Coimbra Politeknik Enstitüsü ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıya; Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, ÇOMÜ Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ahmet Evren Erginal, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Şeker, Prof. Dr. Yasemin Kavdır ve Ezine Gıda İhtisas Organiza Sanayi Bölgesi Müdürü Alper Altınok katıldı. Toplantının ilk oturumunda Coimbra Politeknik Enstitüsü adına proje sorumlusu Prof. Dr. Vivina Carreira, uluslararası ilişkiler sorumlusu Prof. Dr. Manuela Abelho ve Coimbra Yüksek Ziraat Okulu Başkan Yardımcısı Prof. João Gândara’nın açılış konuşmasının ardından, Rektör Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu Çanakkale Onsekiz Mart Ünversitesinin KA2 kodlu Erasmus+ projeleri hakkında bilgi verdi. Oliver projesinin ÇOMÜ adına koordinatörlüğünü yapan Prof. Dr. Ahmet Evren Erginal’ın proje amaçları hakkındaki sunumu ardından Prof. Dr. Yasemin Kavdır Oliver projesinin gelişme raporunu katılımcılarla paylaştı.
Toplantının ikinci oturumunda, Bragança Politeknik Enstitüsü’nden Prof. Dr. Elsa Ramalhosa “Portekiz'in Trás-os-Montes Bölgesi'nden zeytinler - geleneği yenilikle birleştiren bir ürün” başlıklı, Coimbra Politeknik Enstitüsü Sağlık Teknolojisi Yüksek Okulu’ndan Dr. Susana Paixão “Döngüsel ekonomi bağlamında atık yönetimi” başlıklı, Bio4Plas şirketinden João Pires “Zeytin çekirdeği atıklarının plastik ve biyoplastiklere dahil edilmesi” başlıklı birer sunum yaptı. Passeite & Evoo Sommelier şirketinin kurucusu ve aynı zamanda profesyonel zeytinyağı tadımcısı Marije van denBoogaard ise Coimbra bölgesinde yüksek kaliteli sızma zeytinyağı üretimi hakkında katılımcılara bilgi aktardı.
Coimbra Politeknik Üniversitesindeki odak grup toplantısı sonrasında Portekiz'in orta kesiminde bulunan Abrantes bölgesindeki kültürel ve doğal miras alanlarına ziyaretler gerçekleştirildi. 100 hektarlık bir alanı kaplayan ve killi, kireçli ve şistli topraklardan oluşan Alferrarede'deki bir zeytinlik alanında üretilen geleneksel Casa Anadia Zeytinyağı hakkında bilgi verildi.
Ardından Abrantes Kuzey Sanayi Bölgesi'ndeki 250 hektarlık zeytin bahçesine düşük sıcaklıklarda yüksek kaliteli zeytinyağı elde etmeyi amaçlayan en ileri teknolojiyle donatılmış bir zeytinyağı çıkarma, depolama ve paketleme tesisine ziyaret gerçekleştirildi. Proje ekibi, yaşı dendrokronolojik yöntemle 3350 yıla tarihlenen bir anıt ağaç olan Mouchão zeytin ağacını görme fırsatı buldu. Oliver projesi faaliyetleri Çanakkale ve Coimbra’da eş zamanlı olarak gerçekleştirilecek olan yüz yüze ve online eğitimler ile devam edecek.
Haber Merkezi