Kurak bir sezonu geride bıraktığımı bu yıl, AtikhisarBarajı için Kuyular devreye sokuldu. . Çanakkale Belediyesi tarafından Atikhisar Barajı'nın dışında4 tane yeraltı sondajı açtı.
Kurak bir kışı geride bıraktığımız bu yıl, Atikhisar barajının dolması için Baharda yağacak yağmurlarda su seviyesinin artmasını bekledik. Ancak yağan yağmurlar Atikhisar Barajındaki su seviyesin etki etmedi ve tikhisar Barajının su seviyesi de beklenen seviyeye ulaşmadı. Barajda son yağışlar ile birlikte doluluk oranı yüzde 52.9 olan barajda yaşanacak su sıkıntısı için Çanakkale Belediyesi alternatif kuyu çalışmaları gerçekleştirdi ve dışında4 tane yeraltı sondajı açtı. Çanakkale’nin tek içme suyu kaynağını korumak için Belediye Encümen kararı ile su kullanımına kısıtlamalar getirilmişti. Alınan önlem kararları ise 31 Mayıs'ta sona erecek.
Çanakkale Belediyesi tarafından Atikhisar Barajı'nın dışında rezerv su kaynakları arama çalışmaları yürütülüyor. Bu kapsamda 4 tane yeraltı sondajı açıldı. Yeraltı suyundan yararlanarak, alternatif bir kaynak yaratıldı. Atikhisar Barajı ve belediyenin yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgi veren Çanakkale Belediyesi Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay, "Atikhisar Barajı, Devlet Su İşleri'nin tasarrufunda olan bir baraj. Biz yapmış olduğumuz protokol gereği ondan içme ve kullanma suyu alıyoruz. Tabi ileriye dönük tarımsal sulamadan vazgeçilmesi bana göre çok olanaklı değil. Nedeni ise 25 bin dekara yakın bir alanda sulama yapılıyor. Bu ciddi bir ekonomik getiridir. Çünkü kent ekonomisini de yakından etkileyen bir alandır burası. Dolayısıyla tarımsal üretimi yapmak zorundayız. Ancak Atikhisar Barajı'nın dışında da bizim rezerv su kaynaklarını arama gibi çalışmalarımız var. Örneğin 4 tane yeraltı sondajı açtık. Yeraltı suyundan yararlanarak, alternatif diğer bir ifadeyle yedek bir kaynak yarattık. Umurbey Barajı'nın da sol sahilinden de yararlanarak kentin içme suyu şebekesini destekleyebileceğimizi düşünüyoruz. Ancak tarımsal sulama bu ilin ve bölgenin vazgeçilmezidir. Bu nedenle su da tarımsal üretimin candamarıdır. Su kuyularını açmadan önce biz 37 noktada jeofizik etüt yaptık. Sonrasında 7 adet deneme kuyusu açtık ve bunların 4 tanesi hem kalite hem de debi olarak ihtiyacımızı karşılar nitelikte" dedi.
Şerife Erdem