Ziya Gökalp’ in 1912 de kaleme aldığı Asker Duasını akıllara getiren durumun nedeni Deprem olsa da, 2 yıldır yenisi inşa edilemeyen Büyükanafarta ve Kumköy köyü caminin minareleri Şehitler coğrafyasına tarih turu yapan vatandaşlardan tepki gördü.
Anafartalar kahramanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının, bu gün halen ayak izlerinin bulunduğu, anılarından kesitler yer alan coğrafyada ezan sesinin Minareden değil, Hoparlörlerden duyuluyor oluşuna, Ecdatla buluşan torunlar; “Bu mudur? Ya teknoloji olmasa?” sorusuyla yaklaştı.
6,9 Vurdu,
Yarası Bir türlü Kapanmıyor…!
Şehitler coğrafyasında iki yıldır sarılmayan, bir türlü kapanmayan yaralar Ziya Gökalp’ in bir şiirini ‘Asker duası’ nı akıllara getirdi.
"Türk milliyetçiliğinin babası" olarak da anılan, Mehmet Ziya Gökalp’ in 1912’ de kaleme aldığı Asker duasını hatırlatan, Şehitler coğrafyasında 2 yıl önce hissedilen depremin yol açtığı hasar oldu.
Depremin merkez üssüne yakın Gökçeada’ da olduğu gibi, şiddeti hissedilen bir çok merkezde özellikle de cami minarelerinde hasar yaratan sarsıntıdan nasibini alan bir nokta da, Şehitler coğrafyası Gelibolu yarımadasındaki, Eceabat ilçesine bağlı Büyükanafrata köyü olmuştu.
Köy camiinin minaresi ağır hasar alınca, tedbir amacıyla minare kontrollü şekilde yıkılmıştı.
2 YILDIR MİNARESİZ
Tarihe Anafartalar kahramanı olarak geçen Mustafa Kemal Atatürk’ ün, 101 yıl önce 10 Ağustos 1915’ de kazandığı Anafartalar Zaferi’nden adını alan köylerden biri Büyükanafarta’ da depremin bir türlü sarılmayan kapanmayan yarası, Şehitler coğrafyasının ziyaretçilerinin gözünden kaçmayan önemli detay olarak gözlendi.
2014 Ege Denizi depremi olarak deprem tarihine geçen o deprem…
Tarihler 24 Mayıs 2014'ü gösterirken, Yunanistan saati ile 12.25'te Semadirek adasının 18 km güneyinde meydana gelen deprem Şehitler coğrafyasında yaşamı 40 saniye durdurmuştu.
Yapılan değerlendirmelerde depremin büyüklüğü Richter ölçeğine göre 6,9Mw olarak duyurulmuş, sarsıntı hissedilen bölgelerde yürekleri ağızlara getirmişti.
Ege Denizinde meydana gelen deprem, Bolu, Çanakkale, Edirne, Eskişehir, Tekirdağ,İstanbul ve İzmir illeriyle, Bulgaristan ve Romanya'nın güneyinde de ciddi derecede hissedilmişti.
Yaklaşık 40 saniye süren depremin, hissedildiği bölgelerde yaşayan kişiler sokaklara çıkmış, AFAD, depremden sonra saat 12:31'de Saros Körfezi'nde 5.3 büyüklüğünde bir artçı depremin daha meydana geldiğini açıklamıştı.
Depremden sonra 3 şiddetinden büyük 13 adet artçı depremin meydana geldiği de açıklamalar arasındaydı.
Depremin ardından biri ağır olmak üzere yaklaşık 266 kişinin depremin hissedildiği bölgelerde yaralandığı tespit edilmişti.
CAMİ MİNARESİ DEPREMİN HATIRASI OLARAK MI KALACAK?
Gelibolu yarımadasında, Büyükanafarta köyü ile Kumköy camilerinin minareleri Gökçeada depremi sırasında hasarg örmüş ve yenisi yapılmak üzere kontrollü şekilde yıkılmıştı.
Her iki camiinin de yaklaşık 2 yıldır minaresiz ibadete açık oluşuna, köy yaşayanları da tepkili.
Alınan bilgiye göre, Çanakkale Seramik Fabrikaları sponsorluğunda yeni minare yapımı için görüşmeler gerçekleştiği öğrenildi.
Köylüler ise, ‘Minareler depremin bize bir mesajı olsun diye mi yenilenmiyor” şeklindeki soruyu gündeme getirir olduklarını bildirdi.
Gelibolu yarımadası tarihi savaş alanları ve 253 bin Şehidin yattığı şehitlikleri ziyarete gelen ecdadın torunlarının, Büyükanafarta ve Kumköy ziyaretlerinde, her iki köy yaşayanlarına bir şiir le durum değerlendirmesi yaptıkları da alınan bilgiler arasında.
Şehitler coğrafyasının ziyaretçilerinin, "Türk milliyetçiliğinin babası" olarak da anılan, Mehmet Ziya Gökalp’ in 1912’ de kaleme aldığı Asker duasını hatırlatıp, 2 yıldır minaresiz ibadete açık camilerin durumuna yorum getirdikleri ve Asker duası isimli şirden, şu dizeyleri dile getirdikleri öğrenildi;
“Minareler süngü, kubbeler miğfer, Camiler kışlamız, müminler asker,
Bu ilahi ordu dinimi bekler, Allahu Ekber, Allahu Ekber…”
Erdem Sürek