Gündem

EYT' liler, Emekliler İle Sahada

Bir Yandan Sevinç, Bir Yandan Destek

‘2021 Tüm Emekliler Sendikası’ Cumhuriyet meydanında, ‘Geçinemiyoruz’ diyerek sesini yükseltti.
81 İL, YÜZLERÇE İLÇEDE EŞ ZAMANLI FERYAT:
"GEÇİNEMİYORUZ!..."
Tüm Emekliler Sendikası, Cumhuriyet meydanında düzenlediği basın açıklaması etkinliğnide;
“Geçinemiyoruz gittikçe yoksullaşıyoruz. 2023 bütçesi ne çalışana, ne emekliye 'hiçbir şey vadediyor" ” vurgusu yaptı.
2 milyon 250 bin EYT' li için, önceki akşam Cumhurbaşkanı Erdoğan müjde vererek,Emeklilik yaşı zorunluluğu olmayacağını, arananın 5 bin prim gün sayısı, erkeklerde 25, kadınlarda ise 20 yıl sigortalılık  süresi olacağını duyurmuştu 
Emeklilerin feryadına destek vermelerinin nedenini, EYT Çanakkale Derneği Başkanı Murat Çağlayan , şu ifadeleri ile açıkladı;
“Bizler de emekli adayıyız. Daha önceden de sürekli belirttiğimiz gibi, aylık bağlama oranları düzeltilerek, insan onuruna yaraşan emekli maaşlarının bağlanması istemimiz,  mücadelemizin mihenk taşı olmuştu,O yüzden, birer emekli adayı olarak bu gün meydandayız"
-------------------------------------
EYT, EMEKLİYE DESTEKTE...
-------------------------------------
Emleklilikte Yaşa Takılanları sevindiren açıklama Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan gledi, EYT' liler birer emekli adayı olarak Emeklinini yanında meydandaki yerini aldı.
EYT Çanakkale Derneği Başkanı Murt Çağlayan, bir gurup dernek mensubu ileemeklilerin basın açıklamasına destek verdi, meydanda olma nedenlerini, soru içerikli şu cümle ile açıkladı; "BİZİM İÇİN EMEKLİLİK TAMAM,  EMEKLİ OLUNCA ALACAĞIMIZ MAAŞLAR ?!..."
 Tüm Emekliler Sedikasının, 81 il ve onlarca ilçede, dün eş zamanlı gerçekleştirdiği basın açıklmasına destek verip, emeklinin feryadına katkı olacak sözler eden EYT Çanakkale Derneği üyeleri; "Geçinebilecek maaş alana dek, Alan sa alan, Meydan sa meydan” şeklinde konuştu.
2 milyon, 250 bin EYT' li, önceki akşam, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan' ın verdiği müjde ile büyük sevinç yaşadı.
Milyonlarca vatandaşın emekli olabileceğinin müjdesinin verilidği  açıklamanın bir gün sonrasınhda, bu kez Emekliler sesini yükselytti. Mevcut maaşlar ile geçinemediklerine dikkat çekti.
'2021 Tüm Emekliler Sendikası'  , 8 1 il ve onlarca ilçede dün eyş zamanlı olraak meydanlara indi. Yaşanılan sorunlarını dile getirildiği Basın açıklaması gerçekleştirdi.
Birer emekli adayı olan EYT Derneği'nin Çanakkale mensupları da, emeklilere destek için meydanda yer aldı.
EYT Dernek Başkanı Murat Çağlayan, meydanda olma nedenlerini şu ifadeleri ile dile getirdi;
“Bizler de emekli adayıyız. Daha önceden de sürekli belirttiğimiz gibi, aylık bağlama oranları düzeltilerek, insan onuruna yaraşan emekli maaşlarının bağlanması istemimiz,  mücadelemizin mihenk taşı olmuştu, O yüzden, birer emekli adayı olarak bu gün meydandayız"
Cumhuriyet teydanında, 12.00 ile 13.00 saatleri arasında gerçekleyşern basın açıklaması etkinliğinde, 2021 Tüm Emekliler Sendikası; "GEÇİNEMİYORUZ…" vurgusuna imza attı.
