İlçe - Belde

Bayramiç Zeytinyağı ve Lapseki Şeftalisi Coğrafi İşaret Tescil Belgesi teslim Edildi

Stratejik konumunun yanı sıra, sahip olduğu verimli topraklar, oksijen deposu Kazdağlarının bereketli topraklarına sahip olan Çanakkale tarih boyunca çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır.

Tarımın her alanında söz sahibi olan Bayramiç İlçesi Ziraat Odası ve Ticaret Borsasının girişimleri ile yıl başında yapılan çalışmalar kapsamında Bayramiç ilçesinde yetiştirilen zeytinlerden elde edilen zeytinyağı, Meyve deposu Lapseki’den yapılan başvuru ile de Lapseki Şeftalisi Çanakkale’nin 9’uncu ve 10’uncu coğrafi işaret tescilli ürünleri olmuştu. Önceki gün ise Türk Patent Kurumunda gerçekleştirilen törenle Çanakkale heyetine Çanakkale’nin Coğrafi İşaret Tescilli Ürünü olan Bayramiç Zeytinyağı ve Lapseki Şeftalisinin işaret belgesi verildi.

Stratejik konumunun yanı sıra, sahip olduğu verimli topraklar, oksijen deposu Kazdağlarının bereketli topraklarına sahip olan Çanakkale tarih boyunca çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Tarihin her safhasında yer alan Çanakkale, doğal güzellikleri, kültürel zenginlikleri, turizmi ve sanayidsinin yanı sıra tarımı ile de Türk ekonomisine önemli katkılar sunuyor. Tarımın her alanında söz sahibi olan Çanakkale’de yetiştirilen ürünler de  ülke sınırlarının dışında da nam salmaya başladı. Ülkemizin en çok coğrafi işaret patenti sahibi ürünlere sahip illerden biri olan Çanakkale’de iki ürün için tescil belgesi verildi. Çanakkale’nin atmosferinde, Kazdağları havası ile olgunlaşan Bayramiç Zeytinyağı ve Lapseki Şeftalisinin Patent Tescil Belgesinin verilmesi için Türk Patent Kurumunda bir tören düzenlendi.
Türk Patent ve Marka Kurumunda gerçekleştirilen Bayramiç Zeytinyağı ve Lapseki Şeftalisi Coğrafi İşaret Tescil Belgesi Takdim Törenine AK Parti Grup Başkan Vekili ve Çanakkale Millet Vekili Bülent Turan, Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu, Lapseki Kaymakamı Fatih Çelikkaya, Lapseki Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz, Lapseki AK Parti İlçe Başkanı Namık Ergin, Bayramiç Belediye Başkanı Mert Uygun, Özel Kalem Müdürü Orçun Keskin, Çanakkale Tarım ve Orman İl Müdürü Erdem Karadağ, Bayramiç İlçe Tarım Müdürü İbrahim Çobanoğlu, Lapseki İlçe Tarım Müdürü Ali Kaçan, Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı S.Kaya Üzen, Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan, Lapseki Ziraat Odası Başkanı İsmail Sevim, Bayramiç Ziraat Odası Meclis Başkanı Yücel Çayıroğlu, Çanakkale Ticaret Borsası Meclis Üyesi ve S.S.Saçaklı Köyü Tarımsal Kooperatifi Başkanı Natık Civir, S.S.Pıtıreli Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ramazan Algül, Bayramiç Zerdalilik Köyü Muhtarı Adem Örnek, Bayramiç Camikebir Mahallesi Muhtarı Nurettin Atmaca katıldı.
700 Coğrafi İşaretle İlgili Tescil Faaliyetlerini Sürdürüyoruz
Türkpatent Başkan Vekili Cemil Başpınar, kurum olarak coğrafi işaretlerle ilgili tescil faaliyetlerini yoğun şekilde sürdürdüklerini bildirdi. Bin 139 tescilli coğrafi işaret olduğunu Başpınar şunları kaydetti "Bunun yanında 700 coğrafi işaretle ilgili tescil faaliyetlerini sürdürüyoruz. Coğrafi işaretler bu ülke ve topraklara ait olan bizim değer dünyamızı yansıtan semboller. Bu ürünlerin coğrafi işaretlerinin tescil edilmesi, belirtilen şartlara uygun üretilmesi ve ticarileştirilmesi hepimizin sorumluluğudur. Çanakkale ilimiz bu anlamda öncü illerimizden bir tanesi. Ulusal düzeyde coğrafi işaret tescillerinin yanı sıra 2021 yılında Bayramiç beyazının Avrupa Birliği nezdinde coğrafi işaret tescili yapılarak Türkiye'nin 7. coğrafi işaretinin uluslararası alanda tescili gerçekleştirilmiş oldu. Bugün alınan bu iki coğrafi işaretin Çanakkale'ye katkı sağlamasını diliyorum."
Ürünlerimizin Avrupa Pazarına Ulaşmama Riski Yok Oldu
