Gündem

Deprem Dede Kaygılı

Son 10 Günü Değerlendirdi; “Dikkat Çeken Gelişmeler Var!

Jeoloji profesörü Doğan Perinçek, Deprem kuşağındaki Çanakkale’de son 10 gün içinde meydana gelen depremlere ilişkin değerlendirmede bulundu. 
Çanakkalelilerin, yaşanan her deprem sonrasında değerlendirmeierine kulak kesildiği ve ‘Deprem dede’ diyerek andığı isim Perinçek;
“Çanakkale dolayında olan depremler ve dikkatlerimizi çeken gelişmeler.” diyerek söze girdi, çarpıcı ifadeile kaygısnı dile getirdi.
“Bozcaada yakınında olan 3.8 büyüklüğündeki deprem dikkatleri, o noktaya topluyor!..”
O FAYA DİKKAT ÇEKTİ
“6 BÜYÜKLÜKTE DEPREM, ŞAŞIRTICI OLMAZ”
‘Deprem dede’, son 10 günlük deprelerden söz eder iken; “Yenice Fayı olarak adlanan fay 3-4 yıldır büyük deprem beklediğimiz Erdek-Biga-Çan-Bayramiç- Yenice yakınlarından geçen fay sisteminden bağımsız depremler yaratabilir.
Fayın özelliği nedeniyle Yenice Fayı ve güney devamındaki denizdeki fayların KAF gibi büyük deprem yaratması beklenmemektedir. Bu fay sisteminde 6 büyüklüğe kadar deprem olursa şaşırtıcı olmaz.” İfadesini kulandı.
------------------------------------------
SON 10 GÜNÜN DEPREMLERİ,
DİKKATLERİ O NOKTAYA ÇEKTİ
------------------------------------------
Deqrem kuşağındaki Çanakkale’ye, son 10 günün depremlerinin ne manaya geldiğini anlattı. Yaşanan her deprem sonrası, Çanakkalelilerin değerlendirmeierine kulak kesildiği ve ‘Deprem dede’ diyerek andığı isim Perinçek;
“Çanakkale dolayında olan depremler ve dikkatlerimizi çeken gelişmeler.” diyerek söze girdi, çarpıcı ifadeile kaygısnı dile getirdi.
“Bozcaada yakınında olan 3.8 büyüklüğündeki deprem dikkatleri, o noktaya topluyor!..” dedi.
Maddeler halinde, detaylı ifadeler ile son depremler üzerine dğerlendirmede bulunan Prof. Dr. Doğan Perinçek:
“1- Batı Marmara'da olan depremler Biga yönünde kuzeydoğudan güneybatıya enerji transferini sürdürüyor. Ateş çemberi olarak adlandırdığımız yeşil elips içinde son 10 günde olan 5 deprem (büyüklükler; 2.2, 2.5, 2.7, 2.8 ve 3.0) bir uyarı niteliğindedir. Uyarı Erdek-Biga-Çan-Bayramiç-Ayvacık fay zonu içindir.
2- Bozcaada yakınında olan 3.8 büyüklükte deprem dikkatleri bu noktaya topluyor.” oedi.
Perinçek’ in, konuya ilişkin değerlendirmesi, depremlerin yaşandığı noktaları gösterir görseller üzerinde sürdü
AKTİF BİR FAY…
“Görselde dikkat çektiğim; Bozcaada kuzeyinde yer alan işaretlediğim fay ilk defa tarafımdan haritalanmış bir fay olup, daha güneyde olan 3.8, 2.2 ve 2.8 büyüklükteki deprem odakları ile aynı doğrultudadır.
Bu fay; Yenice Fayı olarak tanımlanmış ve tarafımızdan adlandırılmış olup aktif bir faydır.
Aktif olduğu son 10 günde olan depremler ile doğrulanmıştır.  
Bozcada yakınında haritalanmış fay ve onunla aynı doğrultuda olan depremler Kuzey Anadolu Fayı doğrultusunda olmayıp ayrı bir fay sistemi olarak deprem yarattığı düşünülmektedir.
Yenice Fayı olarak adlanan fay 3-4 yıldır büyük deprem beklediğimiz Erdek-Biga-Çan-Bayramiç- Yenice yakınlarından geçen fay sisteminden bağımsız depremler yaratabilir.
BU FAY ÜZERİNDE, 6 BÜYÜKLÜĞE KADAR OLUŞACAK DEPREM, ŞAŞIRTICI OLMAZ
Fayın özelliği nedeniyle Yenice Fayı ve güney devamındaki denizdeki fayların KAF gibi büyük deprem yaratması beklenmemektedir.
Bu fay sisteminde 6 büyüklüğe kadar deprem olursa şaşırtıcı olmaz.” İfadesini kulandı.
Sözlerini : ‘NOT’ diyerek noktalayan ‘Deprem dede’ Perinçek;
“ Çanakkale Çevre ve Doğa Dergisi’nde yayımlanan yazısını örnek gösterip;
‘Kaynak; Perinçek, D., 2022. Sigeion Kentinin sonunu savaşlar mı, deprem mi getirdi? Çanakkale Çevre ve Doğa Dergisi. Ağustos; 2022’ “ dedi.
Burcu Erdal