Sağlık

Bacak Ağrısı Nedir?

Bacak ağrısı, uzun süre hareketsiz kalmaya ya da uzun süre ayakta kalmaya bağlı olarak da görülebilen, ayak bileği ile bel bölgesi arasında kalan bölgede hissedilen bacaklarda sızlama olarak tanımlanabilir.

Bacaklarda sızmala şeklinde olan ağrının pek çok farklı sebebi olabilir. Bacak kası ağrısı da kendisini sızlama şeklinde gösterebilir. Günlük hayatta, vücudun fazla zorlanmasına sebep olan aktivitelere bağlı olarak sıklıkla karşılaşılan bacak ağrısı, bacaklarda sızma, bacak kas ağrısı bazı durumlarda kalp krizi ve inme gibi hayati fonksiyonları etkileyen ciddi bir hastalığın belirtisi olarak da görülebilir.

Bacak ağrısının, bacaklarda sızlama ve bacak kas ağrısı şikayetlerinin yaygın sebepleri arasında kramplar görülür. Kas spazmı olarak da adlandırılan bu durum, kas yorgunluğuna, vücudun susuz kalmasına ve dengesiz beslenmeye bağlı olarak ortaya çıkar. Bunun yanı sıra bel fıtığı nedeniyle de bacak ağrısı hissedilebilir. Bacak ağrısı nedenleri arasında travma, gebelik ve çocukluk döneminde görülen büyüme atakları da bulunur. Bacak ağrısına neden olan çok fazla etken bulunduğundan hekime başvurulduğunda öykünün iyi bir şekilde anlatılması oldukça önemlidir. Tanı için fizik muayene, MR, ultrason, röntgen gibi radyolojik görüntüleme tetkiklerinin yanı sıra sinir ölçümü için EMG de yapılabilir. 

Vücudun bel kısmının alt bölümünden başlayan ve ayak bileğine kadar bölgede oluşan gerçek ya da olası doku hasarlanması ile karakterize olan ağrı hissi bacak ağrısı olarak tanımlanır. Bacakta hissedilen ağrı, bu bölgede yer alan kemik ve dokulardan kaynaklanabilir. Farklı sağlık problemlerinden dolayı ağrı bacağa da yansıyabilir. Uzun ve yorucu bir günün ardından kasların yorulmasına bağlı olarak bacakta ağrı hissedilebileceği gibi pek çok farklı rahatsızlıktan dolayı da benzer his oluşabilir.

Bacak ağrısı şikayetiyle hekime başvurulduğunda, yapılan fizik muayeneye ek olarak hekim, gerekli gördüğünde ek radyolojik tetkikler isteyebilir. Yapılan muayene ve tetkikler sonucu ile birlikte bacakta yer alan kemik, eklem, tendon, kas, sinir ve damarlar ayrıntılı olarak incelenmelidir.Haber Merkezi