Patent belge teslim töreninde bir konuşma yaparak, Çanakkale'nin, sanayi, orman, turizm ve tarım kenti olduğunu belirten AK Parti Grup Başkan Vekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan şunları kaydetti "Çanakkale son dönemde gıda OSB'leri, altyapı çalışmaları, barajları, soğuk hava depolarıyla yeni bir süreç başlatıp özel bir süreç yaşıyor. Ezine Gıda OSB'si bu yüzden var. Bayramiç'te küçükbaş hayvancılık OSB'si bu yüzden var. Ayvacık Jeotermal OSB bu yüzden kuruluyor. Tarıma ilişkin hangi imkanımız varsa en iyisi bölgemizde olsun diye yoğun mesai harcıyoruz. Çanakkale lojistiğinde en önemli sorunumuz ulaşım aksının sorunlu olmasıydı. Bu da 18 Mart'ta bütün dünyaya gururla duyurduğumuz köprümüzün açılışı yapıldı ve altyapı sorunumuz büyük ölçüde çözülmüş oldu. Artık bizim tarım ürünlerimizin, sanayimizin ve turizmimizin Avrupa'ya pazara ulaşmama riski yok oldu. Önceden korkumuz vardı, üretim yaptık. Pazara ulaştıramama korkumuz vardı, artık köprü bu sorunu ortadan kaldırdı."
Turan, il için 1915 Çanakkale Köprüsü sonrası yeni tarım, sanayi ve turizmin başladığını ifade ederek Bayramiç zeytinyağı ve Lapseki şeftalisini tesciliyle birlikte Çanakkale'nin biri Avrupa'da olmak üzere 10 ürününün tescil edildiğini söyledi. Turan “Artık mazeretimiz yok, köprümüz, OSB'miz, üretimlerimiz var. Her türlü imkanın değerlendirilerek coğrafi tescil başta olmak üzere bütün marka değerini artıran ne varsa bölgemize katmak bizim görevimiz. Çanakkale'nin hep yatırımlarla gündeme gelmesini istiyoruz."
Tescil Sayısının 10’a Yükseltmenin Gururunu Yaşıyoruz
Türk Patent Kurumunda yapılan belge takdim töreninin ardından bir açıklama yapan Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı Kaya Üzen “Başkan Kaya Üzen, “Coğrafi işaretlerimiz, kırsal kalkınma ve yerinde istihdam sağlayan geleneksel üretim biçimleriyle yerel ekonomiyi ayakta tutarken, üreticilerimize de rekabet üstünlüğü sağlıyor. Coğrafi işaret tescilli ürünler, aynı özellikteki benzerlerine kıyasla yaklaşık 2 kat daha yüksek fiyatla pazarda alıcı bulabiliyor. Çanakkale’miz ürün çeşitliliği açısından müthiş bir zenginliğe sahip. İl olarak bizlerde bu değerlerimizi coğrafi işaretlerle koruyarak tescilli ürün sayımızı 10’a yükseltmenin gururunu yaşıyoruz. Halen başvurusu devam eden ürünlerimizin işlemleri de devam etmektedir. İnşallah alınacak yeni coğrafi işaret tescilleriyle, bu ürünlerimizin hem kent ekonomisine daha fazla katkıda bulunmasını hem de Çanakkale’mize özgü değerlerin koruma altına alınmasını hep birlikte sağlamış olacağız. Birliğimizin himayesinde İlimizde markalaşma niteliğine sahip ürünlerimize Coğrafi işaret tescilinin alınması çalışmalarında kurum olarak her zaman desteğe hazırız” dedi.
Hedef Avrupa Tescili Almak
Kaya Üzen konuşmasının devamında  “Coğrafi işaretli ürünlerimiz, kültürel zenginliğimizi yaşatıp gelecek kuşaklara aktaran en büyük mirasımızdır. Bu mirası koruyup sahip çıkmak da hepimizin görevidir. Bundan sonraki hedefimiz, Çanakkale’nin coğrafi işaretli ürün sayısını artırarak ürünlerimizi Avrupa Birliği’nde de tescil ettirmektir” ifadelerini kullandı.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanına Ziyaret
Çanakkale’nin 9’uncu Bayramiç’in 4. Coğrafi İşaret Tescilli Ürünü olan Bayramiç Zeytinyağının Türk Patent ve Markalar Kurumunda yapılan törenin ardından belgeyi teslim alan Çanakkale Heyeti, Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan, Belediye Başkanı Mert Uygun, Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı Kaya Üzen, İlçe Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Çobanoğlu, Saçaklı Kooperatifi Başkanı Natık Civir, Pıtıreli Kooperatifi Başkanı Ramazan Algül, Camikebir Mahallesi Muhtar Nurettin Atmaca, Meclis Kurulu Başkanı  Yücel Çayıroğlu, Yönetim Kurulu Üyesi Adem Örnek ve Genel Sekreter Yardımcısı Eren Mutlu ile birlikte Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar'ı ziyaret ettiler. Ülke ekonomisi ve tarımı hakkından fikir alışverişinde bulunuldu. Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan, Belediye Başkanı Mert Uygun ve Ticaret Borsası Başkanı Kaya Üzen, Genel Başkan Şemsi Bayraktar'a yöresel ürünlerin bulunduğu hediye sepeti ve Coğrafi İşaret Tescilli ürünü Bayramiç Zeytinyağı hediye ettiler.
 
Cuma Deren