Gündem

Minaresinde Ezan Okunmayalı Yıllar Oldu,

Fevzi Çakmak Camii'nde, Namazsız Bir Bayram Daha !?!...


Gazi Sülepman Paşa' nın Rumeliyi fethi ile birlikte, Türk toprağı ilan edilen Gelibolu Bolayır'daki camiinin kapısına kilit vurulmuş, ibadete kapalı kalmış durumuna ilişkin çarpıcı yorumlar gelmeye başladı.
Rumeli Fatihi Gazi Süleyman Paşa'nın ve Vatan şairi Namık Kemal' in aynı alanda Mezarlarının bulunduğu Bolayır' ın ziyaretçileri bu soruya yahıt arar oldu;
"Batı Trakyada veya balkanlarda dahi böyle mahsun Camii kaldı mı acaba!?.."
--------------------------------
CAMİİ MAHSUN,MİNARESİ SESSİZ
--------------------------------
Rumeli' nin fethi ile Türk yurdu sayılan topraklarda, Minaresinden yıllardır ezan sesi yükselmeyen camii için feryatlar edilmeye başladı.
Rumeli Fatihi Gazi Süleyman Paşa'nın ve Vatan şairi Namık Kemal' in aynı alanda Mezarlarının bulunduğu Bolayır' ın ziyaretçileri bu soruya yahıt arar oldu;
"Batı Trakyada veya balkanlarda dahi böyle mahsun Camii kaldı mı acaba!?.."
Fevzi Çakmak Camii,  yıllarca belediyelik olan, şimdilerde ise Muhtarlıkça yönetilen Bolayır beldesinde, İbadete açık kalmış, Bayramlar başta, Kandiller gibi önemli Dini günlerde cemaatiyle dolup taşmıştı.
Uzunca süredir, kapısına kilit vurulan camii, bu içler acısı hali ile Bolayır' ın ziyaretçilerinin dikkatinden kaçmıyor.
Yöre halkı, etrafında onlarca ailenin ikamet ettiği  Camii inin,  nezamandan beri ibadete kapalı klıdğını ise nerede ise hatırlama oldu.
KAPISI KİLİTLİ...
Gazeteniz VİTAMİN' in haber merkezine ulaşan vatandaşlar, "Durum içler acısı. Camiye giriş mümkün değil kapılar kilitli. Bahçesi etrafı bakımsız, müştemilatı ilgisizlikten yıpranmış yıkılmaya yüz tutmuş vaziyette." şeklinde ifadeler ile duruma tepki gösterdi.
Bolayır' ın ziyaretçileri başta, yöre insanları; Müftülüğü ilgilenmeye, Camiye sahip çıkmaya davet ettiklerini vurguladı.
SORULAR ÇOK, PEKİ YA YANIT?...
Kapısına kilit vurulmuş camiinin halini gören, Bolayır zilyaretçileri pekçok soruya yanıt aramaya başladığı gözlendi.
Yanıt arayan soruların başını;  "Camiinin imam  kadrosu durumu nedir? Eskiden kadrosu vardı, kadro çekildi mi, başka bir yerdemi kullanılıyor?" şeklinde olanlar çekti.
Bolayırlılar; "Vekil imam hatip atanabilmesine engel durum mu var?" diyerek, kapısı kilitli tarihi camiininibadete açılması greketiğni savunur iken, "Mevcut Kadro tamamen alınıp, Camiimiz kapatılınca adeta  yıkılmayamı terk edildi." şeklinde sözlerle, tepkilerini dile getirmeye başladıkları öğrenildi..
ÖNEMİ BÜYÜK; DEĞERİ ÇOK
ORADA BİR TARİH VAR!,,,
Bolayırdaki Gazi. Süleyman Paşa Camiine epey uzak mesafede olan, etrafında yaşayan mahalke sakinlerine; camiiyi açıp kapamak, sahip çıkılması adına sorumluluk vermek suretiyle kadro sorununun çözüme kavuşacağını savunan vatandaşlar,  ülkemizin bir çok bölgesinde olduğu gibi bölge insanına, muhtarlığa emanet edilebileceğnii fikrini ilgililere sundukları da öğrenildi.
BÖYLE MAHSUN OLANI KALDI MI?
Çarpıcı yorumlar ile duruma tepki gösteren vatandaşlardan; "Batı Trakyada veya balkanlarda dahi böyle mahsun Camii kaldı mı acaba?" şeklindeki soruya yanıt arayanların sayıınnı gündeng üne arttığı da gösteniyor.
Fevzi Çakmak camii için; "Çözüm" diyerek, olasılıkları sarılayan Bolayırlılar;
"Merkezi ezan sistemi ile Camiinin ezansız kalması önkenebilir.
Temizlenerek bölge insabının katkılarıyla Camii ibadete açılabir.
Camiinin kadrosu ne olmuştur, neden yerine iade edilmez.
Kadro yoksa atanana kadar vekil imam Hatip atanabilir."  ifadeleri eşliğinde, şu soruya yanıt aradılar; "Camii neden sahipsiz bırakılarak adeta yıkıma terk edilmiştir?.."
Erdem Sürek