Gündem

ÇANAKKALE LODOSU, FENA ÇARPTI HORTUM HALT ETSİN!?!...

Kuzey Ege’ de yerleşim yerlerinde hasarın adına dönüşen, ‘Hortum gibi vurdu’ denilerek anlatılmaya çalışılan Lodos fırtınası, geride enkaza dönüşmüş yaşam alanlarını bıraktı.

Çatıları uçurup, ağaçları deviren, bir önceki kuvvetli fırtınalı günlerde zarar gören köprüleri tamamen yıkan Çanakkale’ nin dillere destan, Denizcilerin korkulu rüyası meşhur Lodosu, deyim yerinde ise taş üstünde taş bırakmadı.

Kuzey Ege’ de yerleşim yerlerinde hasarın adına dönüşen, ‘Hortum gibi vurdu’ denilerek anlatılmaya çalışılan Lodos fırtınası, geride enkaza dönüşmüş yaşam alanlarını bıraktı.  

Meteoroloji’nin Kuvvetli Fırtına şeklinde etkili olacağı tahminleri tuttu. Vatandaşın kendi imkanları ile aldığı bazı önlemleri ise; çatıların uçmasına, ağaçların devrilmesini engellemeye yetmedi.

DENİZ’ DE, KARA’ DA, HAVADA, LODOS’LA İMTİHAN

BOĞAZ KAPATTI, HAVA TRAFİĞİNİ FELÇ ETTİ…

36 mil uzunluğundaki Çanakkale boğaz geçişi yapacak tüm gemiler, fırtınanın etkisine yenik düşmesin diye, Gemi Trafik Hizmetleri Merkezi Müdürlüğü (VTS) kararı ile çift yönlü olarak Deniz trafiğine kapatıldı.

Karar, an itibari ile boğaz geçişi hazırlığı yapan gemilere, Deniz Telsizi VHF banttan duyuruldu. Böylelikle;  olası bir sürüklenme, çarpışma, çatışma, karaya oturma gibi Deniz kazalarının yaşanmaması sağlandı.

Denizde ve karada ulaşımı aksatan fırtına; hava trafiğini de felç etti. Çanakkale seferini yapmak üzere Ankara Esenboğa Havalimanından kalkan uçak, iniş için son yaklaşmaya geçtiğinde,  fırtına engeline takıldı. Şiddetli rüzgar nedeniyle Çanakkale Havalimanı'na iniş yapamayınca, İzmir'e yöneldi ve bir süre sonra Adnan Menders Havalimanı'na iniş yaptı.

 

YAĞMURU İLE GELDİ

Lodos Yıktı Geçti!…

 

Meteorolojinin tahminleri tuttu. Çanakkale’nin meşhur Lodosu, Hortuma taş çıkartacak şekilde etkili oldu. Adeta; taş üstünde taş bırakmadı, ağaçları devirdi, çatıları uçurdu. Geçtiğimiz haftalarda etkili olan sağanak ve şiddetli fırtına sırasında hasar gören İzmir-Çanakkale yolu üzerinde ulaşımı sağlayan köprüyü tamamen çökertti.

GÜN AĞIRINCA ORTAYA ÇIKTI.

MANZARA; SAVAŞ ALANI GİBİ   

Önceki gece boyunca etkili olan fırtınanın izleri gün ağarınca ortaya çıktı.  Sanki; Bombardımana maruz kalmış yapıların görüntüsü, göreni şaşkına çevirdi.

Çanakkale’nin Kuzey Ege kıyılarına sınır bazı yerleşim alarlarınad, çatıları uçuran şiddetli Lodos, adeta Hortum etkisi yaşattı.

 

Saatteki hamle hızı, zaman zaman100 kilometreye ulaşan şiddetli Lodosun kelimelerle anlatılamaz sert rüzgarına dayanamayan evlerin çatılar, san ki kanatlanmışçasına uçtu.

Ağaçları kökünden söken fırtına, en çok Ayvacık İlçesini vurdu.

İlçedeki Kadırga koyu, Sazlı altı bölgesinde ev ve işletmeler kullanılmaz hale geldi.