“Geçinemiyoruz gittikçe yoksullaşıyoruz. 2023 bütçesi ne çalışana ne emekliye 'hiçbir şey vadediyor.' ” vurgusu yapılan açıklamayı, Sendika Başkanı okudu.
Emekliler İyileşme Bekliyor
“Maaşlarımız Sadakaya Dönüştü, Banka Kuyruklarında Ölüyoruz”
Mecliste kabul edilen 2023 bütçeden kendilerine gerektiği payların verilmesini söyleyen Emekliler haklarını aramak için yine meydanlara indi.
2021 Tüm Emekliler Sendikası Çanakkale Şubesi üyeleri ve emeklilerin 81 ilde eş zamanlı olarak gerçekleştirdiği basın açıklamasında maşların sadakaya dönüştüğünü, kredi çeken binlerce emeklinin icra altında ezildiği belirtilen basın açıklamasında emekliler iyileştirme isteyerek taleplerini sıraladılar.
2023 Bütçe maratonu sonlandı ve bütçe Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda kabul edildi.  Uzun bir maraton sonrasında kabul edilen bütçeye ilk tepki de emeklilerden geldi.  Emekliler ülke genelinde eş zamanlı olarak yaptıkları basın açıklamasında taleplerini dile getirdi. Gelirlerinde ve haklarında iyileştirme isteyen emekliler, en az asgari ücret seviyesinde, primlerin arttırılması ve dernek kurma hakları başta olmak üzere bir çok alanda iyileştirilme istediler.  Çanakkale'de de ülke genelindeki sendikalarla eş zamanlı olarak basın açıklaması gerçekleştirildi. Cumhuriyet Meydanında gerçekleştirilen Basın açıklamasını okuyan 2021 Tüm Emekliler Sendikası Çanakkale Şube Başkanı Emin Ergun, emeklilerin taleplerini bir kez daha dile getirdi.  Ergun “2023 merkezi hükümet bütçesi mecliste kabul edildi. Bu bütçede, iktidarca açlığa ve sefalete mahkûm edilen 14 milyon emeklinin ekonomik ve sosyal durumunu düzeltecek hiçbir çözüm ve tedbir yok.  Milyonlarca emekçinin, çalışanın, kamu görevlisinin yaşamına yönelik bir çalışma yok. Tarım ve hayvancılıkla uğraşan köylünün, çiftçinin sorununa yönelik çözüm yok. Milyonlarca gence bir umut yok” dedi.
Emekliyi ve Asgari Ücretliyi Yoksulluğa Mahkum Etme Bütçesidir
2021 Tüm Emekliler Sendikası Çanakkale Şube Başkanı Emin Ergun “Bu bütçe borç bütçesidir, zam bütçesidir, cezalarla ekonomik açıkların kapanmasına yönelik bir bütçedir. İktidarın, seçimde harcamak için düzenlenmiş olduğu bir bütçedir. Memleketin kaynaklarının, halkımızın vergilerinin, uluslararası sermayeye ve işbirlikçi sermaye çetelerine sunulduğu bir rant bütçesidir.  Açlık sınırının 8 bin  TL, yoksulluk sınırının 27 bin TL’yi aştığı bir dönemde, milyonlarca emekliyi ve asgari ücretliyi yine açlığa ve yoksulluğa mahkûm etme bütçesidir. Seçim dönemi diye ulufe olarak verilen ve gerçekte hiçbir alım gücü yaratmayan 8 bin 500 TL’lik asgari ücret bile 2 ay içinde enflasyon, hayat pahalılığı ve döviz yükselişi karşısında eriyip gidecektir” dedi.
