Gündem

Sigara Akciğer Kanserinin Başlıca Sebebi

Kanser türleri arasında yaşam kaybına yol açan en önemli hastalık olan Akciğer Kanseri, vücutta meydana gelen küçük değişikliklerin önemsenmesi ile erken dönemde teşhis edilebiliyor.

 Çanakkale Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Kerim YEŞİLDAĞ 4 Şubat Dünya Kanser Günü öncesinde yapmış olduğu açıklamada; akciğer kanseri belirtilerini tanımak ve hastalığın en önemli nedeni olan sigaradan uzak durmak hastalıkla mücadelede büyük rol oynadığının altını çiziyor.

Akciğer kanseri, akciğer dokularındaki hücrelerin kontrolsüz çoğaldığı bir hastalıktır. Bu kontrolsüz çoğalma, hücrelerin çevredeki dokuları istila etmeleri veya akciğer dışındaki organlara yayılmaları ile (metastaz) sonuçlanabilir. Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) raporuna göre, akciğer kanseri tüm dünyada görülen kanser türleri arasında erkeklerde en sık ölüme neden olan birinci, kadınlarda ise ikinci sıradaki kanser türüdür ve tüm dünyada her yıl yaklaşık 1,3 milyon ölüme neden olmaktadır. Ölüm oranı oldukça yüksek olan bu kanser türünde, dünya genelinde sigara içme alışkanlıklarındaki değişmeye bağlı olarak alt tiplerinde ve kadınlarda görülme oranlarında değişimler oluyor.

Akciğer kanserinin en sık nedeni uzun süreli olarak tütün dumanına maruz kalmak olmakla beraber, tüm akciğer kanserli hastaların %15'e ulaşan bir oranı sigara içmeyenlerden oluşmaktadır.

Bu noktada hem aktif hem de pasif içiciliğin önem taşıdığını belirten YEŞİLDAĞ, “Sigara ne kadar çok yıl ve adette içildiyse, kanser riski de o kadar artıyor. Bu durum paket/yıl ölçümü, kişinin kaç yıl boyunca, günde kaç paket sigara içtiğine göre hesaplanıyor. Örneğin; 30 yıl boyunca günde bir paket sigara içen biri için bu değer 30 paket/yıldır.

Dolayısıyla ne kadar çok süre içtiğiniz kadar, ne kadar çok içtiğinizin de önemi artıyor. 30 paket/yıl sigara içen birinde akciğer kanseri görülme riski, hiç sigara içmeyenlere oranla yaklaşık %25 daha fazla oluyor. 30’dan sonra ise inanılmaz boyutlara ulaşılıyor. Akciğer kanserinin oluşumunda sigaranın yanı sıra genetik yatkınlıklar, hava kirliği, radon gazı, asbest ve diğer mesleksel maruziyetler gibi etkenlerde önem taşıyor.

Bu nedenle en başta sigara tüketilmemesi ve diğer faktörlerin kontrol altına alınması akciğer kanseri riskini önemli ölçüde düşürüyor.

“ÖKSÜRÜK DEYİP GEÇMEYİN”

Bu hastalığın en önemli belirtisi ÖKSÜRÜK. Akciğer ve bronş sisteminin ağrı duyusu içermemesi ve ilk semptom olan öksürüğün sigara içenler tarafından bir hastalık belirtisi olarak değerlendirilmemesi nedeniyle, doktora gidilmediğini belirten YEŞİLDAĞ, “Akciğer kanseri sinsi bir hastalık. Çok ileri boyutlara ulaşmadıkça belirti vermiyor, dolayısıyla tanısı geç konuluyor. Bu sebeple sigara içenlerin öksürmeye başladığı an göğüs hastalıkları uzmanına başvurmaları büyük önem taşımaktadır.” Akciğer kanserlerinden korunma da sigaranın yanı sıra hava yoluyla gelebilecek her türlü zararlı etkenden sakınmak gerektiğini de belirterek “Akciğerler dışarıya açık organlardır. Ağzımızı açmasak da burnumuzdan vücudumuza hava giriyor. Dolayısıyla ortamdaki havanın her zaman temiz olması gerekiyor” diyerek sözlerini tamamladı