Gündem

“Yol Bitti Denize Ulaştı, Liman İse….”

Ayvacık’ ın AK partili Belediye Başkanı Şahin Ateş püskürdü: “Bilim de, ilim de en uygun noktayı gösteriyor amma…!”


Ayvacık Belediye Başkanı Mehmet Ünal Şahin, Ayvacık altı ulaşım limanının 2004 yılından beri gündemlerinde olduğuna dikkat çere İş adamlarına süreci aktardı.
 
Ticaret ve Sanayi Odası’nda, Çanakkaleli işadamlarına seslenen Şahin;
 ‘Belediye olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz ama, şu geldiğimiz noktadaki gelişmeleri ben, sürekli bize desteği olan ÇTSO üyeleri ile de paylaşıp, bunları birtakım dökümanlarla anlatmaya çalışacağım” diyerek sitem üstüne sitem ettiği duruma ilişkin konuştu.

Başkan Şahin’ den zor soru geldi;
“Havadan, Karadan Tamamız da,
Ya Denizden…?”

Ayvacık’ ın AK Partili belediye Başkanı Mehmet Ünhal şahin; zor sorularla İş dünyasına sitemlerini iletti.
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO)’ nda, Çanakkale’ nin deniz ulaşımının hat safhadaki bir sorun oluşuna dikkat çeken sözlerle konuşan Ayvacık belediye Başkanı Şahin;
“Şehitler coğrafyasına, havadan ve karadan ulaşım tamam da, denizden ne durumdayız?’ diye bir soru yönelterek, dikkat çeken sözlerle yanıtını da sundu.
 
 Ayvacık ilçesinde yerel imkanlarla ulaşım limanı konusunu gündeme getirdiklerini aktaran Başkan şahin;


“Daha evvel 2004 yılı öncesi Kazdağları rampalarının düzgün geçilmesi için karayollarının başlatmış olduğu bir yol projesi vardı. Bu yol Ayvacık içinden geçerek, Büyükhusun altında denize ulaştı, açıldı daha sonra da denize paralel olarak Edremit’e doğru döndüğünde, yol mahkemeler neticesinde iptal edildi” dedi.
 
İşte bu yolun bittiği, denize ulaşıldığı yerde, Ayvacık Ulaşım Limanı yapılsın istemini gündemde tutmayı başardıklarını da sözlerine ekleyen Başkan Şahin;
 “Yetkili kurumlar burada bu iskelenin yapılabilmesi için gerekli çalışmaları başlattı. Çünkü karayolu ve havayolu çalışmaları devam ediyordu. Çanakkale Havalimanı ve Edremit Körfez Havalimanı hazır halde ama deniz yolunda Ege’de Çanakkale’nin bir iskelesi yok.
 
İskelenin olabilmesi içinde burada öncelikle yerinin tespiti önemliydi. Yer tespit edilmişti, çünkü yolun bittiği noktada iskele yapıldığında, Ayvacık-Ayvalık, Ayvacık-Midilli adasının Petra iskelesi ve diğer turist gemilerine de burada hizmet verilecekti.
 
O günden bugüne ne oldu
2004’ten beri biz diğer kurumlarla birlikte kurum görüşlerini tamamlamaya çalıştık. 2006 yılında burası o zaman Çevre Şehircilik Bakanlığı değildi Bayındırlık Bakanlığıydı. Ankara Bayındırlık Bakanlığıyla çalışıldı ve burası imar planı içerisine alındı. Ayvacık mücavir alanı ve imar planı yapıldı ama tüm kurumlardan da görüş alındı. Bunlar uzun süre tuttu. 2004’ten bugüne kadar bir çalışma devam ediyor. 12 yıl bu çalışma devam etti, biz bir noktaya geldik.
2 defa ÇED raporu yapıldı. 3 defa fizibilite yapıldı. En son fizibilitemiz şu anda bitti ve biz bunları Ulaştırma Bakanlığı’na verdik. Ulaştırma Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı’na yolladı. Bu 2017 bütçesinde Kalkınma Bakanlığı bütçeleri tamamlandığı için ara bütçeye alınır mı diye düşündük.
Bu arada da Sayın Milletvekilimiz Bülent Turan ile birlikte Sayın Başbakanımıza uğramıştık. Biz bu konuyu da açtık çünkü projeyi bilen biridir Sayın Başbakanımız Binali Bey.
 
Bunu sen yapabilirsin dedi bana. Belediye olarak yap denildi. Sayın vekilim de dedi ki “Belediye parayı nereden bulacak” Sayın Başbakana.
 
Ben o zaman devreye girdim. “Bu iskele iki aşamalı olacak. Aşamanın birisini biz yapabiliriz” diye ben cevaplandırdım. Bugün bu konuda açıklama yapma isteği duydum” diyerek, neden ÇTSO’ da söz aldığını anlattı.
 
