Gündem

Anzack Koyunda Şafak Ayini(VİDEO)

Çanakkale Cephesinde Mehmetçiğe karşı savaşırken ölen atalarını anmak için her yıl olduğu gibi bu yıl da Çanakkale Kara Savaşları'nın 108. yıl dönümünde  Anzaklar için tören düzenlendi. Çıkartmanın yapıldığı gecenin ilk sabahı olan 25 Nisan Sabahı düzenlenen şafak ayini ile Anzaklar atalarını andı

1. Dünya savaşında Avusturalya ve Yeni Zelanda’dan  Çanakkale’ye getirilerek, Çanakkale Cephesinde Mehmetçiğe karşı savaşırken ölen atalarını anmak için her yıl olduğu gibi bu yıl da Çanakkale Kara Savaşları'nın 108. yıl dönümünde  Anzaklar için tören düzenlendi. Çıkartmanın yapıldığı gecenin ilk sabahı olan 25 Nisan Sabahı düzenlenen şafak ayini ile Anzaklar atalarını andı.
Yüzyıllarca dünyaya hükmetmiş cihan imparatorluğu parçalana parçalana Anadolu’ya kadar gerilediğinde tarihler  1915’i gösteriyordu.  Birinci Dünya savaşına İttifak grubunda yer alarak giren Osmanlı devleti, memleketin bir çok yerinden cephe açmıştı. İstanbul’u  alarak cihan imparatorluğunu yok etmek isteyen İtilaf devletleri güçlü donanması ile ilk olarak Çanakkale Boğazına saldırdı. Ancak Seyit Onbaşı ve Nusrat Mayın Gemisinin döşediği mayınları geçemeyen devrin en büyük donanması 18 Mart’ta adeta suyun dibine girdi. Boğazı geçemeyen düşman askerleri tarihin en kanlı  savaşını başlatmış ve Mehmetçiğin Çanakkale destanını oluşturacağı ile çıkartmayı da 25 Nisan sabahı gerçekleştirdi. Avusturalya ve Yeni Zelandalı birliklerden oluşan Anzak askerlerinin ilk çıkarma yaptığı  yer olan Anzak Koyunda 108 yıldır ayin yapan Avusturalya ve Yeni Zelandalılar, bu topraklarda ölmüş atalarını yad ediyor.
Anzaklar Atalarını Andı
Bu kapsamda  her yıl düzenlenen ’Şafak Ayini’ bu yıl da gerçekleştirildi.  Her yıl 24- 25 Nisan tarihleri aralığında atalarını anmak için gelen Avustralyalı ve Yeni Zelandalı vatandaşlar, bu yıl da Anzak Koyunda bir araya geldiler.  Atalarını anmak için Çanakkale’ye gelen binlerce  kişi uyku tulumlarında şafağın sökmesini bekledi.   Sabaha karşı 5.30'da başlayan Şafak Ayini, Yeni Zelanda Savunma Kuvvetleri ile Avustralya Savunma Kuvvetlerinin konuşmasıyla devam etti. Daha sonra Shell Green Mezarlığını anlatan bir video ile Şeref videosu izletildi.
Daha sonra Karanga (toplanma çağrısı) yapıldı. Yeni Zelanda, Avustralya adına konuşmalar gerçekleştirildi. Türk Silahlı Kuvvetleri adına Binbaşı Mikail Güleç , Atatürk'ün Anzak annelerine yazdığı mektubu hem Türkçe hem de İngilizce okudu. Tören, Türkiye ve diğer devletlerin çelenk sunumuyla devam etti. Türkiye adına çelengi Çanakkale Vali Yardımcısı Davut Boztaş koydu. Borozan çalınması ve saygı duruşunda bulunulurken, Türkiye, Avustralya ve Yeni Zelanda Ulusal Marşları okundu. Tören, son takdis sözleri yapıldı.
 
Cuma Deren