Gündem

Teknoloji Artıyor Yapay Zeka Gelişiyor

Teknolojide altın çağı yaşadığımız son yıllarda yapay zekanın girmediği ev kalmadı.

Yapay zekanın gelişmesi ile özellikle sanayide robotlaşma artarken  gelecek yıllarda, yapay zekanın daha da gelişmesi hedefleniyor.  Çanakkale Kent Konseyi’nin davetlisi  olarak  Çanakkale’ye gelen ve  ‘Yapay Zekanın Dünü ve Bugünü’  adlı söyleşiye konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Oğuz Ergin, yapay zekanın her geçen gün geliştiğini aktararak, akıllı ev aletleri kullanımının yanı sıra, dünya sanayisinde  yapay zeka ile çalışan robot kullanımının arttığını dile getirdi.
Otomobilden, televizyona, süpürgeden telefon uygulamasına kadar  artık hayatımızın her alanında var olan yapay zeka her geçen gün geliştiriliyor. Özellikle teknoloji ile uğraşan firmaların  peşinde olduğu ve her geçen gün hayatımızda daha fazla yer bulan  Yapay Zekayı vatandaşlara aktarmak ve bilgiler vermek amacı ile Çanakkale Kent Konseyi, Prof. Dr. Oğuz Ergin’in konuşmacı olarak katıldığı ‘Yapay Zekanın Dünü ve Bugünü’ söyleşisi gerçekleştirdi.  Yapay zekaya bağlı çalışan ürünlerin hayatımıza daha çok girmesi ile  oluşan teknolojik karmaşa hakkında önemli bilgilerin verildiği söyleşi   Çanakkale Belediyesi Nikah Salonu'nda gerçekleştirildi.  
Sunumunun başında yapay zekanın tanıtımını yapan Prof. Dr. Ergin, ardından günümüzde yapay zekanın kullanım alanlarını anlattı. Önemli firmaların yapay zeka teknolojisini uzun süredir kullandığını söyleyen Ergin, akıllı ev aletleri kullanımının yanı sıra, dünya sanayisinde robot kullanımının da arttığını dile getirdi. Gelecekte otomotiv, elektronik, büyük veri-reklam, askeri teknolojiler ve siber güvenlik, finans, sağlık ve eğitim alanlarında yapay zeka kullanımının artacağını söyleyen  Prof. Dr. Ergin "Sinir ağları yeni bir fikir değil, 1944'te Warren McCullough ve Walter Pitts önermişti. Benzer şekilde bir çok öğrenme yöntemi zaten uzun yıllardır biliniyor ve üzerinde çalışılıyordu. Sinir ağları gibi öğrenme modelleri yüksek miktarlarda hesaplama gerektirir. Güncel modellerden GPT-3'ü 1 tane NVIDIA Tesla V100 ile eğitmek 300 yıldan fazla sürecektir. Yapay öğrenmenin uygulanabilirliği, grafik işlemcilerdeki başarım artışlarıyla orantılıdır. Daha fazla grafik işlemcinin aynı iş üzerinde çalışabildiği altyapılar, daha verimli yapay öğrenme algoritmaları ile olacaktır. Peki neden diğer hızlandırıcı donanımlar mevcut? Enerji ve zamandan tasarruf etmek adına akademisyenler ve şirketler tarafından bir çok hızlandırıcı donanım tasarlanıyor. Bu donanımlar özelleşmiş mimarileri nedeniyle işlemci ve grafik işlemciye kıyasla çok daha güçlü ve verimliler" dedi.
Sunum sonrasında Prof. Dr. Oğuz Ergin, katılımcıların teknoloji alanı ile ilgili merak ettiği soruları yanıtladı. Soru cevabın ardından söyleşi tamamlandı.
 
Cuma Deren