Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanan, Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından "Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi projesi" kapsamında kabul edilerek finanse edilen, “Damlaya Damlaya Çeltik Olur" projesi kapsamında Çanakkale'nin Lapseki İlçesi Dişbudak köyünde damla sulama yöntemi kullanılarak yetiştirilen çeltik hasat tarla günü düzenlendi.
Tarla gününe, TARSİM Manisa Bölge Müdürü Müjdat Çubukçu, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan, Çardak Belediye Başkanı Metin Semerci, Çanakkale/Edirne İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü Şube, İlçe Müdürleri, İzmir Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü teknik personelleri, Teknik personel, Köy Muhtarları, Kooperatif Başkanları ile çok sayıda üretici katıldı.
Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan tarla gününde yaptığı konuşmasında: “ Çeltik, sulama suyunu en fazla kullanan bitkiler içinde yer almaktadır. Çeltikte damla sulama yönteminin kullanılması, klasik tava sulama yöntemine göre % 50 den fazla su tasarruf sağlanarak su kaynaklarının israfının önüne geçmekte ve kuraklığın yaşandığı günümüzde su tasarrufuna büyük katkı sağlamaktadır. Damla sulama yöntemi kullanılarak suyu bitkinin istediği zaman, istediği miktarda, bitki kök bölgesine verme imkânı bulunmaktadır. Çeltikte damla sulama yönteminin kullanılması, su tasarrufu sağlamanın yanında, su kısıtından dolayı çeltik ekim alanlarının arttırılmasının önündeki engeli kaldırmak, sertifikalı tohum kullanılması ile birim alandan daha fazla ve kaliteli ürün alınmasını sağlayıp çeltik ithalatını azaltmak, aşırı sudan dolayı toprağın biyolojik yapısının bozulmasının önüne geçmek, yer altı sularının kirlenmesini önlemek, sivrisinek problemi oluşmasının önüne geçmek ve kimyasal ilaç kullanımının azaltılması gibi diğer sağladığı faydalar olarak sayabiliriz." dedi. Etkinlik çeltik hasadının yapılması ile son buldu.
Haber Merkezi