 Bankalara Borçlanarak, İcra Ve Haciz Tehdidi Altında Yaşıyoruz
2021 Tüm Emekliler Sendikası Çanakkale Şube Başkanı Emin Ergun, konuşmasında emeklilerin yaşadığı sorunlara da değinerek “Emekliler iktidarla toplu sözleşme yapmadan, statü yasasını kazanmadan, yüzdelik zamlarla açlık sınırından kurtulamayacaktır. Açlık sınırının altındaki maaşlarla sefalete ve yoksulluğa mahkûm edilen milyonlarca emekli, dul ve yetim banka kuyruklarında yaşam savaşı veriyor. Günlük hayatlarında Tüketici Kredisi ve Kredi Kartı kullanarak yaşamak zorunda bırakılan biz emekliler bankalara borçlanarak, icra ve haciz tehdidi altında yaşıyoruz. Gıda başta olmak üzere temel ihtiyaç maddelerinin fiyatları sürekli artıyor. Emekli maaşı kiraya bile yetmiyor. Ev kiralarımızı, elektrik ve doğal gaz faturalarımızı ödeyemez hale geldik. Ülkemizde uygulanan yeni politikalar başta biz emekliler olmak üzere tüm emekçileri, küçük esnafı ve hatta çiftçileri gittikçe yoksullaştırmaktadır” dedi.
Maşlarımız Sadakaya Dönüştü
Emeklilerin maaşlarının sadakaya dönüştüğünü dile getiren 2021 Tüm Emekliler Sendikası Çanakkale Şube Başkanı Emin Ergun, konuşmasının devamında “Yüzde 20'lere kadar düşürülmüş aylık bağlama oranı ve yıllardır çözülmeyen intibak sorunundan dolayı tamamen sadakaya dönüşen maaşlarımızla, TÜİK'in sahte enflasyon oranları kadar yapılan ve milli gelir artışının da eklenmediği zamlarla, ömrümüzün son yıllarında çocuklarımızın- torunlarımızın eline bakarak yaşamak istemiyoruz. Bunlarla beraber ilaç ve sağlık kesintileri gibi diğer tüm taleplerimizin de tartışılacağı toplu sözleşme masasına oturmamız acilen gereklidir. Bunun için de emekli sendikaları statü yasasının çıkarılması kaçınılmazdır. Seçimlerde emekli sendikaları statü yasasını kabul etmeyen partilere oy verilmemesi konusunda çağrı yapacağımızı şimdiden bildiriyoruz” dedi.
 Asgari Ücret Seviyesinde Maş ve İkramiye İstiyoruz
Emeklilerin taleplerini de sıraladığı açıklamasında 2021 Tüm Emekliler Sendikası Çanakkale Şube Başkanı Emin Ergun “En düşük emekli maaşı asgari ücret seviyesinde olmalı.  Emeklilere Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarında olmak üzere yılda dört ikramiye ödenmeli. İkramiyeler dul ve yetim maaşı alanlara da aldıkları maaş oranı kadar değil, tam ödenmeli. Temel gıda maddeleri ile elektrik, doğal gaz ve akaryakıt fiyatlarına yapılan yüksek oranlı zamlar nedeniyle düşen satın alma gücümüzde meydana gelen kaybın telafisi için seyyanen zam yapılmalı.  Anayasadaki ilgili kısım uluslararası tüm metinlerde geçtiği gibi ‘herkes sendika kurabilir’ şeklinde düzeltilmeli, emekli maaşlarının iktidar tarafından tek taraflı belirlenmesi yerine, TBMM de emekli sendikaları statü yasasının çıkarılmasının ardından toplu sözleşme masasında belirlenmesi sağlanmalı.  EYT Yasası bir an önce çıkarılmalı, yasanın geriye doğru işletilmesi ile emeklilik hakları gasp edilen EYT’lilerin yaşadığı ağır mağduriyet giderilmeli ve aylık bağlanma oranı eski sisteme döndürülmeli.  İntibak yasası derhal çıkarılarak eski ve yeni emekliler arasındaki maaş eşitsizliği giderilmeli. Emekli maaşlarından yapılan muayene, ilaç vs tüm kesintilere son verilmeli. Temel gıda maddeleri ile elektrik, su ve doğal gaz faturaları üzerinden alınan KDV kaldırılmalı.  Hastanelerde Geriatri bölümleri açılmalı. Var olanlara takviye yapılmalı. Emekli ve yaşlılar için devlete ait huzurevi sayısı artırılmalı, evde bakım hizmetlerini kolaylaştırıcı çalışmalar yapılmalı” dedi.
Şerife Erdem