Pandemi’nin başladığı günlerde ÇOMÜ’ de görev yapan, Ölümcül virüse karşı yaptığı bilgilendirmeleri ile kamuoyunun adını adeta ezber etiği, bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, yeni Varyantı Pirola’ya karşı alınması gereken en önemli önlemin, N-95 koruma özelliğine sahip maskeler olduğunun altını çizdi.
SÜPER VARYANT KAPIDA MI?..
ŞİMDİ NE YAPMALI?....
Bilim çevrelerinin, Süper Varyant diye isimlendirdiği Pirola’ ya ilişkin önemli açıklamalarda bulunan, Korona Virüs Bilim Kurulu üyesi, Prof. Dr. Alper Şener, Bilim çevrelerinin bu konudaki hipotezlerinden söz etti.
“AŞILILAR, DİKKAT” dedi.
Halen, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Öğretim üyesi olarak görev yapan Prof. Dr. Alper Şener;
“Pandemi sürecinde olduğumuz aşılar, bu varyanta karşı koruyucu olmaya bilir.
Aşı sayesinde, vücutta oluşan antikorların, Pirola varyantını durduramayacağı yönünde Bilim çevrelerinde dile getirilen hipotezler var.” Diyerek, şöyle devam etti:
“Pirola varyantının aşıdan kaçan bir varyant olma ihtimali ve diğer varyantlar içerisinde sivrilip baskın hale gelme ihtimali yüksek gibi görülüyor."
--------------------------------
BİLİM KURLUU ÜYESİ ŞENER’DEN
PİROLA AÇILIMI!!!…
“AŞI’DAN KAÇIP, DİĞER VARYANTLARDAN BASKIN OLMA İHTİMALİ YÜKSEK…”
--------------------------------
Korona virüsün, Bilim çevrelerince ‘Süper varyant’ olarak isimlendirilen, Pirola virüse ilişkin çarpıcı açıklamalar geldi.
Korona Virüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Alper Şener, yerel ve ulusal basın yoluyla olduğu gibi, bilindik kamuoyu bilgilendirmelerini sosyal medyasından yapmayı sürdürüyor.
Tüm dünyayı etkisi altına alan, Pandemi’nin başladığı günlerde ÇOMÜ’ de görev yapan, Ölümcül virüse karşı yaptığı bilgilendirmeleri ile kamuoyunun adını adeta ezber etiği, bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, yeni Varyantı Pirola’ya karşı alınması gereken en önemli önlemin, N-95 koruma özelliğine sahip maskeler olduğunun altını çizdi. Çünkü, hipotezlere göre, mevcut aşılılarda, virüsü karşı koruyuculuğun olamayabileceği düşüncesinin gündeme geldiğinin altını çizdi.
Son haftalarda; bilenen varyantlardan Eris'in (EG.5.1) ardından gündeme gelen Pirola varyantının, bilim çevrelerinde "süper varyant" olarak adlandırılmaya başlandığını vurgulayan Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Şener; Bilim çevrelerinin bu varyanta ilişkin hipotezlerine dikkat çekti.
“Pandemi sürecinde olduğumuz aşılar, bu varyanta karşı koruyucu olmaya bilir.” Hipotezinden bahseden Prof. Dr. Şener;
“Aşı sayesinde, vücutta oluşan antikorların, Pirola varyantını durduramayacağı yönünde Bilim çevrelerinde dile getirilen hipotezler mevcut. Pirola varyantının aşıdan kaçan bir varyant olma ihtimali ve diğer varyantlar içerisinde sivrilip baskın hale gelme ihtimali yüksek gibi görülüyor." diye konuştu.
BELİRTİLER VAR İSE, TEST ŞART..
Pirola varyantının ölüm ya da hasta yatış oranlarını artırdığına yönelik bir bilginin olmamasının, sevindirici olduğunu da sözlerine ekleyen Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Şener;
"Ülkemiz başta, bir çok ülkede verilere göre; Kovid-19 salgınıyla ilgili şikayetler karşısında bulaş olanlar hastanelere müracaat etmiyor, test de yaptırmıyor.
Pirola varyantında da gözlenen semptomlar aynı. Vatandaşlarımız, ateş, eklem ağrısı, kas ağrısı, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, boğaz ağrısı, tat ve koku kaybı, ishal ve halsizlik, kas, eklem ağrısı gibi semptomlardan birkaç tanesi var ise şayet, herhangi bir sağlık kuruluşuna başvurup mutlaka PCR testi yaptırmalılar.
Test pozitifse, en azından kendi sağlıkları için, hastalığı geçirme zamanını belirlemeleri gerekmekte." görüşünü savundu.
"Aşı Zinciri İçin, Test Önemli"
Gelecek süreç içinde, dünyada yeni varyantlara yönelik aşılamaların, ve buna bağlı aşı takvimlerinde değişikliklerin gündeme gelmesini beklediklerini dile getiren Prof. Dr. Şener, şunları söyledi:
"Herhangi bir hasta için aşının gerekli olup olmadığını, hastanın son 6 ay içerisinde Kovid-19 enfeksiyonu geçirip geçirmediğine bakarak değerlendiriyoruz.
Özele, altını çimek gerekiyor, kişi eğer son 6 ay içerisinde Kovid-19 enfeksiyonu geçirmiş ise, sonbahar ve kış dönemi için aşılanmalarına elbette ki gerek kalmayacak.
Bulaş olup olmadığını anlamak için herhangi bir test yaptırmadıysa, gereksiz bir aşılamayla, 'bağışıklığın yeniden tetiklenmesi' dediğimiz bir durumla karşı karşıya kalınması söz konusu olacaktır. Bu da sağlık açısından sakıncalı bir durum demektir.” diyerek, belirtiler karşısında yapılması gerekli test’ in önemine dikkat çekti.
Cuma Deren