Gündem

Konut Kredisini Vermeyen Bankalara Yeni Geli Benzetmesi

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası inşaat sektörü temsilcilerinin yer aldığı 7 No’lu Meslek Grubu üyeleri, inşaat sektöründe yaşanan gelişmeler ve sektör sorunlarını dile getirmek üzere bir araya geldi.


Toplantıda bir konuşma yapan ve sektörün en önemli sorunlarından biri olan Konut kredilerine verilen kredilere  değinen ÇTSO Yönetim Kurulu Üyesi Şakir Kutluay ilginç bir benzetme yaptı. Bankalar, oynamasını bilmeyen yeni gelin gibi ‘yerim dar’ diyor. Yerini genişletiyorsun, bu sefer ‘yenim dar’ diyor.  Konut kredilerinde 250-300 bin gibi komik rakamlardan bahsediliyor. Yani bankalar Nasrettin Hoca’nın fıkrasındaki gibi ‘ipe un serdim’ diyor” dedi.  
Düzenlenen toplantıda Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Şakir Kutluay, Meclis Üyesi ve 7  No’lu Meslek Komite Başkanı Ersin Vural, Komite Başkan Yardımcısı Tekin Türköz, Komite Üyeleri Nevzat Küçükefe ve Şenol Yılmaz ile çok sayıda sektör temsilcisi hazır bulundu. Toplantının açılış konuşmasını yapan Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Şakir Kutluay; “Çanakkale’mizin nüfus artışına göre acil yeni konut alanlarına ihtiyaç var. Konut fiyatlarındaki pahalılığın sebebi inşaatçılarımız değil. Bu artışın birçok sebebi bulunuyor. İnşaat yapımı için gerekli olan malzemelerde yaşanan artışlar hepimizin malumu.   Buna bir de bankaların kredi verirken ipe un serdiğini eklersek sektörümüz büyük bir çıkmazın ve daralmanın içinde yer alıyor. İnşaat sektöründeki en küçük bir yavaşlama ya da canlılık, doğrudan 160 sektörü birden etkiliyor.  Merkezi yönetimin ekonominin lokomotifi olan inşaat sektörüne daha fazla önem vermesini bekliyoruz” dedi.
 Bankalara Yeni Gelin Benzetmesi
Devletin zaman zaman yaptığı kampanya ve sübvansiyonların olumlu olduğunu söyleyen Yönetim Kurulu Üyesi Şakir Kutluay konuşmasının devamında “Çanakkale nüfus artış oranında, Türkiye genelinde 14. sırada yer alıyor ve birçok büyükşehirden daha hızlı büyüyor. 1915 Çanakkale Köprüsü ve tüneller gibi yatırımlar ve bu büyümenin hızlanmasıyla birlikte yeni konut yapımı kaçınılmaz ve vazgeçilemez bir ihtiyaç haline geldi.  Buna rağmen kampanyaların birilerinin eliyle kumpanyaya döndüğünü görüyoruz. Kamu Bankaları 2 milyon Türk Lirasına kadar olan konutlar için konut kredi oranlarını, psikolojik sınır olan 0,99’a çekti. Ancak bu oranda kredi alınması neredeyse mümkün değil. Bankalar, oynamasını bilmeyen yeni gelin gibi ‘yerim dar’ diyor. Yerini genişletiyorsun, bu sefer ‘yenim dar’ diyor.  Konut kredilerinde 250-300 bin gibi komik rakamlardan bahsediliyor. Yani bankalar Nasrettin Hoca’nın fıkrasındaki gibi ‘ipe un serdim’ diyor” dedi.  
Müteahhitte Destek Olmak Rantiye Değil Çanakkale’ye Şantiye Demek 
Çanakkale Belediyesi tarafındna alınan  zam kararlarına da değinen ve artan arsa fiyatlarına karşılık yeni imar alanlarının açılması gerektiğini dile getiren ÇTSO Yönetim Kurulu Üyesi Şakir Kutluay “Belediyelerin aldığı; otopark ücretleri, yeşil alan paraları, proje onay harcı ve katkı payları konut fiyatlarını artırıyor. Bu yapacağınız hamle müteahhitlere rantiye değil, Çanakkalelilere ucuza konut yapılacak şantiye demektir. Önümüzdeki 10 yıl gözetilerek, derhal ve acilen yeni imar alanları açılmalıdır. Mevcut imar alanlarında arsa payı karşılıkları çok yüksek; bu oranların tüm tarafları memnun edecek seviyelere çekilmesi gerekiyor. Aksi takdirde şu anki fiyatlarla orta ve dar gelirli kentlilerimizin konut sahibi olma imkanı kalmamıştır.”  
Sosyal Konutlar Alarm Veriyor
Konuşmasının sonunda Çanakkale’de yaşanan sosyal konut soruna da değinen Kutluay; “Sosyal Konutlar Alarm veriyor. Çanakkale’de, deprem yönetmeliğine uygun olmayan, yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya bulunan yüzlerce konut mevcuttur ve acilen dönüştürülmelidir. Bununla beraber Belediyemiz kat artışını tekrar gözden geçirmeli ve bu konuda Çevre ve Şehircilik Bakanlığına baskı yapmalıdır. Katılım sağlayan tüm sektör temsilcilerimize teşekkür ediyorum.” dedi.
 
Haber Merkezi