Belediye

Atalık Tohumlar Hasat Edildi

Yerel kalkınma hedefleri doğrultusundaki çalışmalarını ara vermeden sürdüren Çanakkale Belediyesi, tarafından ekimi gerçekleştirilen atalık tohumların hasadı yapıldı. 

Yapılan hasat Töreninde konuşan Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, “Çanakkale halkının sağlıklı gıdaya ulaşması hepimiz için çok önemli, sağlıklı gıda atalık tohum aracılığıyla üretilen ve atalık tohuma gereken özeni göstermemiz gereken bir konudur” dedi.
Yerel Kalkınma ve yerli üretime destek olmak amacı ile Çanakkale Belediyesi tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında Çanakkale Belediyesi Atalık Tohum Ekin Hasadı yapıldı. Bir dönem Çanakkale’de sık yetiştirilen ancak ithal edilen buğdaylar nedeni ile her geçen gün kaybolan atalık tohumların yeniden ekilmesini sağlamak amacı ile Çanakkale Belediyesi tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında   atalık tohumlar  toprakla buluşturulmuştu. Ekimi gerçekleştirilen tohumlar önceki gün gerçekleştirilen törenle hasadı yapıldı.    Esenler Mahallesi’nde yapılan hasat  törenine  Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay, Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, Ziraat Mühendisleri Odası Hicri Nalbant, Çardak Belediye Başkanı Metin Semerci, CHP İl Başkanı Metin Ümit Ural,  Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay ve Rebiye Ünivar, Çanakkale Onsekiz Mart Ziraat Fakültesi Dekanı Murat Şeker ve Ziraat Fakültesi öğrencileri katıldı.  Törende bir açıklama yapan ve atalık tohumların yetiştirilme sürecine değinen Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay ise yaptığı açıklamada, “Atalık Tohum’’ kapsamında gerçekleştirdiği çalışmaları aktardı. Mutluay, Çanakkale ve ilçelerinde yaşayan çiftçilerin gerek toprağını tanıması gerekse ürettiği ürünü tanıması ve tanıtmasının çok önemli olduğunu, Çanakkale Belediyesinin bu kapsamda  Barbaros Mahallesi’nde üretici ve kooperatifler pazarı kurduğunu, iki adet kooperatifin kurulmasına destek olunduğunu belirtti.
Atalık Tohumlardan Vazgeçersek Coğrafi İşaretleri Kaybederiz
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ise yaptığı açıklamasında Çanakkale Belediyesinin atalık tohumlarına sahip çıkma sürecine değinerek  “Belediye neden kırsal kalkınmaya önem veriyor derseniz, ben Çanakkale halkının temsilcisiyim, Çanakkale halkının sağlıklı gıdaya ulaşması hepimiz için çok önemli, sağlıklı gıda atalık tohum aracılığıyla üretilen ve atalık tohuma gereken özeni göstermemiz gereken bir konudur. Atalık Tohum yıllar boyu, asırlar boyu genetiğini bu coğrafyadan alan ve koruyan bir tohum çeşididir. Biz Atalık tohumdan vazgeçtiğimizde Coğrafi İşaretlerle tescillenen yerel ürünlerimizi kaybetmeye başlarız. Sahip çıkmak ve yaygınlaştırmak hem belediye olarak hem de vatandaş olarak görevimiz”
 147 Dekar Alanda Atalık Buğday Ekimi Gerçekleştirildi
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan “Yıllardır temiz toprak, temiz su için mücadele ediyoruz. Bu mücadelenin öznesi yaşamdır. Sağlıklı gıdaya erişim için sağlıklı topraklarda, atalık tohumlar yetiştirmek gerekir. Atalık buğday hasadımız başladı, orağımıza el veren herkese, ürünlerin ilk tadımcısı leyleğe teşekkürler  2019 yılından itibaren ilk iki üretim sezonunda toplam 147 dekar alanda Atalık buğday ekimi gerçekleştirildi ve toplam 23 bin 140 kilo verim elde edildi. Ata tohumlarının daha fazla alana ekilerek yaygınlaşması ve çoğalması adına 8429 kilo tohumluk vasıflı buğday tohumu 70 üretici ile paylaşıldı” dedi.
Bu Yıl 98 Dekar Alanda Atalık Buğday Üretimi Gerçekleştirildi
2021-2022 üretim sezonunda 57 dekar karakılçık, 23 dekar sarı buğday, 18 dekar Akbaşak olmak üzere toplamda 98 dekar alanda atalık buğday üretimi gerçekleştirildi.  Bu sezonda da atalık buğdaylar üreticiler ile paylaşılacak, çiftçilere ücretsiz verilecek. Üretimden hasada kadar bütün yetiştirme aşamalarında, üreticilere, Tohum Sandığı Birimi tarafından teknik destek verilecek.
 Cuma Deren