Gündem

Troya Müzesinden Yeni Rekor (VİDEO)

9 Milyon Kişi Troya Müzesini İnternete  Sordu

2018 Troya Yılı kapsamında kapılarını ziyaretçilere açan Troya Müzesi, Pandemiye rağmen bir çok başarıya imza attı. Hem Ulusal hem de uluslararası prestijini başarısı ile pekiştirerek adını duyuran Troya Müzesi yeni bir rekora imza attı. Henüz 2022 yılı tamamlanmasına rağmen geçen sürede tam 9 milyon kişi Troya Müzesini gezmek için internette araştırma yaptı.  Müzenin bu rekoru ile ilgili açıklama yapan  Müze Müdürü Rıdvan Gölcük “9 milyonluk aranma Troya Müzesi’nin iyi markalandığı, Troya Müzesi’nin iyi işler yaptığı ve pazarlamasının doğru yapıldığının bir göstergesi” dedi.
 Onlarca medeniyete ev sahipliği yapan Çanakkale’de neredeyse her medeniyetten bir iz bulmak mümkün. Tarihte Çanakkale’de en çok iz bırakan medeniyetlerden bir tanesi de Troya oldu. Homeros’un İlyada Destanından günümüze gelen ve 5 bin 600  yıllık geçmişe sahip Troya,  dünya tarihinde en çok bilinen medeniyetler arasında yer alıyor. Yıllarca Troya’da yapılan kazılarla tarih adeta yeniden gün yüzüne çıkarılırken, Troya’nın hazinelerini korumak ve sergilemek amacı ile  2018 Troya Yılı kapsamında Troya Müzesi hayata geçirildi.  Hayata geçirildiği günden bu yana bir çok ilke imza atarak müxzelere ait rekorları da alt üst eden Troya Müzesi  bir başarıya daha imza atıldı. Özellikle sosyal medyalarını aktif bir şekilde kullana Troya Müzesinin her aşaması hem ülkemizde hem de dünyadaki takipçilerine ulaştırılıyor. Dijital ortamda da ziyaretçileri için önemli kolaylıklar sağlayan Müzede yeni bir rekora daha imza atıldı.
9 Milyon Kişi Troya Müzesini İnternete  Sordu
Çanakkale’nin büyüyen dev eseri olan Troya Müzesini gezmek isteyen ulusal ve uluslararası vatandaşlar, müzeyi önce internetten araştırıyor. Aldığı ödüllerle de adını sık sık duyuran Troya Müzesini merak eden 9 milyon kişi müzeyi İnternetten sordu.  12 bin 750 metrekare kapalı alana sahip ve Troya başta olmak üzere çeşitli tarihlerden günümüze gelen  2 bin eser sergilendiği Troya Müzesi merakları üzerine çekiyor.    Troya Müzesi, açıldığı 18 Mart 2019 tarihinden bu yana internet kullanıcılarının her geçen yıl gözdesi olmaya devam devam ederken meraklılar her geçen yıl arttı.  2019 yılında 150 bin, 2020 yılında 1 milyon kişinin internette arama motorlarında arattığı Troya Müzesi için bu rakam 2022 yılının henüz bitmemesine rağmen  9 milyona ulaştı.
Bu Bir Rekor Seviyedir
  Troya Müzesi’nin dijital aramalarda ne kadar arandığı, nereden yol tarifi alındığı, müzenin hangi günler telefonla arandığına kadar birçok veriyi arama kanalları üzerinden tuttuklarını belirten Troya Müze Müdürü Rıdvan Gölcük, bunun için kullandıkları bir platform olduğunu söyledi. Bu platform sayesinde 2022 yılının henüz tamamlanmamış olmasına rağmen Troya Müzesi'nin 2022 yılında toplamda 9 milyon kez arandığını belirten Müze Müdürü Rıdvan Gölcük, şunları söyledi   “Türkiye’de sanırım bu rekor bir seviyedir. Çünkü biz müze açıldığından beri verileri takip ediyoruz. 2019 yılında 150 bin aranmaya ulaşıldığında açıkçası 150 bin çok iyi rakamdı, çok sevindiğimiz bir rakam olmuştu. 2020’de 1 milyonu bulduğumuzda müthişti, çok iyi yol aldığımızın farkına varmıştık ve 2022 yılına gelindiğindeki müze açılalı hala çok yeni, çok genç bir müzeyiz. Yaklaşık 4 yıl kadar oldu ve 9 milyonluk aranma Troya Müzesi'nin iyi markalandığı, Troya Müzesinin iyi işler yaptığı ve pazarlamasının doğru yapıldığının bir göstergesi. Çünkü arama kanalındaki o arama müzeye ulaşmak için insanların attığı ilk adım. Ondan sonra da çoğunlukla telefonlardan alınan navigasyonla, konumla bağlantıyı görüyoruz. Örneğin araç ile müzeye navigasyonla aranma konusunda balkan ülkelerinde her yıl gittikçe yükselen bir sayıya sahibiz” dedi.
Hedef 10 Milyonu Geçmek
Müze ile ilgili 2023 yılında koydukları hedeflere de değinen  Müze Müdürü Rıdvan Gölcük “Bu Troya Müzesinin kuvvetli bir müze markası olduğunu hem Türk müzeciliğinde hem Avrupa müzeciliğinde aslında çok hızlı büyüyen bir bebek gibi ve dolayısıyla markalamanın doğru yapıldığını ve önünde yürüyecek çok yol olduğunu gösteriyor. Tahmin ediyorum ki, 2023 yılına geldiğimizde biz bu arama sayısında 10 milyon, 11 milyon bizim için oldukça küçük rakamlar olacak. 15 milyonu aşmak doğru hedefler arasında gözüküyor” dedi.
 
Haber Merkezi