Gündem

Her Bağış Bir Hayat Kurtarır

Her yıl binlerce kişi organ yetmezliği nedeni ile ölürken onlarca kişi de organ sırasına giriyor.

Tıbbın gelişmesi ile nakiller artsa da farkındalığın az olması nedeni ile bağışlanan organlar yetersiz kalıyor. Organ Bağışına bağlı olarak artan ölümlerin azaltılması ve bağışa yönelik farkındalığın arttırılması amacı ile Her yıl 3-9 Kasım  tarihleri arasında organ bağış haftası gerçekleştiriliyor. Bu kapsamda Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen ve Mehteran takımı eşliğinde farkındalık yürüyüşü gerçekleştirildi.
Akciğer, böbrek ve Kalp yetmezliği başta olmak üzere her yıl ülkemizde ve dünyada  binlerce kişi organ yetmezliği nedeni ile hayatını kaybediyor. Yapılan bağışlarla bir çok can hayata tutunsa da bağışların yetersizliği nedeni ile nakiller oldukça yavaş. Yaşamını devam ettirmek için organ bekleyen hastalara destek olmak ve organ bağışı farkındalığını  arttırmak amacı ile her yıl 3*9 Kasım Organ Bağış Haftası olarak kutlanıyor. Farkındalığın arttırıldığı haftada Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü tarafından da düzenlenen programla farkındalık çalışmaları gerçekleştiriliyor. Hafta dolayısı ile Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen programlar kapsamında Farkındalık yürüyüşü gerçekleştirildi. Golf Çay Bahçesi önünde başlayan ve Mehteran takımı eşliğinde gerçekleştirilen farkındalık yürüyüşüne Vali İlhami Aktaş, Rektör Sedat Murat, İl Sağlı Müdürü Op. Dr. Gökhan Baştürk, İl Emniyet Müdürü Celal Karaduman, hekimler, sağlık çalışanları ve vatandaşlar katıldı.  
Mehteran eşliğinde Golf Çay Bahçesi önünde başlayan yürüyüş kordon boyunca devam etti. Truva Atı yanında kurulan stantlara kadar devam eden yürüyüşün ardından stantları ziyaret eden protokol üyeler çalışmalar hakkında bilgiler aldılar.  Stantların gezilmesinin ardından etkinlikle ilgili bir açıklama yapan Vali İlhami Aktaş  ”Başka canlara hayat vermek çok kutsaldır. Görevden de ziyade kişinin yapabileceği en önemli hamledir. Ülkemizde de oldukça fazla sayıda organ bekleyen hastamız var. Onların bu ümitlerini yeşertmek için yapılabilecek bir fedakârlığı hiçbir şekilde küçümsememek gerekir. Herkesi bilgilendirip organ bağışlanması konusunda biraz daha verici olmamız lazım. Umarım bu tür etkinliklerle organ bağışçısı sayısını artırırız. İlimizdeki organ bağışı sayısını yükselten ve bu uğurda çok çalışan ekibe de çok teşekkür ediyorum. Herkese sağlıklı günler diliyorum” dedi.
 
Bağışlar Yeterli Değil Her Yıl 2 Bin Kişi Ölüyor
 
Yapılan tüm bağış çağrıları ve farkındalıklarına rağmen bağışların yeterli olmadığını belirten
 ÇOMÜ Organ Nakil Merkezi Müdürü Prof. Dr. Cabir Alan ise   “Sosyal medyada farkındalık organizasyonu yapılmasına rağmen bağış oranı hala yeterli sayıya ulaşamamış durumda. 30 bin hastanın her yıl 2 bin tanesi bu bekleme sırasında hayatını kaybetmektedir maalesef. Hastaların hayata tutunmasının tek yolu organ bağışının sağlanmasıdır. Tam da burada organ bağışına farkındalık kazandırmak amacıyla bir etkinlik düzenledik. Vatandaşlarımızdan organ bağışı konusunda duyarlı olmalarını rica ediyorum” şeklinde konuştu.
 
Destek Olanlara Teşekkür Belgesi Verildi
 
İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Gökhan Baştürk, “Üniversitemiz organ bağışı konusunda çok tecrübeli, ülkemize de örnek oldular. Bu çalışkanlıkları bize gurur veriyor” diyerek ekipleri temsilen hocalara teşekkür etti. Yaptıkları çalışmalar ve faaliyetler nedeniyle Vali Aktaş’ın teslim ettiği teşekkür belgeleri;  Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi Organ Bağışı Koordinatörü Dr. Azem Ülkü, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Organ Nakli Koordinatörü Prof. Dr. Cabir Alan ve Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Nakil Merkezi Müdürü Ahmet Reşit Ersay’a verildi.
 
Fidan Dağıtıldı
 
Yapılan Yürüyüşün ardından   Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü tarafından kurulan stantta vatandaşlara fidan dağıtımı gerçekleştirildi. Öte yandan  kurulan stantlarda sağlık çalışanları bağışta bulunmak isteyen vatandaşlar gün boyu bilgi verdiler.
 
Cuma Deren