İş Dünyası

Okyay Yükselen Enflasyonu İşaret Etti “Karar Alma Sürecimizi Zorlaştırıyor”

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Ağustos Ayı Olağan Meclis Toplantısında gündemi değerlendiren ve Maliye Bakanı İle Merkez Bankasının enflasyon politikasına değinen  Meclis Başkanı Osman Okyay, yükselen enflasyon nedeni ile iş insanlarının karar vermesini zorlaştırdığını söyledi.


Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Ağustos Ayı Olağan Meclis Toplantısında gündemi değerlendiren ve Maliye Bakanı İle Merkez Bankasının enflasyon politikasına değinen  Meclis Başkanı Osman Okyay, yükselen enflasyon nedeni ile iş insanlarının karar vermesini zorlaştırdığını belirterek “ Türkiye’nin öncelikli hedefinin enflasyonu tek haneye düşürmek olması gerektiğini ve ekonomi politikasının da buna göre çizilmesinin şart olduğunu düşünüyorum. Çünkü enflasyon karar alma süreçlerimizi zorlaştırıyor”  dedi.
 ÇTSO Kongre ve Fuar Merkezi’nde gerçekleştirilen Ağustos Ayı Olağan Meclis toplantısında  Meclis Başkanı Osman Okyay, gündemi değerlendirdi. Okyay, konuşmasının başında ekonomik gelişmelere değindi. Okyay Türkiye’nin hem mevsimsel hem de ekonomik anlamda sıcak bir yaz yaşadığını belirterek “Ekonomik gelişmeler açısından epey sıcak bir yaz geçiriyoruz. Bildiğiniz gibi geçtiğimiz hafta enflasyon verileri açıklandı. Temmuz ayı enflasyon oranı yüzde 9,49 olurken, yıllık enflasyon da yüzde 47,83 olarak hesaplandı. Temmuz verilerinin açıklanmasının ardından, Merkez Bankası gelecek üç yıla ait enflasyon tahminlerini yukarı yönlü revize etti. Bu yıl sonu için enflasyon tahmini yüzde 22,3'ten yüzde 58'e yükseltildi. 2024 için yüzde 8,8'den yüzde 33'e çıkarıldı. 2025 yılsonu tahmini ise yüzde 15 olarak belirlendi. İş dünyasının 2024 bütçe ve iş planlarını yapmaya başlandığı bugünler için çok önemli bir parametre” dedi.
 
Enflasyon Karar Alma Sürecimizi Zorlaştırıyor
 
Meclis Başkanı Okyay, öncelikli hedefin enflasyonu tak haneye düşürmek olması gerektiğini belirttiği açıklamasının devamında “ Türkiye’nin öncelikli hedefinin enflasyonu tek haneye düşürmek olması gerektiğini ve ekonomi politikasının da buna göre çizilmesinin şart olduğunu düşünüyorum. Çünkü enflasyon karar alma süreçlerimizi zorlaştırıyor, kaynakların rasyonel alanlara yönlendirilmesini engelliyor. Hepimizin ortak arzusu, bu ülkede faizlerin kalıcı olarak düşmesi. Yatırımların canlanması, üretim kapasitesinin artması. Ancak bununla birlikte enflasyonun düşürülmesi de en az bir o kadar öncelikli bir hedef” dedi.
 
Umarız Bu Çabalar Sonuç Verir
 
Maliye Bakanı ve Merkez Başkanının yabancı yatırımcılarla yaptığı görüşmeleri de değerlendiren Meclis Başkanı Osman Okyay “Ekonomik gidişatta geleceğe ilişkin beklentilerin etkisi reel olaylar kadar önemlidir. Küresel ve yerel ilişkilerin iç içe geçtiği bir ekonomi dünyasında, yani dünyaya entegre olmuş ekonomilerde, elbette yurt içindeki vatandaşların beklentileri kadar, yurt dışındaki kurum ve özellikle yatırımcıların da ekonomiye dair gözlem ve değerlendirmeleri önem arz ediyor.  İşte bu nedenledir ki, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, yabancı yatırımcılarla birbiri peşine toplantılar düzenleyerek, ekonomik program ve hedefler konusunda kendilerini bilgilendiriyor. Son olarak geçen hafta 50’ye yakın şirketin temsilcisiyle yapılan toplantıdan dışarıya yansıyanlar, yabancı yatırımcı tarafında ihtiyatlı bir iyimserlik olduğu yönünde. Umarız bu çabalar olumlu bir sonuç verir ve ülkemizin çok ihtiyacı olan uluslararası sermayenin ülkemize gelmesi konusunda kapılar arzu edildiği gibi açılır.
 
