Sağlık

En Tehlikeli Göz Hastalıkları Çeşitleri Nelerdir?

Bazı göz hastalıkları erken dönemde belirti vermez ve sinsice ilerler. Hasta belirti hissettiğinde görme kaybı kalıcı hale gelmiştir.

En tehlikeli göz hastalıklarından Glokom
Göz tansiyonu ya da tıbbi adı ile glokom bu tür hastalıkların başında gelmektedir. Göz tansiyonu hastalığı belirti vermeksizin uzun yıllar ilerleyip kalıcı körlükle sonuçlanabilmektedir. Bunun önüne geçmeni tek yolu düzenli göz kontrolleri yapılması ve bu kontrollerde göz tansiyonu ölçülmesidir. Ayrıca göz tomografisi çekilmesi ve göz dibi muayenesi de büyük önem taşmaktadır.
Göz tansiyonun bir alt tipi olan açı kapanması glokomu, gözün ön bölümünün dar olması ile karakterize olup, ani göz tansiyonu yükselmesi ve saatler içinde görme kaybı gelişmesi ile ortaya çıkar. Bu durumda düzenli göz muayenesi yapıldığında göz doktoru tarafından fark edilmekte ve basit önlemlerle önüne geçilebilmektedir.
Göz tansiyonu ölçümleri her göz muayenesinin ayrılmaz bir parçasıdır. Ancak bazı durumlarda göz tansiyonu düşükken bile glokom oluşabildiği için muayenede görme sinirinin değerlendirilmesi, göz tomografisi yani OCT çekilerek hasar varlığı araştırılmalıdır.
En tehlikeli göz hastalıklarından Sarı Nokta Hastalığı
Yaşlı nüfustaki en önemli görme kaybı sebeplerinden birisi de sarı nokta hastalığıdır. Sarı nokta retinanın ortasında yer alan gözün görme noktasıdır. Bu bölgenin yaşlanmaya bağlı olarak bozulması, kanaması ya da hücrelerinin ölmesi kalıcı görme kayıplarına yol açabilmektedir.
Web sitemizde bulunan basit bir testle sarı noktanızı kontrol edebilirsiniz. Sarı nokta kanamaları erken dönemde fark edilirse göze yapılan ilaç enjeksiyonları ile tedavi edilebilmektedirler. Geç kalınması durumunda hasar artmakta tedavi başarısı düşmektedir. Sarı nokta hastalığının kuru tipi yavaş ilerlerken yaş tipinde ani kanamalar ve hızlı görme kaybı ortaya çıkabilmektedir.
Şeker hastalığına bağlı göz hastalıkları
Şeker hastalığı da gözleri etkileyen sistemik hastalıkların başında gelmektedir. Şeker hastalığı gözü etkilemeye başladığında görme hemen bozulmamakta, hasta görme de kayıp hissetiğinde genelde iş işten geçmiş olmaktadır. Bu sebeple şeker hastaları hiçbir şikayetleri olmasa bile en geç yılda bir gözdibi muayenesi için göz doktorun başvurmalıdırlar.
Erken tanı ve doğru tedavi ile şeker hastalığına bağlı körlük oluşması engellenebilmektedir.
En tehlikeli göz hastalıklarından Retina dekolmanı
Retina dekolmanı da, başka hastalığı olmayan genç ya da yaşlı bireylerde birden ortaya çıkabilen, retinada bir delik yada yırtık oluşması sonucu ağ tabakanın yerinden ayrılması durumudur.
Erken dönemde basit yöntemlerle engellenir. Ancak gecikilirse, cerrahi gerektirir ve bazen kalıcı görme kaybı oluşabilir. Bu nedenle miyop olan bireylerin düzenli retina muayenesi yaptırması, ışık çakması, kurum yağması ve birden ortaya çıkan sinek uçuşması durumunda acilen gözdibi muayenesi yaptırması önerilir.
Gözdeki atar ve toplar damar tıkanıklıkları
