Gündem

  3. Çanakkale Tarımı Sempozyumu Gerçekleştirildi

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ziraat Fakültesi tarafından  3. Çanakkale Tarımı Sempozyumu gerçekleştirildi. Sempozyumda küresel ısınma, gıda krizi, üretim başta olmak üzere bir çok tarımsal konuda  sunumlar gerçekleştirildi.

ÇOMÜ Ziraat Fakültesi amfisinde düzenlenen sempozyumun açılış törenine, Belediye Başkan Vekili M. İrfan Mutluay, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Şeker, İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, akademisyenler, ziraat mühendisleri ve öğrenciler katıldı. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan program, müzik dinletisi ve açılış konuşmaları ile devam etti.  Açılış programından söz alan Belediye Başkan Vekili M. İrfan Mutluay, sempozyumun başarılı bir şekilde geçmesi temennisinde bulundu. Konuşmasında Çanakkale Belediyesi tarafından hayata geçirilen yerel kalkınma projelerine de değinen Mutluay, atalık-yerel bitki ve tohum çeşitlerinin üretimi ve dağıtılmasına yönelik çalışmalar, Harmanlık Üretici ve Kooperatifler Pazarı, coğrafi işaret çalışmaları ve ücretsiz toprak analizi gibi projeleri anlattı. 
Bir Çok Sorunla Karşı Karşıyayız
Konuşmasında Çanakkale tarımına da Mutluay  “Çanakkale Kazdağıları, Biga yarımadası sadece ülkemizin değil dünyanın özel alanlarından biridir. Gıda kriziyle birlikte, önemi daha çok görülmeye başlandı. Çanakkale ve bölgesi en önemli üretim alanlarından biridir. Sorunlara da değinilmeli. Küresel ısınma, iklim değişikliği, toprak ve su kaynaklarının kirlenmesi, su kaynaklarının azaltılması gibi sorunlarla karşı karşıyayız. Tarımın en önemli unsurlarından ikisi toprak ve su. En önemli sorunlardan biri de tarım topraklarının amacı dışında kullanılması. Özellikle kentleşme baskısı, sanayileşme ve madencilik faaliyetleri tarımsal üretimi, topraklarımızı ve su kaynaklarını tehdit eder nitelikte. Bunun dışındaki en önemli sorunlardan biri de üretimin planlanmaması. Tarımsal üretimde hızlı nüfus kaybı, aile işletmelerinin yok olması konuları, ciddi bir tehdit” dedi.
Çok Kaliteli Ürünler Üretiyoruz
Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ ise  sempozyumda gerçekleştirdiği açıklamasında Çanakkale’de üretilen ürünler hakkında bilgiler vererek, Çanakkale Tarımında çok kaliteli ürünlerin üretildiğini de belirtti. İl Müdürü Karadağ “ İlimizde 13 bin kayıtlı balıkçımız var. 2021 verilerine göre 6 bini fiili olarak yapıyor. Su ürünleri işleme tesisi 15, zeytinyağı işleme tesisi 133, Süt ve süt ürünlerinde de 74 işleme tesisimiz bulunuyor. Çok kaliteli ürünler üretebiliyoruz. Yeterli bir şekilde markalayıp, paketleyip, hazırlama konusunda maalesef eksiğimiz var. Sivil Toplum Kuruluşları ile ihracatı nasıl arttırabiliriz? Çalışması yaptık. Bir bölgenin ihracat ürünü olması noktasında 10 ay devamlı üretime ihtiyaç var. Biz Çanakkale olarak 6 ay devamlı üretim yapabiliyoruz” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından ÇOMÜ Ziraat Fakültesi'den emekli olan Prof. Dr. Hamit Altay ve Prof. Dr. Ahmet Gökkuş'a plaket takdimi yapıldı. Açılış programı, Prof. Dr. Kazım Abak'ın “Sebzeler ve Sebze Tarımı” başlıklı sunumu ile sona erdi. 
Haber Merkezi