Meteoroloji’ nin, saatler önce uyarısını verdiği fırtına; tam da beklendiği o dakikalarda etkili oldu.

Çanakkale’de gece boyu etkili olan, alarm durumu yaşatan Lodos fırtınası, gece boyunca dinmek bilmedi. Denizcilerin tabiri ile; üzerine koyarak esti.

Güneyden esen fırtına, genellikle saatte 50-80 kilometre hızına ulaştı. Zaman zaman ise, saatteki hamle hızı  100 kilometreye ulaştı.

İl genelinde etkili olan fırtınaya, sağanak da eklenince, hayat felç oldu.

Çatılar uçuran, ağaçları kökünden deviren güçlü fırtına, yürekleri ağızlara getirdi.

Fırtınanın en çok etkilendiği ilçelerden biri olan Ayvacıkt’a, ortalığı savaş alanına çeviren fırtınanın olumsuz etkisi, gün ağırınca ortaya çıktı

Ayvacık sahillerinde, Kadırga koyu, Sazlı altı bölgesinde,  sahilde şeridinde bulunan yazlık evlerin ve turizm işletmeleri büyük zarar gördü.

Fırtına nedeniyle elektrik direklerinin devrilmesi, Kuzey efge bandında birçok yaşam alanını karanlığı bürüdü.

Küçükkuyu-Ayvacık sahil yolu, dev dalgaların etkisin altında kalınca, trafiğe kapatıldı.

Çanakkale ve ilçelerinde fırtına ve sağanak yağışın etkili olmadığı tek bir adres kalmadı.

Akşam saatlerinden itibaren,  özellikle Ayvacık ilçesinde sağanak yağış ve fırtına şiddetli şekilde etkisini gösterdi.

Sağanak yağışla birlikte Assos tüneli Küçük kuyu istikameti ulaşıma geçici olarak trafik ekiplerince kapatıldı.

Karayolları ekipleri tünel içinde çalışma başlattı. Sabah saatlerinden sonra tüneller yeniden açılırken fırtınanın etkili olduğu bölgelerde vatandaşlar hasar tespit çalışması yaptı.

Ağaçlar Evlerin Üzerine Devrildi

Gece boyu etkili olan fırtınada ağaçları da yerinden söktü.  Zeytinilk alanda kurulan evler ve ağaçılık alanda açılan konteynerlerin üzerine ağaçlar düştü. Fırtınaya dayanamayarak yerinden sökülen ağaçlar evlerin üzerine  devrildi.  Fırtınada evlerin üzerine devrilen ağaçlar çatı ve evlere zarar verirken, vatandaşlar personellerle birlikte  ağaçları keserek kaldırdı.

Uçak İniş Yapamadı

Fırtına nedeniyle Gökçeada ve Bozcaada'ya dün feribot seferleri yapılamadı. Çanakkale-Eceabat-Çanakkale-Kilitbahir ve Gelibolu-Lapseki seferleri geçici olarak durduruldu. Aralıklarla ve güçlükle yapılabildi.  Deniz ulaşımında durum böyleyken, hava ulaşımı da fırtınadan nasibini aldı. Çanakkale seferini yapmak üzere Ankara Esenboğa Havalimanından kalka uçak, Çanakkale'de fırtına engeline takıldı. Şiddetli rüzgar nedeniyle Çanakkale Havalimanı'na iniş yapamayınca, İzmir'e yöneldi ve bir süre sonra Adnan Menders Havalimanı'na iniş yaptı.

LODOS, BOĞAZ KAPATTI…

36 mil uzunluğundaki Çanakkale boğaz geçişi yapacak tüm gemiler, fırtınanın etkisine yenik düşmesin diye, Gemi Trafik Hizmetleri Merkezi Müdürlüğü (VTS) kararı ile çift yönlü olarak Deniz trafiğine kapatıldı.

Karar, an itibari ile boğaz geçişi hazırlığı yapan gemilere, Deniz Telsizi VHF banttan duyuruldu. Böylelikle;  olası bir sürüklenme, çarpışma, çatışma, karaya oturma gibi Denhiz kazalarının yaşanmaması sağlandı.

Haber: Cuma Deren

Fotoğraflar: Boğaz Haber Ajansı