51 farklı ülkeden akademisyenlerin ve Üniversite yöneticilerinin katılımı ile Çanakkale'de gerçekleştirilen kongrede eğitim alanıda yapılan akademik çalışmalar değerlendirildi.Dünyanın en kapsamlı akademik kongreleri arasında gösterilen 'InSEA World Congress 2023' Çanakkale'de gerçekleştirildi. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen Kongreye 51 ülkeden 347 yüz yüze, 143 çevrimiçi katılımcı yer aldı. Yoüun katılım ile 4 gün süren kongrenin açılış töreni ise Güzel Sanatlar Fakültesi Necip Fazıl Kısakürek Tiyatro Salonunda gerçekleşti.
Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yılı etkinlikleri çerçevesinde düzenleyiciliğini, UNESCO’nun partner kuruluşu olan Uluslararası Sanat Yoluyla Eğitim Derneği (InSEA), Eğitim Araştırmaları Birliği Derneği (EAB), Görsel Sanat Eğitimi Derneği (GÖRSED) ve Sanat Eğitimcileri Derneği (SEDER) yaptığı Kongreye Vali İlhami Aktaş, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, ÇOMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Evren Karayel Gökkaya, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Salih Zeki Genç, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yeşim Zümrüt, Uluslararası Sanat Yoluyla Eğitim Derneği (InSEA) Genel Başkanı Prof. Glen Coutts ve çok sayıda akademisyen katıldı.
37. Dünya Sanat Eğitimcileri Kongresi Düzenleme Kurulu Eş Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Enver Yolcu açılış konuşmasını gerçekleştirdi. InSEA’nın görsel sanatlar eğitim alanında uluslararası düzeyde çok değerli etkinliklere yer verdiğini, kongrenin iki yılda bir farklı bir ülkede düzenlendiği dile getiren Dr. Öğr. Üyesi Enver Yolcu “Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yılında 37. Dünya Sanat Eğitimcileri Kongresini Türkiye’de düzenlenmenin haklı gururunu ve mutluluğunu yaşıyoruz. Kongrenin ana teması genel eğitim içinde sanat eğitiminin yeri ve önemi. 21. yüzyılda dahi halen eğitim programlarında hak ettiği değere sahip olmayan sanat eğitiminin uluslararası düzeyde güncel sorunlarına odaklanmayı hedefleyen kongremizde; çok değerli bildirilere, sanatsal etkinliklere ve çalıştaylara yer verilmiş olacak. Bu bağlamda kongrede emeği geçen herkese teşekkür ediyor ve kongrenin başarılı geçmesini diliyorum.”
ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu ise 37. Dünya Sanat Eğitimcileri Kongresine ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti belirterek; üniversite olarak sanat eğitimine çok önem verdiklerini bu bağlamda sanat eğitimi veren fakültelere de yönetim olarak tam destek olduklarını vurgulayarak kongrede emeği geçen herkese teşekkür etti.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TUBİTAK), Çanakkale Valiliği ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin desteklediği “InSEA World Congress 2023” kapsamında, 500’e yakın sanatçı ve sanat eğitimcisinin katılımıyla; paralel oturumlar, paneller, sanat çalıştayları ve görsel sanatlar sergileri gerçekleştirildi. Kongre eşbaşkanlıklarını Doç. Dr. Martina Rıedler Eryaman ve Dr. Öğr. Üyesi Enver Yolcu’nun yaptığı “InSEA World Congress 2023”ün davetli konuşmacıları olan Kadir Has Üniversitesi’nden Prof. İnci Eviner, Avustralya RMIT Üniversitesi’nden Prof. Kit Wıse, Almanya’nın Burg Giebichenstein Sanat ve Tasarım Üniversitesi'nden Prof. Sara Burkhardt ve ABD’deki Georgia Üniversitesi’nden Prof. Mira Kallıo-Tavın’ın sunumlarını yaptığı kongre 5 gün sürdü.
Haber Merkezi