Benzer patlamaların bir çok duyulduğu kentlerden olan Çanakkale’ de de, onlarca yıldır benzer patlama sesi duyulduğunda, halk 15ı5 Polis imdat hattına ihbar yağdırır, Polis ekipleri de olası patlamaya yol açabilecek konuları araştırmaya başlardı.
Sesin şiddetinden, çıkış noktasını belirlemek dahi güç olduğundan, Polis ekipleri uzun süre patlamanın nedenini belirlemek için kontrol etmedik alan bırakmazdı.
HAİN PLAN’ IN BİR AYAĞA PATLAMA İÇİN PROVA DAHİ YAPMIŞLAR
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım’ ın, Üniformalı teröristler diyerek tanımladığı, hain planın uygulayıcısı FETÖ / PDY terör örgütü mensuplarının, 15 Temmuz darbe girişimi öncesi Sonic patlama ile halka korku salmak ve evlerinden sokağa çıkmalarını sağlayacak o patlamanın sorunsuz gerçekleşmesi için geçen 12 Nisan'da Kayseri'de prova yaptığı şüphesi son gelişmeler arasında yer buldu.
Çanakkale’ de de onlarca yıldır, çeşitli aralıklarla gerçekleşen o büyük patlamanın zam zaman maddi hasara yol açtığı da olmuştu.
ÖYLE ŞİDDETLİ DUYDUK Kİ, CAMLAR DAHİ KIRILDI…
Tarihler 20 Aralık 2005’ i gösterirken, Sonic patlamalardan eng üçlüsünü hissetmiştik. Çanakkale’ de o tarihlerde ve sonrasında benzer patlamalardan bir çok kez gerçekleşti.
Çanakkaleliler, Kayseri’ de provası yapıldığı yönünde şüpheler ortaya çıkan Sonic patlamanın, Şehitler coğrafyası, Milli Mücadele’ nin Manevi Başkenti Çankakale’ de de kent üzerinde yapılmla olasılığının araştırılmasını istedi.
2005 yılı 20 Aralık günü, kent üzerinden alçak uçuş yapan bir gurup F- 16 tipi savaş uçakları yürek hoplatmıştı. F- 16'ların ses duvarını aşarak yaptıkları alçak uçuşlar sırasında Sanayi Sitesi karşısındaki kamyon garajındaki 8 iş yerinin camları kırılmış, dükkanlarda maddi hasar meydana gelmişti. Onlarca aracın ve iş yerinin güvenlik alarmları da kendiliğinden devreye girmişti.
20 Aralık 2005 günü, sabah saat 11.30 sıralarında, Türk Hava Kuvvetleri'ne ait F- 16 tipi savaş uçaklarının, Çanakkale üzerinde yaptığı alçak uçuş korkuya yol açmıştı. Çünkü geçiş sırasında duyulan büyük patlama sesi, işyerlerinin pencerelerinin camlarını dahi tuz buz etmiş, Eğitim uçuşu yapan, ancak nereden havalandıkları öğrenilemeyen F- 16'ların alçak geçişi sırasında gerçekleşen o büyük patlama, bir çok değişik tarihte de tekrarlanmış, son olarak geçtiğimiz yıl da benzer bir olaya tanık olunmuştu.
MEĞER TATBİKATI YAPILMIŞ…
Geçtiğimiz 12 Nisan’ da benzer bir patlamanın gerçekleştiği diğer bir adres Kayseri oldu.
12 Nisan'da akşam saatlerinde tüm ilçeler ve civar illerden de hissedilen büyük bir patlama sesi duyulan Kayseri’ nin, aslında hain planın bir parçası olan Sonic patlamanın provasına sahne olduğu ileri sürüldü.
Çanakkalelilerin de yabancı olmadığı o büyük patlama sesi ardından, Kayseri’ de de, bölgeden geçen bir savaş uçağının sesi fark edildi. İşte o uçak, ses duvarını aşmasıyla oluşan Sonik patlamaya yol açmıştı.
Hafta sonu, Türk basın kuruluşlarında konuya ilişkin yer alan haberlerde, Kayseri İl Emniyet Müdürü İbrahim Kulular'ın, olayın ardından Kayseri Valiliği'ne yazdığı resmi yazıda, ilgili kurumun yazılı veya şifahi olarak emniyete uçuşla alakalı herhangi bir bilgi vermediğini ifade ettiği yönünde bilgiler yer buldu.
İşte bu da, Şiddetli patlama sesinden dolayı vatandaşların 155 polis imdat hattına çok sayıda ihbarda bulunduğu, yapılan kontrollerde kentin herhangi bir yerinde patlama gibi olumsuz bir durumla karşılaşılmadığının anlatılmasına yol açan bir başka yazının kaleme alınmasını sağladı.
