dışa bağımlıyız maalesef. Bu yüzden devletimizin aldığı tedbirler kadar bizler de iş insanları olarak kendi tedbirlerimizi hazır bulundurmalıyız” dedi.
Düşük Faiz Oranlarından Faydalanamıyoruz
Meclis Başkanı Turgay Kılıç “Faizler düşüyor; Bankalar Merkez Bankasından düşük maliyetle borçlanıp piyasaya yüksek karlılıkla likidite sağlıyor. Faizler düşünce TL /Dolar paritesi yükseliyor. Doları tutamıyoruz. Ve ülkemizde toplu iğneye kadar her şeye zam geliyor. Çünkü ekonomimizin dışarıya bağımlılığı yüksek. Faizleri indirdiğimizde doları dolayısıyla girdi maliyetlerimizi düşüremiyorsak Faiz Oranlarını neden düşüyoruz. Dünya faiz artışı yarışına girmişken biz düşürüyoruz. Faiz oranlarını yükseltelim, dolar kurunun geri gelmesini sağlayalım. Faiz oranları düşük olsa bile biz o oranlardan kullanamadıktan sonra reel sektöre bir faydasını göremiyoruz” dedi.
 Bulgaristan’da Anlamlı Açılış
ÇTSO Yönetim Kurulu adına Haziran ayı olağan Meclis Konuşmasını yapan Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu ise Sofya gezisine değinerek başladı. Semizoğlu “ Gerçekten ömrüm boyunca unutmayacağım bir Sofya gezisi gerçekleştirdik. Türkiye Cumhuriyeti Sofya Büyükelçiliği resmi konutunda Atamızın çalışma odasında ‘Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yapılmıştır’ tabelası çok anlamlıydı. Gerçekten duygulu anlar yaşadık. Katılan bütün arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.  Bir şey daha gördük turizm için fuarlara katılmaktan daha verimli oldu. İlgililerle kaynaşarak, yüz yüze görüşerek daha küçük bütçelerle daha etkili program yapacağımızı gördük. Bulgaristan ile başladık, önümüzdeki dönemde Romanya, Yunanistan ve Makedonya’yı da düşünüyoruz. Turizm en kolay ihracat yolu. 1915 Çanakkale Köprüsü’nden sonra Çanakkale her yere daha da yakınlaştı. Edirne’ye 1,5 saatte gidebiliyoruz, bu bağlamda Balkan pazarına önem veriyoruz” dedi.
Adada Fiyatlar Yüksek
Konuşmasında Bozcaada’daki fiyat yükseklerine de değinen Selçuk Semizoğlu “Gündemimizde azami fiyat tarife talepleri de var. Biz Yönetim Kurulu toplantısında yarım saat azami fiyat tarife taleplerini tartıştık. İlke Bey de aramızda Bozcaada’da işletmesi olan arkadaşımız. Çok tasvip etmediğimiz fiyatlar da var. Ama tasdik etmediğimiz zaman sıkıntı da yaşıyoruz. Neyi ne ile karşılaştıracağız? Tarife taleplerinde 150,00 TL’ye cacık var. Ben şunun altını çizmek istiyorum; bu tarifeleri biz üyemizin isteği doğrultusunda veriyoruz. Reddettiğimiz de oluyor. Önce Komiteden geçiyor, Yönetime Kuruluna geliyor buradan geçiyor, Meclis toplantısına geliyor. Özellikle bu talepler Bozcaada’dan geliyor. Çünkü fiyatlar yüksek. Şöyle de yanlış bilgilendirme oluyor; bizim verdiğimiz tarifeyi asıyorlar, sanki biz o paraya işletmelere sat diyormuşuz gibi yanlış algılama oluyor. Ben şunun altını çizmek istiyorum bu tarifeler üyelerimizin talebi üzerine Odamız tarafından veriliyor.   Altını çizmek istediğim husus: azami fiyat tarifesini üyelerimiz talep ediyor, biz veriyoruz” dedi
 Azami fiyat tariflerinin görüşülüp onaylanmasının ardından gündeme gelebilecek konuların görüşülmesine geçildi.
Cuma Deren