Gündem

Böylesi Bir İlk Oldu Evini Müzeye Çevirdi

Çomaklı köyünden Mehmet Bul, iki satırda amacını dile getirdi;  “Geçmişimize Sahip Çıkmak”  

Çan ilçesine bağlı Çomaklı köyünde çiftçilik yapan Mehmet Bul, evinin bir bölümünü tarım aletlerinden oluşan müzeye dönüştürdü.
 'Osmanlı Torunu Köy Müzesi' adını verdiği müzede, ölçü ve tartı aletlerinden, çanak, çömlek, testi, mutfak malzemelerine, dibek taşından av malzemeleri gibi 1000'e yakın objeyi sergilemeye başladı. 
YOK YOK….
Ev müzedeki eşyalar başta, pek çok iş aleti ve gereci,  ziyaretçileri adeta zamanda yolculuğa çıkarttı. Çomaklılı Mehmet Bul, “Osmanlı Torunu Köy Müzesi'ni kurma  amacının, bir deyişle de tarihe ışık tutmak olduğunu söyledi. Köyde tarımla uğraşan evli ve 2 çocuk babası Mehmet Bul, eski tarım aletlerinden oluşan parçaları evin 3 bölümünde topladı.  'Osmanlı Torunu Köy Müzesi' adıyla sergilemeye başladığı, türlü amaçlar için üretilmiş aletler ve pek çok objeyi görmeye gelen vatandaşlara, evinin kapısını açan Mehmet Bul,Müze evini anlattı.Giriş kısmındaki bölümde dibek taşı, su matarası, orak, saban, ahşaptan yayık ayran yapma makinesi, halı dokuma makinesi, terazi, elek, kürek, testi, ahşap kaşıklar var. Müzenin ikinci bölümünde ise araba tekerlekleri, kara kocan yani el yapımı arı kovanları ve halı dokuma tezgahı yer alıyor. Evin kapalı bir bölümünde ise gaz lambası, mataralar, fener, berberlerin yüz yıkamak için kullandığı kap, çivi, pense, çekiç, at nalı, ibrik, bakırdan kap, közle çalışan ütü, bıçak, radyolar, teypler, daktilolar ve plak gibi eşyalar var. Ziyaretçilerini geçmişte yolculuğa çıkaran Mehmet Bul, “Geçmişten kalmış ne görmek istiyorsak, gel burada bul” diyerek,1000'e yakın eşyanın sergilendiği müzesinden söz etti. Çiftçi Mehmet Bul, Geçmişi geleceğe taşımak için 'Osmanlı Torunu Köy Müzesi'ni oluşturmanın tam 19 yılına mal olduğunu da sözlerine ekledi. Mehmet Bul, "Bu müzeyle benim amacım geçmişimize sahip çıkmak ve yeni nesillere aktarmak. 19 yıldır bu müzeyi oluşturuyorum. Bu müze köylülerin, arkadaşlarımızın geçmişte kullandıkları malzemeleri vermesiyle ortaya çıktı. Müzemize, Türkiye'nin her bölgesinden malzeme gelmektedir. Müzemizdeki bine yakın tarım aletleri malzemelerini, hiçbir ücret almadan müzemize koyduk ve sergiliyoruz. İnsanlarımızın anılarını burada yaşatıyoruz" dedi.Çomaklı köyünde yaşayan emekli din görevlisi Halit Aydın, "Yaklaşık 100 sene önceki ecdadımızın kullanmış olduğu tarım aletlerinden, iletişimden, hayatı kolaylaştıran bir takım malzemelerden oluşan bu müzeyle geçmişimizi bugüne taşıyıp, geçmişteki ecdadımızın kullanmış olduğu bu malzemelerle şimdi nesillere tanıtılıyor.Bu müze geçmişle gelecek arasına bir köprü kuruyor. Geçmişi unutturmamak adına, nereden geldiğimizi, nereye gideceğimiz, ne yapacağımızı bilmek açısından bu müze gençlerimize bir ışık tutmayı amaçlıyor" ifadeleri ile müzeye ilişkin değerlendirmede bulundu.Haber Merkezi