Gündem

Çanakkale'nin Eşsiz Lezzeti Avrupa'da da Tescillendi

Ezine’nin AB Tescili Çanakkale’de Yankı Buldu

Çanakkale’nin ilk tescilli coğrafi ürünlerinden biri olan Ezine Peyniri Avrupa’da da tescillendi.  Türkiye’nin AB Tescili Alan ilk  peynir ünvanını da alan Ezine Peyniri, geniş yankı buldu. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu, Ezine Belediye Başkanı Güray Yüksel ve Ezine Peyniri ve Mandıracılarını Koruma, Geliştirme Tanıtma Derneği 2’nci Başkanı Ali Atak, siyasiler, belediye başkanlar ve STK’lar da yaptıkları açıklamalarla destek oldular.

 Her yerde farklı bir iklime sahip ülkemizde bitki örtüsü ve endemik bitkilerin dağılımı farklılık gösterirken , her bölgede yetiştirilen hayvanlarında besin zinciri farklı oluyor. Bu nedenle Ülkemizin her bir bölgesinde üretilen süt ürünleri farklılık gösteriyor.  Çanakkale’de Kazdağlarının eşsiz havası ve bitki örtüsü ile beslenen keçilerde edilen sütlerden oluşturulan Ezine peynirini yiyen hayran kalıyor. Ezine peynirinin yüzde 15’i inek sütü, diğer kısımları ise koyun ve keçi sütlerinden elde ediliyor. Aynı zamanda coğrafi işareti de bulunan Ezine peyniri bölgeye önemli ölçüde katma değer sağlıyor.   Bölgede her yıl yaklaşık 250 bin ile 300 bin teneke arası Ezine peyniri üretiliyor. Tarihi süreci uzun olan ve namı Türkiye sınırlarını aşan Ezine Peyniri AB Tescili alarak Avrupa Birliği’nden tescilli ilk Türk peyniri oldu.

Ezine Peyniri Bizim İçin Ayrı Bir Önem Taşıyor

Türkiye'nin peynir konusunda zengin bir potansiyele dünyada ise seçkin bir yere sahip olduğuna belirten Bakan Yumaklı, ülkenin bu zenginliğinin korunması ve daha da geliştirilmesi için çalışmalar yürüttüklerini belirtti. Yumaklı, Bakanlık olarak sektöre büyük destekler verdiklerini ifade ederek,  “Dünyanın en kaliteli peynirlerinden birçoğu coğrafyamızda üretiliyor. Bu eşsiz tatları dünyaya tanıtıyoruz. Ezine peynirimizin gerek Bakanlığımızın gerekse paydaş kurumlarımızın çalışmaları sonucu AB coğrafi işaret tescili almasının, değerine değer katacağına ve uluslararası alanda markalaşma süreçlerine katkı sağlayacağına inanıyorum. Bu tescil Ezine peynirimizin AB'den coğrafi işaret alan ilk peynir çeşidimiz olması açısından ayrı bir önem taşıyor. Üreticilerimize, yöre halkına ve milletimize hayırlı olsun" dedi.

 Ürünlerimiz Avrupa Tarafından Tanınmaya Başlandı

 Çanakkale’nin AB tescilli ürün sayısını artırmayı hedeflediklerini ifade eden AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider, "Hali hazırda Çanakkale’de üretilen 14 ürüne coğrafi işaret almayı başardık. Fakat bunlardan sadece Bayramiç Beyazı, AB tarafından da coğrafi işaret ile tescil edilmişti. Ezine Peyniri ile birlikte Çanakkale’nin tescilli ürün sayısı ikiye yükseldi. Hedefimiz, 14’te 14 yaparak tüm ürünlerimize AB tescili alabilmek. Bunun için Çanakkale’deki borsalarımız, ticaret odalarımız ve ziraat odalarımız yoğun ve takdir edilesi bir çaba sarf ediyorlar. Bizler de bu aşamada gereken her türlü desteği vererek, AB tescilli ürünlerimizin sayısını artıracağız. Türkiye henüz Avrupa Birliği’ne girmemiş olabilir ancak ürünlerimiz birer birer AB tarafından tanınmaya başladı Avrupa pazarına girdi. Türkiye bir peynir cenneti olmasına karşın dünyada bunun bir karşılığını henüz alamadık. Ancak Türkiye’de ilk defa bir peynirin AB tescili almasıyla birlikte, bunun da karşılığını alacağımıza inanıyorum. Hali hazırda dünyadaki peynir pazarının büyüklüğü 40 milyar dolar civarında. Türkiye ise bu pazarda 200 milyon doları aşkın bir pay alıyor. Sahip olduğumuz peynir zenginliği ve ülkemizin gücü hesaba katıldığında, bu bizim yetinebileceğimiz bir oran değil. Ezine Peyniri’nin AB tescili alması, pazar payımızı artıracaktır. Tesciller sayesinde korunan standartlar, sürdürülebilir bir başarıyı bizlere getirecektir. Paris’teki, Berlin’deki Roma’daki marketlerin raflarında, AB tescili almış Ezine Peyniri’nin bulunması ve tercih edilmesi de bizleri ayrıca gururlandıracak" şeklinde konuştu.

