Gündem

Çanakkale karanlığa uyanmak istemiyor!

Gün ışığından daha fazla yararlanmak için yaz saati uygulamasının yıl boyunca sürdürülmesine ilişkin karar Resmi Gazete'de yayımlanarak uygulamaya geçmişti. Bu durumun etkilerini Çanakkale halkına sorduk.

Enerjiden tasarruf edilmesi amacıyla bu sene kış saati uygulaması yürürlükten kalkarak yaz saati uygulamasının devam edilmesine karar verilmişti. Kamunun kullandığı 08.00-17.00 mesai saatleri için yaklaşık 1 milyar lira tasarruf sağlanacağı ve özel sektörün kullandığı 08.30-17.30 ya da 09.00-18.00 saatleri arası mesailer de dikkate alındığında 2.5 milyar liraya çıkabileceği düşünülerek yapılan bu uygulamanın dezavantajları ise Avrupa ülkeleri ile saat farkı açılması ve sabahları karanlıkta kalkma zorunluluğu olması oldu.

Akşamları karanlığa kalınmaması ile enerji tasarrufu sağlanabileceği düşünülen bu uygulamanın olumsuz etkilerinin olduğu ve bitirilmesi gerektiğini düşünülmesi üzerine bir internet sitesinde tekrar saatlerin geri alınması için imza kampanyası başlatıldı



  Tüm Türkiye’de olduğu gibi bu uygulamanın Çanakkale’ye  nasıl etkileri olduğunu vatandaşlara sorduk. Çanakkale’de Akvaryum dükkanı işleten İlhan Oytun bu uygulama ile ilgili olarak, “ Esnaf olarak benim açımdan hiçbir etkisi olmadı. Çanakkale esnaflarını da etkilediğini de düşünmüyorum çünkü artık eski esnaflar kalmadı. Eskiden dükkanlar çok erken açılırdı fakat şimdi öyle değil. Herkes istediği saatte açıyor dükkanını istediği saatte de kapatıyor. Bu yüzden bu uygulamanın çok fazla etkilediğini düşünmüyorum. Bence alınmamasının bir mahsuru yok” şeklinde düşüncelerini belirtti.



Binnur Erdoğan ise sabah saatinde karanlıkta uyanmak akşam da bir anda gecenin çökmesi bütün metabolizmayı olumsuz etkilediğini söyleyerek bu uygulamanın olumsuz olduğunu söyledi. Erdoğan, “Sabahları karanlığa uyanmak biyolojik olarak da etkiliyor tabi. Karamsarlık, içe kapanıklık gibi durumlar ortaya çıkıyor. Güne olumlu başlayamıyor insan” diyerek uygulamanın olumsuz taraflarına değinde.  “Sabahları karanlık olduğu için uyanmamayı tercih ediyoruz” diyen Erdoğan “Sabah benden daha erken kalkanlar var bu durumdan çok rahatsızlar. Özellikle karanlığa uyanmak karamsarlık yaratıyor” dedi.



Çanakkale’de stajyerlik yapan Yağmur Yıldız, “Akıllı telefonlarda otomatik saat uygulaması olduğu için ilk yapıldığı günlerde saat karmaşası oldu. Hala bilgisayarlarda da yaşıyoruz bu sorunları. Onun dışında gün içindeki aktivitelerde bir farklılık olmadı” diyerek uygulamanın elektronik cihazlarda yaşanılan sorunlarını dile getirdi.



Öğretmen Gizem Kobak ise diğer vatandaşlar gibi sabah karanlık bir güne başlamanın bu uygulamanın en olumsuz yanı olduğunu belirterek, “Sabah kalktığınızda karanlık bir güne kalkmış oluyoruz. İnsanlar uyanamıyor. Bence enerji tasarrufu olmuyor çünkü bu sefer de sabah erkenden lambaları açmak durumunda kalıyorsunuz” dedi.



“SAAT  7-8 DE BİLE HER YER KARANLIK”
Esnaf Ebru Erçıtaklı da uygulamanın karanlıkta kalkmak zorunluluğunu vurgulayarak, “Kış saatine geçerek geri alındığı zamanda yeni  saate alınmak için çaba gösteriyorduk ama şimdi  de saat 7de kalkıyorum her yer karanlık, 8 de bile her yer karanlık. Kendine gelmek zor oluyor” diyerek etkilerini söyledi.



Esnaf Gurbet Kaynar ise akşam karanlığın hemen çökmemesinin iş yeri açısından iyi olduğunu söyleyerek uygulamanın iyi olduğunu söyledi. Kaynar, “ Kendi adıma bence daha iyi oldu. Çünkü geri alınmadığı için güneş akşamları erken batmıyor ve bu sebeple dükkâna daha çok müşteri geliyor . Beni daha çok olumlu etkilediğini düşünüyorum” diyerek fikirlerini belirtti.
 
İhsan KONUK