Tarım ve Sanayi

'ÜRETİCİLERİMİZ İÇİN GAYRETLERİMİZ DEVAM EDECEK'

Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci Deniz Ürünleri Avcıları Üreticileri Merkez Birliği (DEM-BİR) ile Türk Denizcilik ve Global Stratejiler Merkezi (Türk DEGS) iş birliğiyle İstanbul'da düzenlenen 'Mavi Vatan-Türk Balıkçılığı Çalıştayı'nın açılışına katıldı.

Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci Deniz Ürünleri Avcıları Üreticileri Merkez Birliği (DEM-BİR) ile Türk Denizcilik ve Global Stratejiler Merkezi (Türk DEGS) iş birliğiyle İstanbul'da düzenlenen "Mavi Vatan-Türk Balıkçılığı Çalıştayı"nın açılışına katıldı.

Bakan Kirişci etkinlikte yaptığı konuşmada Türkiye'nin denizcilik alanındaki faaliyetlerini bilimi, aklı, teknolojiyi ve tüm güncel gelişmeleri dikkate alarak düzenli, planlı ve koordineli yapabilmesi adına bu etkinliklerin önemli olduğunu söyledi. Bakanlık görevine geldiğinden bu yana sektörün sorunlarıyla ilgili bilgi edinmeye çalıştığından bahseden Kirişci, "Tabii ki su ürünleri konusu oldukça geniş. Sadece bizim kendi kendimize kural koyabileceğimiz ve bu kuralları uygulayabileceğimiz bir sektör değil. Bu sektörün aynı zamanda uluslararası boyutları da var. Uluslararası kuralları da bu manada dikkate almak ve bunların da gereklerini, icaplarını yerine getirmek durumundayız." diye konuştu. Bakan Kirişci, atılan adımların bilimsel zemine oturulmasında büyük yarar olduğunu kaydederek, bilimin, aklın ve teknolojinin gereklerini yerine getirmek kendilerinin görevi olduğunu vurguladı.

"ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE UKRAYNA'DAN TAHIL GEMİLERİ ÇIKACAK"
Bakan Kirişci, bakanlık olarak su ürünleri konusuna çok büyük önem verdiklerini belirterek, dün Moritanya Balıkçılık ve Deniz Ekonomisi Bakanı Muhammed Abidine Maiev ve ekibi ile uzun süren bir görüşme gerçekleştirdiklerini anımsattı. Bakan Kirişci, "Orada su ürünleri faaliyet gösteren girişimcilerimizin ve denizcilerimizin sorunlarını dile getirdik. İkili iş birliği anlaşması noktasında da bizim tarafımızda sonuç alıcı birtakım adımlar atılmış olmasına rağmen onların kendi yapılarından kaynaklı birtakım eksiklikler olduğunu gördük. Bu eksiklikler de (dün gerçekleştirilen) bu teknik görüşmede belirli bir olgunluğa eriştirilmiş oldu." ifadelerini kullandı. Türkiye'nin artık uluslararası oyuncu olduğunu ortaya koyduğunu dile getiren Kirişci, Türkiye'nin küresel bir oyuncu olduğu gerçeğinin Rusya-Ukrayna savaşı sırasında bir kez daha ortaya çıktığını vurguladı. Türkiye'nin ev sahipliğinde Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler (BM) arasında imzalanan, Ukrayna'dan tahıl ve gıda maddelerinin güvenli sevk edilmesini sağlayacak anlaşmadan bahseden Bakan Kirişci, sözlerini şöyle sürdürdü: "Önümüzdeki günlerde oradan gemilerin çıkışı söz konusu olacak. Bu çerçevede sadece Türkiye'nin değil, tüm dünyanın ki buna en az ihtiyacı olan ülke biziz, ama tamamıyla bu coğrafyadan çıkacak olan tahıl, yağlı tohumlar ve bakliyat gibi ürünlere muhtaç olan ülkeler açısından bu sözleşme çok önemliydi. Temennimiz hiçbir şekilde ülkeler arasında savaş olmasın, kimsenin burnu kanamasın."
"10'DAN FAZLA ÜLKE İLE GÖRÜŞMELERİMİZ SÜRÜYOR"
Tarım ve Orman Bakanı Kirişci, bakanlık olarak şu anda 10'dan fazla ülke ile su ürünleri avcılığı konusunda görüşmelerinin sürdüğünü kaydederek, "Anlaşmalar, bu alanda faaliyet gösteren emektarlarımızın faaliyet alanının genişlemesine vesile oluyor. Artık biz dünyanın dört bir yanında olmalıyız." diye konuştu. Balıkçılardan gelen bazı taleplerin Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nı ilgilendirdiğinin altını çizen Bakan Kirişci balıkçılara yakıtta ÖTV desteği verilmesi isteği hususunda şu açıklamalarda bulundu: "Denizcilerimize sıfır ÖTV ile akaryakıt uygulamasını 2004'te bizim iktidarımız başlattı. Tabii ki söz konusu miktarın bugün sizler için çok cezbedici olmadığını ifade ediyorsunuz. Bununla ilgili bugün Cumhurbaşkanımızla birlikte Ordu'ya beraber seyahat edeceğiz. O seyahatte de tekrar dile getireceğim. Şunu da biliyoruz ki dünya fevkalade bir hal yaşıyor. Dışa bağımlılığımızın en üst düzeyde olduğu akaryakıt gibi bir konuda da inşallah makul olan bir çözümü veya çözümleri hep birlikte üretiriz. Bizim bütün derdimiz; bu ülkenin karada ve denizdeki üreticilerinin daha fazlasını üretmesi ve üretmeye devam etmesi."
"ÜRETİCİLERİMİZ İÇİN GAYRETLERİMİZ DEVAM EDECEK"
Buğday, arpa, hububat ve çayla ilgili yaptıkları açıklamaları anımsatan Bakan Kirişci, "Bugün de fındık ile ilgili açıklamamız olacak. Bu açıklamalarımızla gerçekten üreticilerimizin yanında olduğumuzu ortaya koyduk. Bundan sonra diğer ürünlerle ilgili de aynı şekilde bakanlık olarak bu gayret ve çabamız devam edecek." dedi.
Ülkenin kaynaklarını en verimli şekilde kullanmak için ellerinden geleni gayretleri göstereceklerini aktaran Bakan Kirişci, bu çalıştaydan çıkacak sonuçları takip edeceklerini ve bilim temelinde hayata geçirmeye çalışacaklarını sözlerine ekledi. (Kaynak: Tarım ve Orman Bakanlığı)