Ekonomi

Biga’da "çalışma hayatında milli seferberlik" toplantısı yapıldı

Biga Ticaret ve Sanayi Odası organizasyonunda 21 Şubat 2017 günü Biga TSO Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen “Çalışma Hayatında Milli Seferberlik” toplantısında Bigalı işadamlarına bu seferberlikte sağlanacak olan fırsatlarla ilgili bilgiler verildi.

Çalışma hayatında istihdam seferberliği kapsamında düzenlenen ve “istihdam teşvikleri, finansmana erişim, krediler ve teşvikler ile devlet destekleri”nin anlatıldığı seminere Çalışma ve İş Kurumu Çanakkale İl Müdürü Ali Çalışkan, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Çanakkale İl Müdürü Hilmi Ercan, KOSGEB Çanakkale İl Müdürü Yusuf Harbi ve Kredi Garanti Fonu (KGF) A.Ş. Balıkesir Şube Müdürü Kubilay Özbay ile Biga TSO Meclis Başkanı Eşref Temiz, Biga Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Okyay, Biga Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı İbrahim Mutur, Biga TSO Yönetim Kurulu ve Meclis Üyeleri, oda/borsa üyeleri ile çok sayıda basın mensubu katıldı.
Bir hayli yoğun bir katılımın olduğu gözlenen toplantının açılışında bir konuşma yapan Biga TSO Başkan Yardımcısı Sedat Çakır; “Milli istihdam seferberliği kapsamındaki istihdam teşvikleri ve finansmana erişim ile krediler, teşvikler ve desteklerle ilgili bilgilendirme toplantımıza hepiniz hoş geldiniz. Biga Ticaret ve Sanayi Odası olarak üyelerimize devletimizin çeşitli organları tarafından sağlanmakta olan istihdam destekleri, kredi ve teşvikler hakkında sizleri bilgilendirmek amacıyla düzenlemiş olduğumuz seminerimize katılımlarınızdan dolayı sizlere Yönetim kurulumuz ve Oda meclisimiz adına teşekkürlerimi sunuyorum. Sayın Cumhurbaşkanımızın himayeliğinde başlatılan istihdam seferberliğinin detaylarını görüşme, daha iyi bilgilenme adına toplandık. Ülkemiz hala koşan, hedeflerine ulaşmak için çalışan bir toplum olarak yoluna devam ediyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın emriyle yola çıktık. İşçi sayımızı artırmamız, çalışan sayımızı artırmamız lazım. Elimizi taşın altına koymamız lazım. Hükümetimiz bize bu yönde destek veriyor. Bu desteklerle bize işsizlik oranını düşürün diyor. Bu konuyla alakalı detaylı bilgileneceğiz, işçi sayımızı artırarak istihdam sorununu en aza indirmiş duruma geleceğiz. Toplantının Biga iş dünyasına hayırlar getirmesini temenni ediyor, iyi sonuçlarla tecelli edeceğine inanıyorum. Bugün sizlerle Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) Çanakkale İl Müdürümüz Ali Çalışkan, Sosyal Güvenlik Kurumu Çanakkale İl Müdürümüz Hilmi Ercan, KOSGEB Çanakkale Müdürümüz Yusuf Harbi ve Kredi Garanti Fonu Balıkesir Şube Müdürü Kubilay Özbay değerli bilgiler paylaşacaklar ve sorularınıza cevap verecekler. Kendilerine huzurlarınızda şimdiden teşekkür ediyorum.” dedi.
Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatları doğrultusunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu tarafından 2 ay önce Konya’da başlatılan “Çalışma Hayatında Milli Seferberlik” programı konusunda bilgi veren İŞKUR İl Müdürü Ali Çalışkan, “Bu sene çok önemli bir sene. Arzu ettiğimiz hedeflere ulaşabilirsek, bundan sonraki süreçte daha başarılı olacağız. İŞKUR İstihdam Paketinde en göz alıcı program işbaşı eğitim programıdır. İşbaşı Eğitim Programı, işsizlerin ve öğrencilerimizin mesleki tecrübe kazanmaları için geliştirilen bir program. Programdan kimler yararlanabilir? SSK'lı en az 2 çalışanı olan ve İŞKUR'a kayıtlı olan işverenler, kamu kurum ve kuruluşlarının payının yüzde 50'nin altında olduğu iktisadi teşekküller, dernekler, vakıflar, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, meslek birlikleri, sendikalar, ticaret ve sanayi odaları, noterler gibi geniş kapsamda işveren grubuna hitap ediyoruz. Kimler katılımcı olabilir? Kuruma kayıtlı işsiz olmak, işverenin 1. ve 2. derece akrabası olmaması, emekli olmamak, programın başlama tarihinden önceki 3 aylık dönemde programın yapılacağı işyerinin çalışanı olmamak ve aynı dönemde işsiz olmak… Program nasıl uygulanır. Çalışan sayısı 2 ile 10 arasında ise 1 katılımcı, 11 ve üzerinde ise çalışan sayısının 1/10'u oranında katılımcı alınabilir. Burada kazan-kazan formülü var. İŞKUR kazanıyor, işsiz kazanıyor, işveren kazanıyor. Her tarafın fayda sağladığı, işsizliğin azaltılmasında elimizdeki en büyük argüman işbaşı eğitim programıdır. İşverenler için faydaları nelerdir? İşe almayı planladıkları kişilerin mesleki gelişim ve deneyim kazanmasını gözlemlemek. Herhangi bir maliyete katlanmadan potansiyel işçiler yetiştirmek. Katılımcının işgücünden yararlanarak rekabet avantajı sağlamak. Teşviklerden yararlanarak istihdam maliyetini düşürmek. Katılımcılara yaptıkları ekstra ödemeleri vergi matrahından düşürmek. Teşviklerden yararlanacak kişinin İŞKUR'a kayıtlı işsiz olması gerekiyor. Personel yönetiminizin bunu çok dikkate alması gerekmektedir. İşe alacağınız her türlü elemanla ilgili taleplerinizi İŞKUR'a bildirin. Bu şekilde açık nokta kalmaz” açıklamalarında bulundu.