Bunun için görüşmeleri sürdürüyoruz, 'fay' izinde olası depremleri takipteyiz" şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Perinçek, Deprem gerçeğine dikkat çekip, farkındalık yaratmak için çok bilindik bir Şarkının sözleri ile ses verdi.
Deprem gerçeğine karşı, yapı stoklarını ilgilendiren olmazsa olmaz önlemlerin alınması konusunda, çarpıcı çıkışlara imza atan Bilim insanı Perinçek, bu kez yöntem değiştirdi,Çok bilindik şarkı sözü ile söze başladı, endişesini vurguladı. Şöyle dedi:
"Her yerde kar var kalbim senin bu gece.
Her yerde FAY var, aklım seninle dolu bu günlerde"
----------------------------------------
ŞARKI SÖZLÜ, 'FAY' LAR VURGUSU
----------------------------------------
Çanakkalelilerin; 'deprem dede' diye isimlendirdiği Prof. Dr. Perinçek, bölgedeki faylara dikkat çekmek için yöntem değiştirdi.
Son depremleri, tarihsel süreçte yaşanmış yıkıcı depremler üzerinden çarpıcı yorumları ile değerlendiren, Deprem kuşağındaki Çanakkale' de dikkate alınması gerekenleri sık sık dile getiren Bilim insanı, bu kez yöntem değiştirdi.
Sosyal medyasından binlerce takipçisine; "Her yerde kar var kalbim senin bu gece. Her yerde FAY var aklım seninle dolu bu günlerde." ifadesi eşliğinde bilgilendirme paylaşımında bulunan Prof. Dr. Perinçek, Çanakkale' nin bir çok köşesinde bulunan fay hatlarından söz etti.
Perincek hoca bir fotoğraf paylaştı; "Çan batısında olağanüstü güzel bir fay ve fay ezilme zonu." diyerek paylaştığı fotoğrafdaki fay'ı anlattı.
ÇANAKKALE İÇİN ÖZEL PROJE
6 NOKTAYA, DEPREM DİNLEME CİHAZI
"Çanakkale merkezinden fay hattı geçmiyor ki!.." şeklinde düşünceye sahip olanlar için adeta bölgede bu gün dahi izlerine rastlanan fay'ları anlatan Prof. Dr. Perinçek;
"iki fay yüzeyinin izi arasında fay oluşumu sırasında oluşan ezilme - paralanma zonu görülüyor.
Bu Fotoğrafı Çan' ın batısında yol yarmasından çektim. Yolun kenarlarına yapılan istinat duvarı inşası sırasında fay zonu belirgin olarak ortaya çıkmış.
Çanakkale sınırları içinde gördüğüm en güzel örnek." dedi.
Fay' ın her zaman sadece bir düzlem ile temsil edilemeyeceğini vurgulayan Jeoloji Profesörü Perinçek;
"Zaman zaman iki düzlem arasında bir ezilme zonu ile temsil edilir. Ezilme zonunun genişliği fay düzleminin doğrultusundaki değişimlere, fayın iki yanındaki litoloji tipine göre ve diğer nedenlere bağlı olarak değişebilir. Bu örnekte 6-7 m genişliğinde bir ezilme zonu görülmektedir.
Deprem dinleme cihazlarını yerli imkanlarla bizzat üreten, Elektronik Mühendisi Fuat Agalday arkadaşımla beraber Bayramiç ve Çan belediyelerini ziyaret ettik.
Amaçlarımızdan biri; saptadığımız altı noktaya deprem dinleme cihazı yerleştirme planını hayata geçirmek için başlattığımız görüşmeleri devam ettirmek ve istasyonların yerini kontrol etmekti.
FAYDAN UZAK ZEMİNDE YERLEŞİM
İkinci amacım ise söz konusu belediyeler ve köylerinde deprem ile ilgili çalışmaları yapmaktı.
Faydan uzak zeminin sağlam olduğu yerleri bulmak, depreme dayanaksız yapıları gözlemlemek, alınacak tedbirleri saptamak ve depremle ilgili diğer çalışmaları yapmaktı.
GÖNÜLLÜ OLARAK ÇALIŞACAĞIM
Bu çalışma tarafımdan gönüllü olarak karşılık beklemeden yapılacaktır. Uzun soluklu bir çalışma ve aylar seneler sürecek bir çalışma dönemi bizi bekliyor.Arazi çalışma sırasında belediyeler tarafıma bir vasıta ve kalacak yer temin edecek. Meslekle ilgili diğer çalışmalarımla birlikte bu gönüllü sorumluluğumu da elimden geldiğince yerine getirmeye çalışacağım. Söz konusu belediyeler yetkililerine bu konuya gösterdikleri hassas yaklaşım için Çanakkaleli hemşehrilerimiz için şükranlarımın sunuyorum." dedi.
Cuma Deren