Gündem

  “Doğal Hayat, Kül Oldu Nasıl Can Kaybı Yok!?!..”

Orman Bölge Müdürü Demirci’ nin Sözlerine Tepki;


114 yangında, 4 bin 260 hektar alanin kül olduğu bilgisini kamuoyu ile paylaşan Orman Bölge Müdürü Enver Demirci’ nin, yaptığı açıklamasında kullandığı bazı ifadelerine Çanakkaleliler tepki gösterdi.
BÖRTÜ BÖCEK, KAPLUMBAĞA, KUŞLAR,
TAVŞANLAR, KARACALAR CAN DEĞİL Mİ?...
Bölge Müdürü Demirci’nin, açıklamasında kullandığı “İnsan kaybı olmamasına şükrediyoruz” şeklindeki satır aracı bazı ifadeleri üzerine, Gazeteniz VİTAMİN Haber Merkezine ulaşan çok sayıda Çanakkaleli;
“Mal canın yongasıdır. Köylünün geçim kaynağı küçük ve büyükbaşlar telef oldu. Sadece Ormanlarımız değil, traktörlerimiz yandı, damlarda samanlar kül oldu. Canın yongası mallar yok oldu” diyerek, Radar tepe diye bilinen ‘Bayrak tepe’ yi de karalara büründüren 16 Temmuz yangınında, alevlerin yuttuğu 4 bin 80 hektar olarak açıklanan rakama dikkat çekti.
-----------------------------------------------
YANGIN SONRASI DEĞERELENDİRMEYE,
ÇANAKKALE’DE ÖFKE SELİ!!!
-----------------------------------------------    
Çanakkale’de bilindik söndürme yöntemlerinin uygulanmamasını eleştiren kamuoyu, Yangınlar sonrası yapılan değerlendirmeye deyim yerinde ise; ateş püskürdü.
Helikopterler ve uçaklar ile havadan yapılan alevle mücadelenin dışında, yangının ilerlediği noktalarda geniş şeritler açılmaması, dahası alevlerin önünde, karşı ateş diye isimlendirilen yöntemin de hayata geçirilmemesi eleştiri konusu olmuştu. 
Orman Bölge Müdürü Enver Demirci’ nin, yangınlar sonrası değerlendirmesini işiten Çanakkalelilerin; “DOĞAL HAYAT, KÜL OLDU. NASIL CAN KAYBI YOK!?!..” şeklindeki soruya yanıt aradığı gözleniyor.
Bölge Müdürü Demirci’nin, açıklamasında kullandığı “İnsan kaybı olmamasına şükrediyoruz” şeklindeki satır aracı bazı ifadeleri üzerine, Gazeteniz VİTAMİN Haber Merkezine ulaşan çok sayıda Çanakkaleli;
“Mal canın yongasıdır. Köylünün geçim kaynağı küçük ve büyükbaşlar telef oldu. Sadece Ormanlarımız değil, traktörlerimiz yandı, damlarda samanlar kül oldu. Canın yongası mallar yok oldu” diyerek, Radar tepe diye bilinen ‘Bayrak tepe’ yi de karalara büründüren, 22 Ağustos yangınında, alevlerin yuttuğu 4 bin 80 hektar olarak açıklanan rakama dikkat çekti.
Orman Bölge Müdürü Demirci, beraberinde kurmayları ile önceki günlerde; yerel ve ulusal basın karşısında, kameraların önüne geçmişti. “16 Temmuz'da çıkan bir yangınımız vardı. Orada 1240 hektarlık bir alanımız yandı. o yangında rüzgarın şiddetli olması nemin düşük olması ve asıl sıkıntı yerleşim yerleriyle iç içe olmasından kaynaklanan sıkıntılarımız vardı.” şeklinde sözler ile Çanakkalelilerin uzun yıllar unutamayacağı o dakikalardan bahsetti.
Demirci; “1340 hektarlık bir alanımız yandı. Ondan sonra, 22 Ağustos'ta başlayan yangın yine hemen hemen aynı nokta gibi, hemen ayrı yangının bitişiğinde olan bir yerlerinde başladı. Burada da tehdit, yine yerleşim yerlerineydi, ciddi sıkıntılar vardı. ufak tefek bir problemler olmasına rağmen, İnsan kaybının olmaması teselli nedeniydi” şeklinde ifadeler kullandı.
Düzenlenen basın toplantısının amacını; yangından sonra neler yapıldığını anlatmak olarak özetleyen Bölge Müdürü Demirci; Kamuoyunu doğru bir şekilde bilgilendirmeyi amaçladıklarının da altını çizdi.
Orman köylerinde oluşan zararlara değinen, arıcıların zararından söz eden, bununla ilgili bir çalışma başlattıklarını da anlatan Orman Bölge Müdürü Demirci, orman köyünde oturup köyün nüfusuna kayıtlı hak sahiplerinin tespit edildiğini, telef olan büyük ve küçükbaş hayvanlar ile 160 arı kovanı için toplam bir 1 milyon 415 bin liralık bir zararın söz konusu olduğunu söyledi.
Orman Genel Müdürlüğü olarak, Orman bakanının talimatıyla zararın hibe olarak karşılanacağını duyurdu. Yangının etkili olduğu alanlarda, yollar yapıldığından da bahsetti. Sahada ağaçlandırma çalışmaları kapsamında izlenecek yol ve detayları da dile getirdi.
Erdem Sürek