Gündem

  Atasının İzinde, 108'nci Kez; "Torunlar, Dedeler Buluşması"

Çanakkale Kara Savaşları'nın yıl dönümü için; Anadolu'nun dört bir köşesinden Gelibolu yarımadasına koşan torunlar, hep bir ağızdan haykıracak: 'Çanakkale Geçilmez' diyecek.

Çanakkale cephesinin Yarbay Mustafa Kemal’i, 25 Nisan 1915 sabahı düşman çıkarmasını haber alınca, savaşların kahraman birliği 57’nci Alayı Conkbayırı’ na göndermesiyle başlayan ve tarihe, "Size savaşmayı değil ölmeyi emrediyorum" sözleriyle geçen o gün, 108 yıl sonra yeniden yaşanacak.
Bu günün gecesi, Kahraman Piyade Alayı '57. Alay' ın cephe yürüyüşüne geçmeden önce yediği son yemek olan kırık buğday çorbasını içip, Atalarının izinde onlarca yıldır yürüyen minik izciler, 10 kilometrelik cephe yürüyüşünü tamamlıyorlardı
Kimi on, kimi 15 yıl önce yürüyüşe katılmış minikler, bugün; ya anne, ya baba oldu.
Yaşları, 20' yi aştı. Her birinin kalbi, her an Çanakkale sevdasıyla atar oldu.
-------------------------------
TORUNLAR, ÇANAKKALE'DE...
-------------------------------
Çanakkale ruhuyla donanmış yüzlerce torun, bu gece Atalarının izinde 108'nci kez yürüyecek.
Çanakkale Kara Savaşları'nın yıl dönümü için; Anadolu'nun dört bir köşesinden Gelibolu yarımadasına koşan İzcilik Federasyonuna bağlı torunlar, hep bir ağızdan haykıracak: 'Çanakkale Geçilmez' diyecek.
Çanakkale cephesinin Yarbay Mustafa Kemal’i, 25 Nisan 1915 sabahı düşman çıkarmasını haber alınca, savaşların kahraman birliği 57’nci Alayı Conkbayırı’na göndermesiyle başlayan ve tarihe, "Size savaşmayı değil ölmeyi emrediyorum" sözleriyle geçen o gün, 108 yıl sonra bu gce (24 Nisan’ı, 25 Nisan’a bağlayan gece)yeniden yaşanacak.
57’nci Alay’ın kahramanlarının, Bigalı köyü yakınlarından başlayıp, Mustafa Kemal ile birlikte yürüdüğü 10 kilometrelik güzergahta, ’Ata’nın izindeyiz’ mesajı verecek olan torunlar, o günü tekrar yaşatacak.
Çanakkale savaşları sırasında, 57’nci Alay’ın çadırlarının bulunduğu Bigalı Köyü yakınlarındaki alanda, onlarca yıldır 24 Nisan akşamı kamp kuran binlerce izci, yürüyüş sırasında patika kenarında koridor oluşturup,  ellerindeki Türk bayraklarını sallayıp yürüyüşe katılan Askeri birlikleri de selamlıyorlardı.
Bu yıl, İzcilik Federasyonuna bağlı İzciler sadece alanda olacak.,
108 yıl önce 57’nci Alay’ın kullandığı 10 kilometrelik güzergahı yaklaşık 3 saatte katedecek olan, üzerlerindeki Kırmızı cepken yeleklerinin sırtında; ’Dedeciğim ben geldim’ yazısı bulunan izciler, her yıl olduğu gibi çok anlamlı fotoğraflar oluşturacaklar.
Başlarında Çanakkale Savaşları sırasında, Mehmetçiğin kullandığı ’Enveriye kabalağı’ olarak bilinen asker şapkası bulunan izciler, yürüyüş boyunca kahramanlık marşları da söyleyecekler.
ULUSLARARASI TÖREN
ÇANAKKALE Kara Savaşları' nın 108’nci yıl dönümü için Şehitler Abidesi'nde de tören düzenlenecek .
Uluslararası törene, Çanakkale' ye savaşa gelen ülkelerin temsilcileri de katılacak.
Türk tarihinin dönüm noktaları arasında yer alan Çanakkale Kara Savaşlarında kazanılan. Başta 10 Ağustos Anafartalar olmak üzere kazanılan zaferler, Kurtuluş Savaşı'nın Çanakkale'den başlayan kıvılcımı olarak kabul görmüştü.
Türk Şehitlikleri ve yabancı mezarlıklarında düzenlenecek törenlere;  Türkiye, Avustralya, Yeni Zelanda, İngiltere başta olmak üzere, savaşa katılan Bangladeş, Fransa, Almanya, Hindistan, Kanada, İrlanda, Pakistan ülke temsilcileri de katılım gösteriyor.
BİRBİRLERİNE SARILARAK ÖLDÜLER
Çanakkale muharebeleri, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin kuruluşuna inen sürecin başlangıcı.
Tarihe geçen bu tartışmasız gerçek; tarih sahnesinde, silinmek istenen bir milletin yaşadığı toprakları sahiplenme duygusunu yürekten hissettiği seçkin bir örnek olarak tarihte altın harflerle yazıldı.
Ortalama bir insan ömründen daha uzun bir zaman dilimi öncesinde, tem 108 yıl önce, Çanakkale Boğazı ve Gelibolu Yarımadası'nın belli bir bölümünde yaşananlar, sadece Türk milletinin değil, buradaki muharebelere katılan ve çoğunluğu değişik milletlerden insanlarında var olma bilinci başta, ulus olma yolunda attıkları adımları olarak kabul ediliyor.
Bu cephede kimi yerde birbirinden 8-10 metre mesafedeki siperlerinde, birbirleriyle karşılıklı kıyasıya mücadele edenler, o siperlerde birbirlerine sarılarak son nefeslerini verenler olmuştu
Erdem Sürek