81 kişinin başvuru yaptığı peoje kapsamında destekler üreticiler ulaştırılmaya başlandı.
Temmuz ve Ağustos aylarında yaşanan iki büyük yangında cehennemi yaşayan Çanakkale’de üreticiler büyük zarar görmüştü. Hayvan üretimlerine yaz başında yem desteği sağlanırken, bölgede diğer üreticilerin de yaraları yavaş yavaş sarılıyor. Destek olan Çanakkale Belediyesi Yerel Kalkınma Birimi yangın sonrasında bölgede tespit çalışması yapmıştı. Bu çalışmalar sonucunda ise kovanları yangında zarar gören arıcıları desteklemek için Temel Petek Desteği projesini hayat geçirdi. Destek almak için başvuran 81 üretici için hazırlanan petekler üreticilere verilmeye başlandı.
Çanakkale Belediyesi, Tarım Orman Müdürlüğü, Çanakkale İl Arı Yetiştiricileri Birliği ve Merkez Bal Üreticileri Birliği ortaklığında yürütülen Temel Petek Desteği projesi için Tohum Sandığında düzenlenen programa Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Belediye Başkan Yardımcısı M. İrfan Mutluay, Çanakkale İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cahit İleri, Çanakkale Belediyesi Park Bahçeler Müdürü Mustafa Ömür İstek, köy muhtarları, Yerel Kalkınma Birimi personeli ve arı yetiştiricileri katıldı.
Programın açılış konuşmasını yapan ve bal üretimi hakkında bilgiler veren Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cahit İleri “Çanakkale Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cahit İleri “Çanakkale arıcılık açısından yükselen bir değer. Burada üç beş arkadaşımız bu konuda kendi kazançlarını arı yoluyla temin ediyorlar ama esas büyük fayda, bu arkadaşlarımızın ürettiği bal, polen, arı sütü ile kullananlar sağlıklarını kazanırlar. Bu çok daha geniş bir fayda. Yani Arı doğal bir eczane. Doğadan topladığı, balını, polemi, arı sütüyle hepimizin sağlığına etki ediyor. Dolayısı ile Bal ve diğer arı ürünler doğal bir ilaç. Yani tesiri olan ilaçlar. Biz Balı her gün iki kaşık sabah kahvaltısında kullanılır, 15-20 damla propolisi alırsanız bu soğuk kış günlerinde hiç, nezle, grip ve ona benzer sağlık sorunları yaşamadan yaşamanıza devam edersiniz. Dolayısı ile O güzel maddeleri bize gerçi kendisi için topluyor ama biz de fazladan alıyoruz. Kendi sağlığımızda kullanıyoruz. Arının hepinizin sağlığına artı getiren bir canlı. Onu muhafaza etmemiz lazım” dedi.
Arı Çiftçilerin Ücretsiz İşçisidir
Konuşmasında Arı’nın ekilen ürünlere olan etkisine de değinen Başkan Cahit İleri çiftçilere de seslenerek “ Halk arasında yanlış bir yanılgı var, Arıya karşı bir antipati var. Buna çok üzülüyorum. Arı kovanlarını gördüğünüz yerde kaçın. Arın sokar, can yakar gibi söyleniyoruz. Ama arı hepimizin dostu, arı hepimizin sağlığına etki veren güzel bir hayvan. Arılar, çiftçiye destek olan ücretsiz işçi. Çiftçimiz toprağı eker, sulamasını yapar, gübresini atar, ilacını atar ve işi bittiğini zanneder. Eğer Arı yoksa onun yanında, yakınında , çiçeğine arı dokunmuyorsa maalesef yaptığı bütün yatırımlar çöpe gider. Dolayısıyla arı, çiftçinin ücretsiz işçisi. Bunları muhafaza etmemiz lazım. Ki hepinizin bildiği çok sık da duyduğu Bir konu. Arı yoksa yaşam bitiyor. Çünkü Arının esas alın, polenin ötesinde koordinasyon dediğimiz bir tozlaşmayla bitkilerin yaşamını sürdürmesine, tohum tutmasına yardımcı oluyor. Siz arıyı yok ettiğiniz zaman maalesef bizim yediğimiz birçok yiyecek pazara çıkmayacak. Dolayısıyla arı yoksa ürün alamayacaksınız, yaşamınızı sürdüremeyeceğiz. Buradan bu toplantı vesilesiyle arıyı korumamız gerektiğini ifade ediyorum” dedi.
Bal Üretiminde Büyük Bir Destek
Bal Üretimindeki Balmumu kullanımının önemine değinen ve projeyi gerçekleştirenlerin ne kadar önemli bir destek verdiğine değinen Arıcılar Birliği Başkanı Cahit İleri “Bu proje için özel özellikle belediye başkanımızın ve belediye çalışanlarını kutluyorum. Beklemediğimiz sıkıntılardan biri olan yangınları yaşadık. Çok arzu ettiğimiz şeyler değil Üzüldük. Yani yaklaşık 500 tane arılı kovanımız , yaklaşık 300 tane de boş kovanımız yandı. Tabiri caizse canımız yandı. Bir şekilde yerine koymak gerekiyor. Arkadaşlarımızın bu işi devam ettirmeleri gerekiyor. Dolayısıyla Belediye Başkanımız bu konuda arıcıların balkonu desteği planladılar. Planlamışlar. Çok yerinde ve güzel bir meslek. Çünkü bal mumu balın oluşumuna değer katan çok önemli bir şey Bir kilo balmumu yapan bir arı 22 kilo bal kaybediyor. Biz bu balmumunu kovanlara temel olarak direkt olarak koyduğumuz zaman, arının bal yapımına destek vermiş oluyoruz. Dolayısıyla bir kilo bal mumu demek 22 kilo bal demek. Yani bu bal üretimine büyük bir destek. Bu projenin düşünülmesi, yangında, zarar gören arkadaşlarımızın belki tüm zararların karşılanmıyor ama kısmen onların bu işi devam ettirmeleri için yapılan bu desteği çok yerinde ve güzel bir destek” dedi.
