EĞİTİM

Çocuklara Bu Yıl Yeni Uyum Eğitimi Programı Uygulanacak

Millî Eğitim Bakanlığınca bu yıl gerçekleştirilecek okula uyum eğitimleri kapsamında okul öncesi, ilkokul birinci sınıf ve ortaokul beşinci sınıf öğrencilerine yeni uyum eğitimi programı uygulanacak.

Millî Eğitim Bakanlığınca bu yıl gerçekleştirilecek okula uyum eğitimleri kapsamında okul öncesi, ilkokul birinci sınıf ve ortaokul beşinci sınıf öğrencilerine yeni uyum eğitimi programı uygulanacak.
 
Milli Eğitim Bakanlığınca 2022-2023 eğitim ve öğretim yılının başlaması dolayısıyla bu yıl okul öncesi, ilkokul ve ortaokula başlayacak öğrenciler için uygulanmak üzere yeni bir rehberlik çalışması ve uyum eğitimleri programı hazırladı. 5 Eylül'de okul öncesi eğitim ile ilkokul birinci sınıflara başlayan öğrenciler için uygulanacak program 9 Eylül'de sona erecek. Ortaokul ve imam hatip ortaokullarının beşinci sınıf öğrencilerine yönelik uygulanacak program ise 12 Eylül'de başlayıp 16 Eylül'e kadar sürecek.
 
ÇOCUK, AİLE VE ÖĞRETMEN İŞ BİRLİĞİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ HEDEFLENİYOR
 
Millî Eğitim Bakanlığının hayata geçireceği bu yeni uygulamada çocuk, aile ve öğretmen iş birliğinin güçlendirilmesi, çocukların okula uyum süreçlerinin kolay ve sorunsuz bir şekilde tamamlanması amaçlanıyor. Bu çerçevede uyum eğitiminin başlayacağı 5 Eylül'de tüm okul öncesi ve ilkokul birinci sınıf öğretmenleri tarafından ailelere yönelik yüz yüze bilgilendirme toplantıları gerçekleştirilecek. Düzenlenecek etkinliklerin uygulama çizelgesine göre, birinci gün sadece ailelere yönelik 'Çocuğum Okulda' sunumu yapılacak. Bu sunumda okul yönetimi, sınıf öğretmenleri ve rehber öğretmenler hazır bulunacak. İkinci günde okul yönetimi ve sınıf öğretmenlerinin katılımıyla çocuklarıyla birlikte ailelere gruplar halinde okulun iç ve dış ortamı tanıtılacak. Üçüncü, dördüncü ve beşinci günlerde ise çocuklar sınıf öğretmenleri ile birlikte uyum haftası etkinliklerine katılacak.
 
VELİLERİN DE KATILIMIYLA ÖNEMLİ FARKINDALIK OLUŞTURULACAK
 
Velilerin de katılacağı programlarda okul ortamı, eğitim-öğretim faaliyetleri, etkinlikler ve kazanımlar hakkında öğretmenler bilgiler paylaşacak. Veliler, çocuklarıyla birlikte gruplar halinde farklı zaman dilimlerinde okula gelerek sınıflar, rehberlik servisi, kütüphane, okul bahçesi, giriş-çıkış ve sınıf kuralları gibi okulun iç ve dış mekanları hakkında öğretmenlerden bilgi alacak. Çocuklar ise uyum eğitiminin son iki gününde tüm sınıf düzeyinde sürece dahil olarak etkinliklere tüm sınıf arkadaşlarıyla birlikte katılarak kaynaşma fırsatı bulacak.
 
MEB'DEN AİLELERE TAVSİYELER
 
Öte yandan Millî Eğitim Bakanlığı, dijital ortamda da (https://tegmmateryal.eba.gov.tr/, https://www.eba.gov.tr/ ve https://matematik.eba.gov.tr/ internet adreslerinde) aileler için okula uyum sürecinin detaylarının paylaşıldığı "okula uyum rehberleri" hazırladı. Rehberlerde ailelere yönelik tavsiye ve bilgilendirmelerden bazıları şöyle:
-Okul öncesi eğitimi, çocukların hareket, bilişsel, sosyal ve duygusal, dil ve öz bakım alanlarında desteklenerek var olan potansiyellerini ortaya çıkarmalarını ve en üst düzeyde geliştirmelerini amaçlayan, programlı ve sistemli bir eğitim sürecidir. Bu süreçten çocuğunuzu mahrum bırakmayın.
-Okuldan söz ederken "Okulun çocuklar için düzenlenmiş özel bir yer olduğu, orada çocukların hoşuna gidecek etkinliklerin yapıldığı, oyunlar oynandığı, okulun yeni arkadaşlar edinilecek hoş bir yer olduğu" vurgulanmalıdır.
-Çocuğun herhangi bir uyum problemi yaşaması durumunda çocuk sınıfındaki diğer çocuklarla karşılaştırmamalı, çocuğun benliğine zarar verecek ifadelerden (Örneğin "Ağlarsan sana kötü çocuk derler, seni okula almazlar." "Seni bebeklerin gittiği sınıfa alırlar.") uzak durulmalıdır.
 
 -Çocuklar deneyerek öğrenir, yaşıtlarıyla uyum sağlamayı öğrenir, hata yaparak sonuca ulaşmayı öğrenir, sorgulama yaparak problem çözer ve bireysel öğrenme yöntemlerini tanır. "Okulda sıkıldın mı, korktun mu?" gibi olumsuz ifadeler kullanarak sorular sormayın.
 -Sabırlı olun.
-Çocuğunuzla okula birlikte gelip gidin.
-Çocuğunuzu olduğu gibi kabul edin.
-Kaygılarınızı çocuğunuza hissettirmeyin.
 -İyi davranışlarını övün, onu takdir edin.
-Önemli ve değerli olduğunu hissettirin, ona sevginizi ifade edin.
-Okulda vedalaşma sürecini çok uzun veya çok kısa tutmayın.
-Çocuğu öğretmen ve okul ile korkutmayın.
 -Çocukların zamanında okula getirilip zamanında alınması önemlidir. Diğer çocuklardan farklı zamanlarda okula getirilip, farklı zamanlarda alınan çocuklarda kaygı düzeyi artabilir.
 -Çocuğun okul öncesi eğitim kurumuna başladığı ilk günlerde uyum güçlükleri yaşaması beklendik bir durumdur. Bazı çocuklar okula ilk başladıkları dönemde uyum sorunu yaşarken, bazıları önce iyi başlayıp belirli bir süre sonra tepki verebilirler, bazıları ise okula çok kolay uyum sağlarlar. Tüm bunlar doğaldır.” (Kaynak: Millî Eğitim Bakanlığı)