Gündem

 Tüm Türkiye’de Çök, Kapan, Tutun  Tatbikatı

Birinci derecede deprem kuşağında yer alan ülkemizin geçmişi depremler nedeni ile yaşanan acılarla dolu.

Depremler sonucunda yaşanan bu açıları en aza indirmek amacı ile yıllardır çeşitli programlarla farkındalık eğitimleri gerçekleştiren İçişleri Bakanlığı bu yıl Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti de dahil tüm ülkede eş zamanlı olarak  çök, kapan, tutun tatbikatı gerçekleştirildi. 12 Kasım 1999 Düzce Depremi'nin yıl dönümü dolayısıyla saat 18.57'de gerçekleştirilen tatbikat, Çanakkale’de de yapıldı.
İçişleri Bakanlığı Yıllardır gerçekleştirdiği projelerle vatandaşları doğal afetlere özellikle depreme karşı bilinçli bir şekilde eğitiyor. AFAD önderliğinde ülkenin dört bir yanında deprem başta olmak üzere doğal afetlere karşı  eğitimler veriliyor. Yapılan bu eğitimler sonucunda 12 Kasım 1999 Düzce Depremi'nin yıl dönümünde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti de dahil olmak üzere ülke genelinde eş zamanlı tatbikat gerçekleştirildi.  Çök, kapan, tutun tatbikatı ülke genelinde olduğu gibi Çanakkale’de de geniş çaplı katılımla gerçekleştirildi.
Çanakkale Jandarma Eğitim Merkez Komutanlığı’nda gerçekleştirilen ‘Çök, kapan, tutun’ tatbikatına Vali İlhami Aktaş’ın yanı sıra Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Turhan Ecevit, Çanakkale Cumhuriyet Başsavcısı Altuğ Kürşat Şahin, İl Emniyet Müdürü Faruk Karaduman, İl Jandarma Komutanı J. Kd. Albay Sadi Akman, Sahil Güvenlik Batı Marmara Grup Komutanı SG. Yb. Ercan Oran, Çanakkale Jandarma Eğitim Merkez Komutanı J. Albay Ufuk Yetiş, AFAD Müdürü İbrahim Tarı, Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay,  il müdürleri, AFAD Ekipleri, Kızılay personeli, Çanakkale Özel İdare ÇÖZAK ekibi, AKUT ekipleri, kamu kurum ve kuruluş personelleri, emniyet ve jandarma personelleri ve STK temsilcileri katıldı. Tatbikat öncesinde bir açıklama yapan AFAD İl Müdürü İbrahim Tarı, tatbikat senaryosu hakkında bilgiler verdi.
Depremin Olduğu Saatte Tatbikat Gerçekleştirildi
Yapılan Bilgilendirmelerin ardından 12 Kasım 1999 Düzce’de saat 18:57’de meydana gelen  Depremin aynı saatinde anonslar yapılarak deprem tatbikatı başlatıldı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun da FAD Merkezi'nden yönettiği  Ülke genelinde ilk kez uygulanan tatbikat kapsamında, saat 18.57'de tüm vatandaşların cep telefonlarına gönderilen ‘Hayati Uyarı Bildirimi’ ile Türkçe ve İngilizce sesli uyarı yapıldı. Tatbikata  özel eğitim kurumlarında, özel öğrenci yurtlarında, sanayi kuruluşlarında özel tesis ve işletmelerde, konutlarda, apartman ve sitelerde, sivil toplum kuruluşlarında, köylerden vatandaşlar da tatbikata katıldı. Köy kahvelerinden kamu kuruluşlarında çalışan vatandaşlara kadar mesajı alan tüm vatandaşlar çök, kapan, tutun uygulamasını gerçekleştirdi.  Protokol üyelerinin Çanakkale Jandarma Eğitim Merkez Komutanlığı’nda  gerçekleştirdiği tatbikat sonrasında da  bina güvenli bir şekilde tahliye edildi.
Depremin Yıkıcı Etkilerini Azaltmak Bizim Elimizde
Tatbikat sonrası bir açıklama yapan Vali İlhami Aktaş, Depreme karşı daima hazırlıklı olmanın önemine değinerek “Tatbikatın ardından konuşan Vali İlhami Aktaş, "Bugün hepimizin bildiği üzere 12 Kasım Düzce Depremi'nin 23'üncü yıl dönümü. Tam da bu saatte, dakikada maalesef depremi yaşamıştık. Depremleri önlemek, önce bilmek mümkün değil. Ama depremin yıkıcı ve öldürücü etkisini azaltmak insanoğlunun elinde. Gelinen teknolojide hem binalarımızda hem de yapacağımız inşaatlarımızın kalitesiyle zararları azaltabileceğimiz gibi, afet eğitimleriyle, tatbikatlarıyla afetlere hazırlıkta da insanlarımızı bilinçlendirerek can ve mal kaybını en az seviyeye indirmemiz mümkün. Bu çerçevede ülkemizde son yıllarda AFAD Başkanlığında, İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu'nun talimatları ve gayretleriyle büyük farkındalıklar oluşmakta. Son yıllarda yine meydana gelen depremlerde gördüğümüz gibi artık insanlarımız daha bilinçli bir şekilde, inşaatlarımız daha sağlam şekilde ama hepsinden önemlisi tüm afetlerden sonra başta Sayın Bakanlarımız olmak üzere, onların da başında Sayın İçişleri Bakanımız olmak üzere hepsi olay yerindeler” dedi.
Hazırlıklı Olmamız Lazım
Depremin nerde, ne zaman meydana geleceğinin bilinmediği için her an hazır olmak gerektiğini dile getiren Vali İlhami Aktaş, konuşmasının devamında “ Artık yıllar önce gördüğümüz ‘nerde bu devlet' sloganlarını hiçbir yerde görmemekteyiz. Keşke böyle acılar yaşamasak ama bu acılarda insanlarımız kendilerinin yanında devleti görmek istiyorlar. Son yıllarda gerçekleştirdiğimiz bu farkındalık çalışmalarıyla devletimiz bunu sağlamış vaziyette. Biz de vatandaşlar, bireyler olarak eğitimli, hazırlıklı olmamız, deprem anında yapacaklarımızı çok iyi kavramamız lazım. Bu anlamda tüm Türkiye'de müthiş bir çalışmayla da gerçekten bir farkındalık oluştu. Okullarımızda öğrenciler Cuma günü tatbikatı yaptılar. Tüm kamuoyu da bunu sahiplendi. Tüm Türkiye'de aynı anda, saniyede, dakikada bir tatbikat gerçekleştirmiş olduk. Tekrar söylüyorum, Allah deprem göstermesin, yıkıcı acılar vermesin. Ama deprem olduğunda da buna hazırlıklı olmamız gerektiği bilinciyle elimizde gücü kullanmamız lazım, buna hazırlıklı olmamız lazım" dedi.
 
Şerife Erdem – Burcu Erdal