Hedefimiz İhracatçı Firmaları Yeni Pazarlarla Buluşturmak
 
Meclis Başkanı Osman Okyay  KOSGEB ile imzalanan protokole de değinerek “Kıymetli üyeler, Size, Odamızdan güzel bir haber vereyim. Bildiğiniz gibi Odamız, 2015 yılından beri Cosme Avrupa İşletmeler Ağı EEN West-Mar Konsorsiyumunda yer alarak Çanakkale’yi temsil ediyor. Avrupa Komisyonu, ekonomik büyüme, istihdam ve sosyal entegrasyonun kilit taşlarından olan KOBİ’lere özel önem veriyor. Bu çerçevede, KOBİ’lerin ihtiyaç duyduğu bilgi, danışmanlık, teknik destek ve finansman gibi konularda KOBİ’leri destekleyerek yeni girişimlerin hayata geçmesini teşvik ediyor ve iş ortamını iyileştirerek KOBİ’lerin bugünün küresel ekonomisine entegre olmalarını amaçlıyor. Cosme Avrupa İşletmeler Ağı Projesiyle ilgili yeni dönem için geçtiğimiz hafta konsorsiyum koordinatörümüz Balıkesir KOSGEB ile protokol sözleşmemizi imzaladık. 2025 yılına kadar devam edecek proje kapsamında üyelerimizin, finansman kaynaklarına ve yurt dışı pazarlara erişimlerinde eğitim ve danışmanlık faaliyetleriyle farklı destekler sağlayacağız.  Hedefimiz, ihracat yapan firmalarımızın önünü açarak onları yeni pazarlarla buluşturmak, bu süreçte yol haritalarının hazırlanmasında destek vermek. Bu girişimimizin tüm ihracatçı üyelerimiz için hayırlı olmasını diliyor emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum” dedi.
 
   Net Bir Politikaya Acil İhtiyaç Olduğunu Düşünüyoruz
 
Ağustos Ayı Meclis Gündeminin açılış konuşmasını yapan ÇTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ersin Kahraman ise yaptığı açıklamasında  “ Hem iklim olarak, hem de ekonomik olarak sıcak günlerden geçiyoruz. Tüm dünyanın gündeminde küresel ısınma problemi ve sınırlandırılması ile ilgili çalışmalar var. Ancak enflasyon Ülkemizde diğer Ülkelerle açık ara çok yüksek seyrediyor ve iş dünyası olarak bu mücadelede net bir politikaya acil ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz.  TCMB 2023 yılının üçüncü enflasyon raporunda yıl sonu enflasyon tahminini % 22,3’ten % 58’e , 2024 yılsonu enflasyon tahminini de %  8,8’den % 33’e yükseltti. 2025 sonu tahmini ise % 15. Enflasyona karşı korunamadığımızı biliyoruz ama rakamların tam gerçekçi olmasa da gerçeğe yakın ve en azından şeffaflıkla sunulmasını doğru buluyorum.  Merkez Bankası politika faizini de yüzde 17,50’ye yükseltti. Tüketici ve üreticilerin genel ekonomik duruma ilişkin değerlendirme, beklenti ve eğilimlerini özetleyen bir bileşik endeks olan ekonomik güven endeksi TOBB Haftalık Ekonomi Bültenine göre Temmuz ayında bir önceki aya göre % 1,8 azaldı. 2023 yılı Temmuz ayında geçen yılın aynı ayına göre; ihracat %8,4 oranında artsa da,  2023 yılı Ocak-Temmuz döneminde % 0,6 oranında azalışla 143 milyar 435 milyon dolar oldu.
 İthalat ise 2023 yılı Ocak-Temmuz döneminde  %5,1 oranında artarak 217 milyar 52 milyon dolar oldu. Özetle, dış ticaret açığımız devam ediyor.
 
 Başkan Yardımcısı Ersin Kahraman Konuşmasının devamında oda olarak ay içinde gerçekleştirilen faaliyetlere de değinerek “Sayın Bakanımız Ayvacık Jeotermal Tarıma Dayalı OSB’nin tüzel kişilik kazandığını açıkladı. Yatırım tutarı 5 milyar TL olan proje 2400 dekar alanda hayata geçecek ve 2500 istihdam yaratması hedefleniyor.  Biga Princimiz Biga Ziraat Odası girişimi ile coğrafi işaret aldı ve Çanakkale’nin 12.ürünü olarak tescil edildi. Çanakkale Domatesimiz de Borsamızın girişimleri ile 13.olarak coğrafi işaretli ürünlerimiz arasında yerini aldı. Marka değerlerimizi korumak ve sürdürülebilir olması için coğrafi işaretleri önemsiyoruz” dedi.
 
 
Meclis açılış konuşmalarının ardından Hesapları İnceleme Komisyonu Üyesi Ersin Vural tarafından, Hesapları İnceleme Komisyonu’nun 2023 Temmuz ayı mizanı ile ilgili rapor okundu ve mizanının tetkik ve onayı yapıldı.  Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nın Genel Sekreteri Sema Sandal tarafından sunulan. azami fiyat tarife talepleri Mecliste görüşülerek onaylandı. Meclis, söz alan Meclis, Yönetim ve Komite Üyelerinin gündeme getirdiği konularla devam etti. Karşılıklı fikir alış verişlerinin ardından meclis sona erdi.
 
Burcu Erdal