Yaralarını Sarmak İçin Bu Çalışmayı Gerçekleştirdik
Yerel Yönetimler Tarım Politikalarından sorumlu Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay ise açıklamasında, yaraları sarmak için her zaman hazır olduklarını belirttiği açıklamasında “Temmuz ve ağustos aylarında. On dört köy bundan olumsuz olarak etkilendi. Sadece ormanlarımız yanmadı, salt üretimimiz etkilendi, hayvan işletmelerimiz yandı, arı kovanlarımız yandı ve ciddi bir zararla karşı karşıya kaldık. Bu çerçevede de küçük de olsa bizim de bir katkımız olsun istedik ve Arı Yetiştiricileri Birliğini ortak bir çalışma yaparak bu yaraya bir ölçüde biz de destekçi sunuyoruz. Yarayı onarmaya çalıştık. O anlamda bu çalışmalarda bizler de bu çalışmanın bir parçası olduğumuz için mutlu olduğumuzu belirtmek istedik. Kendimizle çalışma arkadaşlarım adına ve bu çalışmaların bundan sonraki süreçte de bizler görev alsak da almasak da her türlü içinde yer alacağımız bir teknik eleman olarak, bir mühendis olarak hepsinin fikri ve ne diyeyim? Eylemsel olarak da bu çalışmaların içinde yer alacağımı söylemek ister istiyorum” dedi.
Hamleler Ver Bir Coğrafi İşaret Sürprizi Olacak
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ise programdaki konuşmasında, bal mumunun üretimdeki önemine değinerek, Çanakkale Balının coğrafi işaret alması için yürütülen çalışmalar ve yakında olacak sürprize de değinerek “ Bu dönemin çalışma alanlarından bir tanesi de kırsal kalkınma ve tarım üzerine proje yapmak ve bunları sağlamak için de bir birim kurulu başında görev aldı. Birçok tarım konusunda destekte bulunmaya çalıştık. öncelikle bu yörenin atalık tohumları uzun yıllarda, yüz yıllardır bu yörede yetişmiş Ürünlerimizi yeniden hayata geçirmek için çalışmalar yaptık. Projeler yapıldı. Onları coğrafi işaretlenmesi için çalışmalar yapıldı ve bu noktada çabalarımızı sürdürdük. Umuyorum bizden sonra da bu çalışmalar devam eder. Çünkü Tarım çok önemli. Arı yoksa üretim yok. Arı taşıyıcı. Ama aynı zamanda ürettiği bal da insan sağlığı için muazzam bir fırsat, çok büyük bir kaynak. Ben de yeni öğrendim ve hakiki balmumu arının verimini arttırıyor, kovanın verimini arttırıyor. Bu da çok önemli ve bizim birliğimizle bayağı çeşitli hamleleri var. Nitekim yeni bir sürprizi de olacak herhalde yakın bir zamanda. Bir coğrafi işaret sürprizi. Onu ben söyleyeyim şimdi. Sürprizi kaçmasın için. Ama çok önemli bir sürpriz. Takip edin inşallah başarılı olacağız” dedi.
81 Üreticiye Temel Petek Desteği Verilecek
Başkan Ülgür Gökhan “Çanakkale özellikle ağır üreticileri için muazzam bir mera. Envaiçeşit ürün var. Çanakkale coğrafyasında çok tarımsal anlamda çok ciddi ürünler var . Ağaç türleri, bitki türleri ve ormanlarımızla ciddi imkan var burada.90 bine yakın kovan üretimi çok daha fazla olması gerekir. Daha çok teşvik edilmesi gerekir. Çiftçiler için de önemli bir kaynak yani bir gelir kaynağı. Yangından etkilenen 12 tane köyümüzde kayıplar var ne yazık ki. Onun için bunların bir nebze de olsa destek vermemiz gerektiğini düşündük ve Kayadere, Aşağı Okçular, Mareşal Fevzi Çakmak, Kızılkeçili, Yağcılar, Kurşunlu, Kemer, Kalabaklı, Ulupınar, Belen, Yukarı Okçular, Saraycık gibi köylerimizde oranın meralarında, ormanlarında maalesef çok ciddi orman kayıplarımız oldu. Yangından sonra bu köyleri ziyaret ettik. Orada ne ihtiyaçları var onları temin etmeye olabildiğince sağlamaya çalıştık. Arıcılara destek olmak amacıyla temel petek desteği adı altında bir proje geliştirdik. Temel petek desteği ile proje ortaklığımız Tarım Orman Müdürlüğü, Çanakkale İl Arı Yetiştiricileri Birliği ve Merkez Bal Üreticileri Birliği. Dolayısıyla arıcılar birliğinden 700 kilo petek alımı yaptık. Bu olan talep eden 81 üreticimize teslim ediyoruz” dedi.
Burcu Erdal