Gündem

Korunga Bitkisi Araştırılacak 

5-6 yıl hiç bozulmadan kalabilen baklagiller familyasından çok yıllık bir yem bitkisi olan Korunga Bitkisinin geliştirilip kullanılması için Prof. Dr. Necati Barış Tuncel tarafından hazırlanan ve TÜBİTAK’a sunulan proje kabul edildi.

 Hiç bir bitkinin yetişmediği verimsiz, taşlık, meyilli arazilerde yetiştirilebilen ve  5-6 yıl hiç bozulmadan kalabilen baklagiller familyasından çok yıllık bir yem bitkisi olan Korunga Bitkisinin geliştirilip kullanılması için Prof. Dr. Necati Barış Tuncel tarafından hazırlanan ve TÜBİTAK’a sunulan proje kabul edildi.
Özellikle yem sanayisinde kullanılmak üzere her yıl yeni bitkiler denenirken bir çok bitkide verimde başarılı oluyor. Buradan hareketle Prof. Dr. Necati Barış Tuncel, bir yem bitkisi olan Korunga Bitkisinin araştırılması için TÜBİTAK’a bir proje sundu.  Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinin yürütücülüğünü üstlendiği Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği bölümünden Prof. Dr. Necati Barış Tuncel’in yaptığı ‘Korunga Bitkisi Tohumunun Tüketilebilirliğinin ve Yeni Bir Protein Kaynağı Olarak Kullanılabilirliğinin Araştırılması, Farklı Isıl İşlem Uygulamalarının Bazı Bileşenlerin Miktarı ve In Vitro Sindirilebilirlik Özellikleri Üzerine Etkisinin incelenmesi’  projesi  TÜBİTAK Tarafından destek almaya hak kazandı.
TÜBİTAK, özellikle yem sanayisine büyük katkı sunacak ARDEB 1001 projesinin 1 milyon 250 bin TL bütçe ile desteklenmesine karar verdi.  Proje içerisinde yardımcı araştırıcı olarak  İTÜ Kimya ve Metalurji Fakültesi Gıda Mühendisliği bölümünden Prof. Dr. Esra Çapanoğlu Güven ve Dr. Gülay Özkan, Balıkesir Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği bölümünden Araş. Gör. Dr. Fatma Korkmaz, Onsekiz Mart Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Gıda Teknolojisi bölümünden Doç Dr. Neşe Yılmaz Tuncel yer almaktadır. Projenin yurtiçi danışmanı İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsünden Doç. Dr. Şükrü Güleç, yurtdışı danışmanı ise Kanada’dan  Dr. Mehmet Çağlar Tülbek olarak belirlendi.
 
Haber Merkezi