Gözdeki atar ve toplar damar tıkanıklıkları da önemli ve tehlikeli durumlardır. Gözün ana atardamarı tıkandığında tam görme kaybı oluşur ve ilk bir saat içinde atardamar açılmazsa görme kaybı kalıcı hale gelir. Bu durum genellikle şah damarı yada kalp kapaklarından gelen pıhtılar ve kolestrol embolileri sonucunda oluşur.
Toplar damar tıkanıkları daha yavaş görme kaybı yaparlar, genellikle hipertansiyon, şeker hastalığı ya da göz tansiyonu varlığında ortaya çıkan durumlardır. Erken dönemde tanı konulursa tedavi başarısı artmaktadır.
Göz travmaları
Göz travmaları en tehlikeli göz problemleri arasındadır. Künt travmalarda retinal yırtıklar, göziçi kanmalar ortaya çıkabilir.
Delici travmalar daha da tehlikelidir. Acilen ameliyat edilip göz bütünlüğü sağlanmalı hasar onarılmalıdır. Göze travma oluşabilecek durumlarda koruyucu gözlük kullanılması, arabada emniyet kemeri takılması gibi önlemeler çok önemlidir.
Çocuklardaki en tehlikeli göz problemleri
Çocuklardaki tehlikeli göz problemleri arasında yeni doğanda katarakt yada göz tansiyonu varlığı çok önemlidir Bu iki durumda erken dönemde tedavi yapılmazsa görme kalıcı olarak bozulur. Ayrıca çocukluklarda göz tümörleri arasında bulunan retinoblastom hayatı tehdit eden çok önemli ve tehlikeli bir durumdur.
Şaşılık ve göz bozuklukları da çocuklarda kalıcı göz tembelliği yapabildiğinden önemlidirler. Erken fark edilmeleri durumunda tedavisi olan bu sorunlar, 10 yaşından itibaren tedavi edilemez hale gelmektedir. Bu sebeple bebeklikten başlayarak düzenli göz kontörlü çok önemlidir.
Bebeğinizin sizi takip etmediğini, gözlerinin kaydığını, titrediğini fark ederseniz yada göz bebeğinde beyazlık görürseniz hemen bir göz doktoruna başvurmalısınız.
Göz enfeksiyonları
Göz enfeksiyonları sık karşılaşılan ancak bazı durumlarda çok ciddi sonuçlar doğurabilen patolojilerdir. Özellikle göze bir cisim çapması, ya da kontakt lens kullanımı gibi durumlarda bu enfeksiyonlar gözün iç tabakalarına ilerleyebilmektedirler.
Görme bulanıklığı, aşırı çapaklanma, korneada beyaz bir alan görme durumunda vakit kaybetmeden göz doktoruna başvurmak gereklidir.
Göz kızarması
Göz kızarması kanlanması da bazı durumlarda ciddi göz hastalıklarının habercisi olabilmektedir. Özellikle ağrı, kızarıklık ve görme bulanıklığı üveit ya da açık kapanması glokomu krizi belirtisi olabilmektedir. Bu durumda göz doktoruna kısa sürede başvurmak kalıcı hasarın önlenmesi için gereklidir.
Ani gelişen ağrısız görme kaybı
Son olarak ani gelişen ağrısız görme kaybı en önemli belirtilerden birisidir. Görme kabı oluştuğunda çok beklemeden doktora başvurmak gereklidir. Bu durum genellikle gözün çok ciddi hastalıklarında ortaya çıkabilmektedir. Bir dakika kadar süren göz kararmaları da göze pıhtı gelmesinin belirtisi olarak kabul edilir ve ciddiye alınmalıdır.
Unutmayınız ki gözünüzde hissedeceğiniz her belirti ciddi olabilir ve göz muayenesi olmak birçok kalıcı hastalığın tanısının konulup kalıcı hasarın önlemesini sağlar.Haber Merkezi