Gündem

Yem Açığını Kapatmak İçin Bitkisel Üretim Şart

 Hayvancılıkta en büyük girdi maliyeti olan  yem üretimini arttırmak ve yıllık 300 bin ton yem açığını kapatmak amacı ile artık kendi üretimine geçen Çiftçiler Biga’da üretime başladı.

Geçtiğimiz yıl başlatılan ve bu yıl da gerçekleştirilen ‘Dörtlü karışım kaliteli kaba yem üretiminin yaygınlaştırılması’ projesi kapsamında ekilen yem bitkilerinde tarla günü yapılarak çiftçilere bilgiler verildi.  Burada bir konuşma yapan Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Latif 300 bin tonluk yem açığını kapatmal için üretimin şart olduğunu belirtti.Sadece tarımda değil hayvancılıkta da adından söz ettiren Biga, hayvanlara sağlanacak yem üretiminde de önemli adımlar atyır. Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün de desteği ile İlçede yem üretiminin artmasına yönelik  atılan adımlardan bir tanesi de ‘Dörtlü karışım kaliteli kaba yem üretiminin yaygınlaştırılması’ projesi oldu.  Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kabul edilerek finanse edilen proje kapsamında Dörtlü karışım yem bitkisinin ekildiği   Biga Güleçköy da tarla günü gerçekleştirilerek yem bitkilerinin tanıtımı gerçekleştirildi.
Tarla gününe Biga Kaymakamı Erdinç Dolu, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Latif Candan, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Fevzi Atmaca, şube müdürleri,   Siyasi Parti Temsilcileri, Köy Muhtarları, Kooperatif Başkanları, Özel Sektör Temsilcileri, Teknik Personel ve üreticiler katıldı. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının ardından Tarla gününün açlışı konuşmasını yapan   Biga İlçe Tarım ve Orman Müdürü Fevzi Atmaca yem bitkileri ve proje hakkında bilgiler vererek “İlçemizde Dörtlü karışım yem bitkisi ekimi ilk defa 2022 yılında yapıldı. Özellikle kuru tarım arazilerinde denemelerin iyi sonuç vermesi üzerine İl Müdürlüğümüz tarafından projelendirilerek Bakanlığımız tarafından sağlanan finans ile üreticilerimize tohum desteği verilerek değişik köylerde Biga ilçemizde yedi, Çan ilçemizde dört üreticimiz tarafında 10 dekarlık alanda toplam 110 dekarda, Biga İlçemizde 61 köyde 78 üreticimiz tarafından 4 dekarlık alanlarda toplam 312 dekar alanda ekiliş yapıldı. Dörtlü karışım yem bitkisi % 35 Macar Fiği, % 35 Yem Bezelyesi, % 15 Tritikale, % 15 Yulaf karışımından oluşmakta. Özellikle kuru tarım arazilerinde verimi yüz güldürüyor. Üreticilerimiz tarafından önümüzdeki yıllarda alternatif bir kaliteli kaba yem bitkisi olarak geniş alanlarda yetiştirileceğini düşünüyorum” dedi.
Maliyetleri Düşürmek İçin Yem Üretmeliyiz
Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Latif Candan ise Hayvancılıkte en büyük girdinin yem olduğunu ve maliyetleri karşılamak için yem üretiminin arttırılması gerektiğini belirterek   “Hayvancılıkta maliyetlerin % 70 fazlası yem giderlerinden oluşmaktadır. Karlı bir hayvancılık yapabilmemiz için hayvanlarımızın tükettiği yemin büyük bir bölümünü kendimizin üretmesi gerekir. En azından, kaba yemi, kaliteli kaba yemi kendimizin üretmesi gerekir” dedi.
300 Bin Ton Açığımız Var
Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Latif Candan  konuşmasında Çanakkale’de ve Türkiye’de üretilen yem bitkilerinin yetersizliği ve yem açığı hakkında da bilgiler verdiği açıklamasında “Çanakkale de 214 bin büyükbaş, 825 bin küçükbaş hayvan varlığımız bulunmaktadır. Yıllık 960 bin ton yonca eş değerinde kaba yeme ihtiyaç duymaktayız. 700 bin dekar alanda 3 milyon ton yem bitkisi üretimimiz mevcut, buda 660 bin ton yonca eş değerinde yeme denk gelmektedir. Yaklaşık yıllık 280-300 bin ton yonca eş değerindeki kaba yem açığımız bulunmaktadır. Bizlerde İl, İlçe müdürlükleri olarak 2015 yılından bu yana yaptığımız projelerle kaliteli kaba yem üretimini arttırmak için çalışıyoruz. Dörtlü karışım kaliteli kaba yem üretiminin yaygınlaştırılması projesi bunlardan biri. Hasatlar sonucunda elde ettiğimiz sonuçları web sayfamız aracılığı ile tüm üreticilerimizle paylaşacağız. Projeyi 2024 yılında il genelinde uygulamak için çalışıyoruz. 2023 yılının bol, bereketli bir yıl olmasını temenni ederim” dedi.
 
Yapılan konuşmaların ardından Tarla Gününe katılan çiftçiler ve protokol üyeleri yem bitkilerini inceledi.  Tarla günü üreticilerin sorularının cevaplandırılması ve hasadın tamamlanmasından sonra sona erdi.
 
Burcu Erdal