Gelibolu Mevlevihanesi 400 yılı aşkın geçmişiyle kültür mirasımızın en önemli eserlerinden biri olarak varlığını sürdürüyor. 1994 yılında askeriyeden Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne devredilen Mevlevihane uzun süren restorasyon çalışmalarının ardından 2005 yılında ziyarete açılmıştı.
Kampüsün bir bölümü hala askeri alan olarak kullanılıyor. 7 Haziran seçimleri öncesinde Mevlevihaneyi ziyaretinde AK Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan mevlevihanenin askeri alanda kalan ana kapısı için gerekli girişimlerde bulunacaklarını belirtmişti. Turan konuyla ilgili Milli Savunma Bakanı ve ilgililerle yaptığı görüşmelerin ardından Gelibolu'da beklenen haberi paylaştı.
Turan, "Zühre kapısının yani Mevlevihane'nin ana giriş kapısının alana dahil edilmesiyle 400 yıllık miras aslına kavuşmuş olacak" dedi.
Gelibolu Mevlevihanesi'nin hem Çanakkale hem de ülkemiz için öneminden bahseden Turan” Seçim kampanyası döneminde Gelibolu Mevlevihane’sini ziyaret ettiğimizde çok büyük gurur duymuştuk çünkü o Mevlevihane balkanların en büyük eseri Mevlevi kardeşlerimizin gururla gelip ziyaret ettiği tarihi ve turistik bir mekan orayı daha önceki yıllarda vakıflar müdürlüğümüz restore ederek ayağa kaldırmıştı hem turizme hem de ibadete açılmıştı fakat o ziyaretimizde gurur duyduğumuz kadar üzüldüğümüz de bir gerçek vardı o da şu hemen yanındaki askeri alan içersin de kalan bir müştemilat vardı özellikle kapısı vardı Gelibolu Mevlevihane’sinin kapısı askeriyenin içersin de kaldığı için ordan girilmez ve normal bir yerde giriliyordu oysa gelen insanlar garipseyerek neden askeri alan içerisinde tarihi bir kapı var Mevlevihane’nin kapısı da bir başka yerde diye üzülürlerdi bununla ilgili milli savunma bakanlığımızla, vakıflarla çok uzun görüşmeler yaptık ve bunun neticesinde bu hafta itibariyle hamt olsun milli savunma bakanlığımızın imzası oluruyla beraber artık o kapı ve 13 dönümden fazla olan o alan komple askeri bölümden alınarak Mevlevihane’ye verilmiş oldu ben bu müjdeyi Gelibolulara, Çanakkale’ye vermek istiyorum artık Mevlevihane’ye geldiğimizde neden kapısı başka yerde neden girişi bu taraftan demeyeceğiz tüm 13 dönümden fazla alanla beraber Mevlevihane’nin içerisinde olacak tarihi hakkını tekrar tarihi mekana vermiş olacağız. Ben tekrar bu süreçte emeği geçen bakanımıza, ilgili arkadaşlarımıza teşekkür etmek istiyorum” şeklinde konuştu.