Şahin, ÇTSO’ da; Çanakkaleli iş adamlarına şunları aktardı;
“Deniliyor ki Ayvacık iskelesi başka bir tarafa kaydırıldı yapılmıyor. Hayır böyle bir şey yok. Kurum görüşleri alınmış, imar planı yapılmış, koruma amaçlı imar planı yapılmış ve anıtlar kurulunca tescillenmiş.
 
Çanakkale hudutlarında Körfez’e bakan tek yasal iskele burası. 2009 yılında Sayın Başbakan’ın Ulaştırma Bakanı olduğu dönemde Ayvacık’a geldiğinde biz oradaki balıkçı barınaklarının onarılmadığını, daha iyi hizmet verilebilmesi için buralara el atılmasını söylemiştik. 
O da bana iste Başkan demişti ve Babakale, Gülpınar, Küçükkuyu, Altınoluk balıkçı barınaklarının hepsi elden geçti ve yenilendi.  Bu arada Sivrice ve Sokakağzı’ndaki balıkçı barınakları da onarıldı ama buradaki hizmet veren bu barınaklar tarım amaçlı kooperatiflerin barındığı barınaklardır. Kooperatiflerin tarım amaçlı bu balıkçı barınaklarının amacı nedir.  Amacı doğrultusunda balıkçıklara hizmettir. Peki buralarda iskele, gümrük olur mu. Olur yada olmaz ama bizim işimiz Ayvacık İskelesi. Şu anda yasal mevzuatlar çerçevesinde tamamlanmış, iki tane mahkeme geçirmiş olup. Birisi Ulaştırma Bakanlığına açılmış bir mahkemeydi ve kazanıldı. İkincisi de ÇED raporuna açılmış bir mahkemeydi. İki defa da ÇED gerçekleşti ve Danıştay 14ncü dairesi bir daha bu konuda dava açılamaz diye açılan davaları bitirdi. Yani yasal bir sıkıntı önümüzde kalmadı ama günün şartlarına uydurmak için üçüncü fizibiliteyi yaptık, üçüncü fizibilite doğrultusunda biz iskeleye başlayacağız.  Yine söylüyorum Ayvacık mücavir alanında, imar planları içinde bütün kurum görüşleri alınmış ve 1/100 binlikte, haritalarda iskele yeri olarak bulunan ve görünen tek yer orası.
Bunun dışındaki çalışmalar olabilir. Onları bilemiyorum ama biz bunu, iki aşamalı olan bu iskelenin birinci bölümünü yapabilecek durumda bulunuyoruz”
 
Daha evvel burasının dolgu alanının 17 bin metrekare iken, 7 bin 565 metrekareye düşürüldüğünü, iskelenin biraz daha geriye çekildiğini, iskelenin mendirek boyunun ise  112 metre olduğunu,fakat daha evvel yine kendilerinin  imar planlarında hakkı olarak görülen yerden biraz daha geri çektiklerini de sözlerine ekleyen Başkan Şahin;
 
“ Çünkü böylelikle 45 metre derinlik sağlanıyordu. Şimdi ise iskele boyutu 35 metreye çekildi. Kapak rampaları da 6 metrede. Şimdi 6 metredeki kapak rampalarını ve dolgu alanını biz belediyenin kendi imkanlarıyla yapmaya çalışacağız. Zaten Sayın Başbakanında bana söylediği oydu. Bunu bir an önce başlayacağız. Bu bir süreçtir, o süreç içinde bu kapak rampalarını yapıp gümrükleme olayını burada gerçekleştirmek istiyoruz.
 
Bu detayları,  2004’ten beri hep yanımızda olan sayın ÇTSO üyelerine aktarmayı bir borç bildim.  ÇTSO Yanımızda derken,  Çanakkale turizmi için her bir iş adamımız önemi bir katkı sunup, elini taşın altına koymuşturu  anlatmak için dile getiriyorum. Çanakkale turizmi derken, sadece alışveriş, yeme içme turizmini düşünmedim. Burada ne olacak kültür turizmi olacak. Çünkü bu yıl Türkiye genelinde turizmcilerin ifade ettiği şeyler yüzde 40 bir düşüşten bahsediliyor ama Ayvacık’taki Asos, Apollon Smintheus olsun ören yerleri bir zincir kültür turizminin bu halkalarında düşüş olmadı. Kapı gişeleri, biletler bunu ifade ediyor. Hatta bırakın düşüşü yüzde 5’te bir artış oldu. Biz bu çıkışla kültür turizmini bir an önce diğer geçen gemilerle, Ayvalık’tan gelecek insanlarla, Midilli’nin Petra’sıyla paylaşalım diyerek çok yönlü bir iskele düşünmüştük”

Cuma Deren