Gündem

  Prof. Dr. Alper Şener Uyardı!... Yeni Kabus İstilacı Sivrisinekler….

“Aedes Aegypti” ismi verilen istilacı sivrisinek türlerine karşı Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener’den sosyal medya paylaşımıyla  bir uyarı geldi.

Şener yaptığı paylaşımda:tehlikeli hastalıklar taşıyan Aedesin iki türü de Türkiye’de yerleşik. Başka, farklı hastalıklar taşıyan sivrisinekler de var. Sivrisinek popülasyonu çok geniş ve hızlı çoğalıyor vurgusuyla dikkat çekti.Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi, Prof. Dr. Alper Şener, Avrupa Birliği ülkeleri coğrafyalarından yaygın olarak görülmeye başlanan 'Aedes Aegypti' ismi verilen istilacı sivrisineklerin yaşam alanlarının giderek genişlediğini ve Türkiye için de bir tehlike olduğuna dikkat çekerek uyarılarda bulundu.Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener aslında sivrisineğin kendisinde bir hastalık yok. Sivrisinek hasta insanları ve bazen hayvanları ısırarak, mikropları vücuduna alıyor. Sağlam birilerini ısırdığında bu mikropları onlara bulaştırıyor ve
Standart Bir Tedavileri de Yok dedi.

Chikungunya, Zika, Dang, sarıhumma gibi daha önce görmedikleri tropikal bölge hastalıkların yakın yada orta vadede ülkede görülmeye başlanacağını ve bu hastalıkların en büyük özelliğinin ise standart bir tedavilerinin olmadığını hatırlattı.
 “KOLONYA SÜRMEYİN” UYARISI

Şener, sivrisinek ısırıkları sonrası, ciltte oluşacak kızarık ve kabarık bölgeye kolonya gibi alkollü ürünler sürülmemesi gerektiğini de kaydetti.Şener, “Isırık sonrasında daha ciltte oluşan kızarık ve kabarıkta yaygın tanının tam tersine kolonya gibi alkollü ürünlerle üstünü kaşıdığınız zaman kaşıntının azması ve dolayısıyla ciltte sıyırıklar ve kaşıntıların daha yaygın ve kabuk tutarak kontrolsüz bir şekilde yaygınlaşması mümkün. Bunlarda daha çok yapılacak olan soğuk uygulama. Kaşıntı olan yere soğuk uygulayarak, azaltabilirsiniz.” İstilacı sivrisinek türlerinin çeşitli hastalıklara sebep olabileceğini söyleyen Şener, “Ciltte oluşacak kızarık ve kabarık bölgeye kolonya gibi alkollü ürünler sürmeyin.” uyarısında da bulundu.İstilacı sivrisineklerle yeni hastalıklarla karşı karşıya kalabileceklerini kaydeden Prof. Dr. Alper Şener, sivrisinek ısırıklarından korumak için açık alan ve kapalı alanlarda sivrisineklerle mücadele etmek gerektiğine dikkat çekti
Aedes sivrisinek ısırıkları hakkında bilinmesi gerekenler…
 
Aedes, zika virüsü ve sarıhumma gibi viral enfeksiyonlara neden olabiliyor. Dünyanın birçok yerinde yaygın olan bu sivrisinek türünün asıl çıkış noktası Afrika'dır. Enfeksiyon genellikle hafiftir ve yaklaşık 1 hafta sonra kalıcı bir soruna yol açmadan geçer. Ancak nadir durumlarda çok ciddi olabilir ve potansiyel olarak yaşamı tehdit edebilir.
Aedes sivrisinek ısırığı bulaşıcı mıdır?
Genellikle Aedes aegypti ve Aedes albopictus çeşitleri olmak üzere, enfekte sivrisinekler tarafından yayılır.
Bu sivrisinekler gün içinde, genellikle sabahın erken saatlerinde veya akşamın erken saatlerinde, gün batımından önce ısırırlar.
Genellikle kuyular, su depolama tankları veya eski araba lastikleri gibi yerleşim alanlarında durgun suyun yakınında bulunurlar.
Sarıhumma insandan insana bulaşmaz.
Zika virüsünün dört türü vardır. Virüsün yalnızca bir türüne karşı bağışıklığınız olacağından, daha önce geçirdiyseniz tekrar alabilirsiniz.
Aedes sivrsinek ısırığı belirtileri nelerdir?
Sarıhummasının hafif belirtileri; ateş, ağrı ve sızıya veya kızarıklığa neden olan diğer hastalıklarla karıştırılabilir.
Sarıhummasının en yaygın semptomu , aşağıdakilerden herhangi biriyle birlikte ateştir:

  • Yüksek ateş veya titreme hissi
  • Şiddetli baş ağrısı
  • Göz ağrısı
  • Kas ve eklem ağrısı
  • Yaygın kırmızı döküntü
  • Karın ağrısı ve iştah kaybı
Sarıhumma belirtileri tipik olarak 2-7 gün sürer. Çoğu insan yaklaşık bir hafta sonra iyileşir.
Aedes sivrsinek ısırığı tedavisi var mıdır?
Sarıhumma için özel bir tedavi veya yaygın olarak bulunan bir aşı yoktur, bu nedenle enfeksiyonun bulunduğu bir bölgede dolaşan sivrisinekler tarafından ısırılmaktan kaçınmak önemlidir.
Sarıhumması olan kişilerde kanama sorunlarına neden olabileceğinden kan sulandırıcı ilaç kullanılmamalıdır.
Dehidrasyonu önlemek için bol sıvı tüketin – yurt dışındaysanız, yalnızca uygun şekilde kapatılmış bir şişeden şişelenmiş su için.
Bol bol dinlenin
Aedes sivrsinek ısırığından nasıl korunulur?
Aedes sivrisinek ısırığını geçirmek için evde uygulanabilecek herhangi bir tedavi yoktur. Ancak aşağıda belirtilen durumlara dikkat ederek, sivrisinek ısırığına karşı korunabilmeniz mümkün.
sarıhumma virüsü taşıyan sivrisinekler en çok şafaktan alacakaranlığa kadar aktiftir, ancak geceleri de ısırabilirler.
Koruyucu giysi giyin. Sivrisineklerin istila ettiği bölgelere girerken uzun kollu gömlek, uzun pantolon, çorap ve ayakkabı giyin.
Sivrisinek kovucu kullanın. Permetrin kıyafetlerinize, ayakkabılarınıza, kamp malzemelerinize ve cibinliklerinize uygulanabilir. İçinde zaten permetrin bulunan giysiler de satın alabilirsiniz. Cildiniz için en az %10 DEET konsantrasyonu içeren bir sinek kovucu kullanın.
 Şerife ERDEM