"Çanakkale içinde Aynalı Çarşı/ Ana ben gidiyorum düşmana karşı" dizeleri ile hala dillerden düşmeyen türkü hakkında, Araştırmacı yazar Mehmet İhsan Gençcan, yetkililerin duyarsızlığı yüzünden türkünün Kastamonu’ya tescil edildiğini söyledi, “Kendi kültürümüze sahip Çıkmak zorundayız” dedi. Arastırmacı-yazar Mehmet İhsan Gençcan, Çanakkale Türküsü'nün, Çanakkale’nin ‘özmalı’ olduğu vurguladı ve kime ait olduğunun tartışılamayacağını söyledi.
Türkünün bazı kaynaklarda "Kastamonu Türküsü" olarak kabul gördüğünü, bunun tek nedenin de TRT kayıtlarındaki ilk derlemenin buradan yapılmasından kaynaklandığını anlatan Mehmet İhsan Genccan,"Bu konuda pek çok iddia vardır. Ancak bunlardan en gerçekçisi ve gerekçelisi türkünün Çanakkale Savaşları'nda yeniden canlanmış anonim bir ağıt) türkü olduğudur.
Bu konuda pek çok kaynak mevcuttur. Yani bir türkü TRT repertuarına nereden girdiği cok önemli değil. Derlendiği yöreye ait olmak zorunda değildir" dedi. Çanakkale’nin tarihine ve kültürüne sahip çıkılması gerektiğini vurgulayan Gençcan, “Elimizde belgeler var. TRT arşivleri var. Bize de bunun yalnızca kescillandırmak kalıyor.
Ancak bu konuda ne Kültür Müdürlüğü ne de Çanakkale Belediyesi, bu yönde bir girişimde bulunmuyor. Bu da bizi üzüyor. Bundan tahmini 25 yıl önce TRT’nin yaptığı bir programda, Yugoslavya’nın dağılmadan önceki Mekedonya’nın batı bölgesiyle Kosava bölgesine yakın Konca kasabasıne giden muhabir bir mülakat yaptı.
Orada bir kadının okuduğu türkü aynın Çanakkale Turküsü’nün melodisine benziyordu. Üstelik bu kasabadan Çanakkale Savaşı’na 92 yağız delikanlı itiraz etmiş ve tamamına yakını Çanakkale’de şehir olmuş. Bu mülakat TRT arşivlerinde var. İlgilenirse, kaynak gösterilip tescillenebilir” diye konuştu.
Gençcan, “Türküyü TRT’ye tescilleten İhsan Ozanoğlu isimli zat, Çanakkale Savaşları’na katılıp, bu türkü ile müşerref olmuş mu? Çanakkale nere, Kastamonu nere? Çanakkale Türküsü, 1973 yılında TRT Müzik Dairesi tarafından Kastamonu’lu kişeden alınıp notaya dökülmüştür. Bu resmi kabul görmiştür.
Çanakkale içinde Aynalı Çarşı/Ana ben gidiyorum düşmana karşı şarkısını söylüyorlar. Bu iki önemli otantik bilgi, türkünün birçok açıdan Çanakkale yöresine ait olduğunu ıspatıdır. Sonuç olarak türkü, yalnızca Çanakkale Savaşları ile ilgili olduğu için değil her yönüyle Çanakkale'ye aittir.
Ancak Çanakkaleliler olarak bizler kendi esirimize sahip çıkamamışız.Bu konuya Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin yada Kültür Müdürlüğü’nun bu esere sahip çıkmasını bekliyoruz” dedi