Gündem

CUMHURİYETİN ÖN SÖZÜ DENİZDE 'RES' İN ÖNCÜSÜ

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinesinde, GMKA' nın yürüttüğü proje, heyecan yarattı.

Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA)' nın Balıkesir ve Çanakkale'de deniz üstünde rüzgar enerjisi üretim merkezi oluşturma amacıyla başlattığı çalışmalar kapsamında Bga'da geniş katılımlı bir toplantı düzenledi.
Biga' da,  İÇDAŞ  ev sahipliğinde gerçekleştirilen 'Deniz Üstü Rüzgar Enerjisi Platformu' toplantısında, örneği dünya genelinde çoğalan Deniz üstündeki RES'lerin, Çanakkale ve Balıkesir'de kurulmasına ilişkin detaylar masaya yatırıldı.
18 Mart 1915' de kazanılan  Çanakkale Deniz Zaferi başta, Çanakkale Kara savaşları sırasında yazılan destan ve kazanılan zaferler ile Türkiye Cumhuriyeti'nin ön sözü olarak kabul edilen Şehitler coğrafyasında oluşturulması planlanan Deniz Üstü Rüzgar Enerji santralleri, kamuyunda şu ifade ile yorumlandı:
"Cumhuriyetin Ön sözüyüz,  Denizlerde üretilecek enerjinin öncüsüyüz"
--------------------------------------
RES' LER DENİZE KURULUCAK
TÜRKİYE'DE ÖNCÜ OLACAĞIZ   
--------------------------------------
Dünya denizlerinde önekleri hızla çoğalan RES' lerin, Çanakkale ve Balıkesir il sınırları içindeki deniz alanında da oluşturulacağı öğrenildi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinesinde,  Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) tarafından yürütülen proje,  Cumhuriyetin ön sözünün yazıldığı Çanakkale yanı sıra, komşu il  Balıkesir' i de kapsayacak.
Çanakkale ve Balıkesir' i,  Türkiye’nin ilk deniz üstü rüzgâr enerjisi üretim merkezi yapmak için yürütülen çalışmalar kapsamında Biga' da bir toplantı gerçekleşti.
GMKA' nın kordinesinde, İÇDAŞ ev sahipliğinde gerçekleştirilen Deniz Üstü Rüzgar Enerjisi Platformu' nun ikinci buluşması geniş katılımlı geçekleşti.
Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Özdemir; Balıkesir ve Çanakkale Sanayi ve Teknoloji İl Müdürleri Mehmet Ali Aşuk ve Ferhat Güvel ile, Balıkesir ve Çanakkale Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürleri Kadir Kandemir,  Bekir Çelen, Çanakkale İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Celil Sezgin, GMKA Genel Sekreteri Abdullah Güç toplantıda yer alan isimler oldu.
Toplanhtıda ayrıca,  Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği Genel Sekreteri İskender Kökey, Deniz Üstü Rüzgar Enerjisi Derneği Başkanı Murat Durak ve Bölgedeki Liman Başkanlıkları, Organize Sanayi Bölgeleri ve sektörün temsilcileri yer aldı.
ÖN FİZİBİLİTE RAPORU ÇALIŞMASI
Alınan bilgiye göre, Biga' da greçekleşen toplantıda, Güney Marmara Deniz Üstü Rüzgar Enerjisi Santrali ve Limanı Ön Fizibilite Raporu çalışmasında gelinen nokta hakkında sektör temsilcilerine sunum yapıldı.
Projeye ilişikin tüm detaylar masaya yatırıldı. Katılımcılar ile görüş alışverişinde bulunuldu.
Türkiye'nin ilk deniz üstü rüsgar santralleri projesi,  lgili bürokratlar, akademisyenler, özel sektör ve STK temsilcilerinin bir araya geldiği bu toplantıda, her yönüylü irdelendi.
Tolantıya katılanlar, İÇDAŞ  liman ziyareti gerçekleştirdi. İEÇDAŞ yetkilileri, konuklarına liman hakkında bilgi verdi,  limanda yurt dışından gelen, bakımı devam eden deniz üstü rüzgar enerji santrali kurulumlarında ve doğalgaz sondajlarında görev alabilen Jack Up gemisi ve gemi bakımı alanında 370 m boy, 70 m en ve 10 m derinlik ile Akdeniz ve Karadeniz’in en büyük kuru havuzu da ziyarnetçilere tanıtıldı.
Rüzgar enerjisi üretiminde Türkiye’nin ilk sırada yer alan bölgesi Güney Marmara’nın, deniz üstü rüzgar enerjisinde de Türkiye’de öncü olmasının amaçlanıdğı bildirildi.
Cuma Deren