Patlama sesine yol açtığı düşünülen uçağın neden olduğu patlama sesiyle ilgili, ilgili kurumlardan kamuyu aydınlatıcı kesin ve net bir açıklama yapılmadığına da işaret edildiği gözlenen haberlerde, dikkat çeken bir diğer bölüm ise şöyle dile getirildi;
“Darbe girişimiyle ilgili soruşturma kapsamında gözaltına alınıp tutuklanan Kayseri Garnizon Komutanı Tümgeneral İsmail Yalçın'ın bilgisi dahilinde uçarak sonik patlamaya neden olan savaş uçağıyla, 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında Ankara semalarında savaş uçaklarının yaptığı sonik patlamanın provasının yapılmış olabileceği değerlendiriliyor”
SONİC PROVA YAPILDI İSE, BENZER BİR DİĞER ADRES DE ÇANAKKALE OLABİLİR
FETÖ'nün darbe girişimi sonrası tutuklanan eski Hava Kuvvetleri Komutanı Akın Öztürk'ün de o tarihlerde sık sık Kayseri'ye gelip gittiği yönündeki bilgileri de incelediğine dikkat çekilen, son gelişmenin detaylarının yer buluğdu haberlerde, Kayseri Emniyet Müdürlüğü’ nün, nisan ayındaki sonik patlamanın Ankara'da 15 Temmuz'daki benzer olayla ilgisini ortaya koyabilmek için araştırma başlattığına vurgu yapıldı..
SONİC PATMALARA BİR ÖRNEK DAHA
Tarihler 30 Temmuz 2013’ü, saatlerde 15:23’ü gösterirken, ‘korkutan patlama’ haberlerine bir yenisi, Sakarya’ dan eklenmişti.
O tarihte, Sakaryalılara korku ve merak uyandıran patlamanın adı da Sonic Pactlama olmuştu.
O GÜN NE OLMUŞTU?
Sakarya’ nın Kaynarca İlçesinde, Karadeniz üzerinde ses duvarını aşan F-16'lar olduğu ortaya çıktı.
Büyük patlama sesinin duyulduğu o anlarda, hareketli ve heyecan dolu dakikalar yaşandı.
Çünkü büyük patlama sesi, Sapanca'dan Akyazı'ya tüm Sakarya'da heyecan ve korkuya yetmişti.
MERAKLISINA; SONİC BOMM…
Peki ya, nedir bu Sonic an. Yani Sonic patlama?
Ya da diğer bir adıyla, SONİC BOOM?
Sonic boom (ses duvarının aşılması) ile oluşan büyük patlama….
F-16, F5 veya benzeri sesten hızlı uçabilen bir uçak geçerken, birden felaket bir patlama sesi oluşur.
Patlama sesi duyulduğunda, o anı daha önce yaşamış pek çok kişi, ‘Bir uçak Ses duvarını aştı, önemli değil’ der geçer.
1) Ses kaynağından halka şeklinde dalgalar halinde yayılır.
2) Aslında ses, titreşimlerin madde üzerinde ilerlemesinden ibarettir. Biz bu titreşimleri kulağımızla algılayıp frekansına (saniyede oluşan dalga sayısı) göre yorumlarız.
O yüzden ses dalgaları boşlukta yayılamaz. Her bir dalganın hızı hava ortamında 340m/s yani 1225 km/saat civarındadır ve bu da 1 mach diye adlandırılır. (Sesin hızı yayıldığı ortama göre değişir, ortamın yoğunluğu arttıkça hız artar.)
3) Eğer kaynağın hızı, ses hızına ulaşırsa, o zaman olan olur. Ses dalgalarının hepsi üst üste biner. Yani kaynak, çıkardığı ses dalgalarıyla beraber aynı hızda ilerlemeye başlar.
Bu dalgalar moleküller üzerinde titreşim etkisi oluşturduğundan, üst üste binmiş bir çok ses dalgasının (bunlar artık bir şok dalgası oluşturmuştur) titreşim etkisi de katlanmış olur. Bu da bir basınç meydana getirir. Ve bir jet ses hızına eşit hıza ulaştığı an, bir yüksek basınçlı hava duvarı ortaya çıkar. Bu duvar, oldukça sert bir duvardır. Jetler bu duvarı delerek ses hızını aşarlar ve bu sırada biz müthiş bir gürültü duyarız, hatta olay yere yakınsa şiddetli biçimde sarsılırız.
Kısacası, uçaktan yayılan ses dalgalarının aralarındaki mesafe uçağın hızıyla ters orantılıdır.
Uçak ses hızına ulaştığı an önündeki ses dalgaları da havanın sesi iletim hızı sabit olduğundan birbirlerinin üstüne binmiş olacaklardır.
Bu da ses duvarı denilen olayın oluşumunu sağlıyor.
Erdem Sürek