Sürdürülebilirlik İçin Tüm Üreticilere Görev Düşüyor

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu ise, "Ezine Peynirini ve Mandıracılarını Koruma Geliştirme ve Tanıtma Derneği'nin, Avrupa Birliği’ne yaptığı Ocak 2023 tarihli başvuru üzerine, Ezine peynirinin 3 aylık tescil süreci Ağustos ayında başlamıştı. İlimizin ilk coğrafi işaretli ürünü olan Ezine Peynirinin AB tarafından da tescillenmesi bizleri gururlandırdı. Geleneksel üretimlerimizi ve kültürel mirasımızı koruma bakımından da sevindirici bir gelişmedir. Sürdürülebilir kılmak için tüm üreticilerimize önemli görevler düşmektedir. Hedefimiz; coğrafi işareti AB tarafından taçlandıran Ezine Peynirimizin Ab ülkelerinde tercih ve ihraç edilebilir olmasını sağlamaktır. İlimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyor, emeği geçen tüm kurumlara teşekkür ediyorum" dedi.

Sırrı Sütünde ve Mayasında  

  Ezine Peyniri ve Mandıracılarını Koruma, Geliştirme Tanıtma Derneği 2’nci Başkanı Ali Atak ise, “Coğrafi işaret için uzun bir süreçten geçti. 2001 yılında Ezine Peynirciler Derneği kuruldu. 2006 yılında Türkiye’de coğrafi işareti aldık. 2021 yılında da Avrupa Birliği için yola çıktık. Bir buçuk yıllık bir çalışmanın sonucunda Şubat 2023’te Avrupa Birliği’ne başvurduk. 18 Kasım tarihi itibariyle askından inerek, bugünde belgemizi aldık. Ezine peynirinin lezzeti bu bölgede yetişen endemik bitkilerdir. 32 çeşit endemik bitki var. Burada yayılan koyun ve keçilerden alınan sütlerden Ezine peyniri yapılıyor. Ezine peyniri içine kesinlikle kimyasal ve sentetik ürün girmemektedir. Sadece deniz tuzu ve şırdan mayası kullanılarak yapılmaktadır. Ondan sonra tüketime sunarız” diye konuştu.

 AB Tescili Alan Ürünler

Avrupa Birliğinden coğrafi işaret tescili alan 18 ürün şöyle sıralanıyor: Antep Baklavası / Gaziantep Baklavası, Aydın İnciri, Malatya Kayısısı, Aydın Kestanesi, Milas Zeytinyağı, Bayramiç Beyazı, Taşköprü Sarımsağı, Giresun Tombul Fındığı, Antakya Künefesi, Suruç Narı, Çağlayancerit Cevizi, Gemlik Zeytini, Edremit Zeytinyağı, Milas Yağlı Zeytini, Ayaş Domatesi, Maraş Tarhanası, Edremit Körfezi Yeşil Çizik Zeytini, Ezine Peyniri. AB coğrafi işaret tescili için Safranbolu Safranı, Araban Sarımsağı ve Aydın Memecik Zeytinyağı da AB Resmi Gazetesinde yayımlanmış olup 3 aylık itiraz süreleri sonunda tescil almaları bekleniyor.

 Cuma Deren