Turizm

Azerbaycan Lezzetleri Çanakkale’de Tanıtıldı

Coğrafi konumu ile bir çok kültüğrün bir arada yaşandığı kardeş kent Azerbaycan’da  kültür zenginliği gastronomiye de yansımış. Ortadoğu, Orta Asya ve Uzakdoğu mutfaklarına yakın bir coğrafyada bulunan Azerbaycan’ın kendine has mutfağı ve gastronomisi Çanakkale’de  tanıtıldı.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Turizm Fakültesi, Güzel Sanatlar Fakültesi,  Çanakkale Aşçılar ve Pastacılar Derneği ve Azerbaycan Aşçılar Federasyonu iş birliği ile düzenlenen ‘Azerbaycan’ın Karabağ Mutfak Kültürü, Mutfak, Sanat, Arkeoloji, Estetik, Aşk, Tasavvuf ve Halk Bilimi’  konulu konferans gerçekleştirildi.
Her alanda olduğu gibi Mutfak  ve gastronomide de adından söz ettiren Azerbaycan’ın lezzetleri Çanakkale’de tanıtıldı. Dünya çapında tanınan pek çok Azerbaycan lezzetlerinin Çanakkale’de de tanıtılması amacı ile  ÇOMÜ Necip Fazıl Kısakürek Tiyatro Salonu'nda gerçekleştirilen  Mutfak Kültürü Konferansında  Azerbaycan Milli Aşçılar Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Tahir Amiraslanov bilgiler verdi.  Konferansa, Vali Yardımcısı Hakkı Uzun, Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı Rebiye Ünüvar, ÇOMÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Pelin Kanten, Prof. Dr. Okhan Akdur, Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Boz, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Evren Karayel Gökkaya, akademisyeneler ve öğrenciler katıldı.
Gastronom Basit Bir Yemek Yeme  ve Yemek Pişirmeden İbaret  Değil
Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından ÇOMÜ Turizm Fakültesi Gastronomi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ferah Özkök yaptığı açıklamada  Mutfağın ve gastronomi biliminin basit bir bilim olmadığına vurgu yaparak “Mutfak kültürünün bir toplumun tarihi, ekonomisi, coğrafyası, alt yapısı, dini inançları daha birçok alanda bilgi veriyor. Bir bilim dalı olarak gastronomi birçok bilim dalı ve sanatla ilişkilidir. Basit bir yemek pişirme ve yemek yeme faaliyetinden ibaret olmadığı çok açıktır. Gastronomi bilimini psikolojiden, kimyadan, ekonomiden, tarihten, antropolojiden ve sosyolojiden ayrı ele almamız mümkün değildir” dedi ve etkinlikte emeği geçen herkese çok teşekkür etti.
Yemek Yapmak Sanattır
Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Evren Karayel Gökkaya ise yaptığı açıklamasında Gastronominin Güzel Sanatlar Bölümü Bünyesine alınmasına değinerek  “Gastronomi bölümleri son yıllarda Güzel Sanatlar Fakültelerinin içinde yer almaya başladı ve yemek yapmak sanat mıdır sorusunu da beraberinde getirdi. Duvarı boyamak sanat değildir ama resim yapmak sanattır, kelimeleri arka arkaya dizmek sanat değildir ama şiir yazmak sanattır, masaya yemek için bir şeyler koymak da sanat değildir ama yemek yapmak kesinlikle sanattır. Bu bağlamda çok ünlü sanatçıların çok iyi aşçılar olduğunu bilmekteyiz. Salvador Dali bunlardan bir tanesi. Ne kadar farklı yaratıcı eylemleri deneyimlersek kendi alanlarımızda bir o kadar yaratıcı ve özgün bireyler olabiliyoruz. Dolayısıyla Prof. Dr. Tahir Amiraslanov’a bize bu farklı deneyimi yaşatacağı için teşekkür ediyorum” dedi.
Tanıtım İçin Önemli Bir Konferans
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Pelin Kanten ise yaptığı açıklamada “Bu etkinlik, kültürler arası kaynaşmanın devamı için önemli bir çalışma. Türkiye’de son 10 yıldır bir bilim dalı olarak kabul edilen ve birçok bilim dalıyla ilişkili olan Gastronomi, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde de eğitimler verilmeye başlanan bir alan haline geldi. Bu gelişme ülkemizin mutfak kültürünün de dış ülkelere tanıtılması açısından ve uluslararası turizm hareketlerinin de gelişmesi açısından önem arz ediyor. Bugün gastronomi ve mutfak sanatları alanında eğitim alan siz öğrenciler ve bu alanda kendini geliştirmek isteyen gelecek nesillerle hem kendi kültürümüzün dış dünyaya tanıtılmasını hem de diğer kültürlerle ortak işbirliği halinde gelişimimize katkı sağlamaya devam edeceğiz.”
İlk insanlardan bu yana mutfak kültürünün oluşumunu ve gelişimini anlatan Azerbaycan Milli Aşçılar Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Tahir Amiraslanov mutfak kültürünü sanat, arkeoloji, estetik, aşk, tasavvuf ve halk bilimi alanlarıyla ilişkilendirerek yaptığı sunumun ardından öğrencilerden gelen soruları cevapladı. Etkinlik, belge takdimi ve Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencilerinin yaptığı atölye çalışmasıyla hazırlanan Karabağ yemeklerinin tadımıyla son buldu.
 
Burcu Erdal