Ülkemizde ve dünyada bağımlılık seviyesi en yüksek olan, kanser başta olmak üzere bir çok hastalığa neden olan Sigara Bağımlılığı ile mücadele devam ediyor. Her yıl 6 binden fazla kişiyi aramızdan koparan bu bağımlılık ile mücadele için her yıl 9 Şubat Dünya Sigara Bırakma Günü olarak çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Bu kapsamda Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri tarafından ilin dört bir yanında düzenlenen etkinliklerle bağımlılığa dikkat çekiyor.
4000’den fazla zararlı kimyasal madde bulunduran sigarada esas bağımlılık yapan madde nikotindir. Koklanarak burundan çekilen ya da çiğnenen dumansız tütünler de nikotin kadar yüksek düzeyde zehir içerdiğinden zamanla kişide psikolojik ve fiziksel bağımlılık oluşturuyor. Sigara, nargile, pipo içme veya dumanının solunması sonucu oluşan bağımlılık nedeni ile Dünya genelinde tütün kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle yılda 6 milyon kişi ölüyor. Bronşların daralması sonucu akciğer rahatsızlıkları ve KOAH, Damarlarda tıkanma ve buna bağlı felç, Midede gastrit, ülser ve mide kanseri, Ciltte sararma, kırışıklık, cilt kanseri, Ağız kokusu ve dişlerde sararma gibi bir çok hastalığa neden olan sigara bağımlılığına dikkat çekmek ve bağımlılığı önlemek amacı ile her yıl 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü olarak kutlanıyor. Bu gün kapsamında çeşitli etkinlikler gerçekleştirilerek sigara bağımlılığı ve zararlarına dikkat çekiliyor.
Pazar Yerinde Vatandaşlara Sigaranın zararları Anlatıldı
Bu kapsamda Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı il ve İlçeler başta olmak üzere sağlık alanlarının bulunduğu her yerde bağımlılığa dikkat çeken etkinlikler gerçekleştirildi. Sigara bağımlılığına dikkat çeken yerlerden birisi de Gelibolu ilçesi oldu. Gelibolu İlçe Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklarla Mücadele ekipleri tarafından halk pazarında vatandaşlar bilgilendirildi. Gelibolu Belediyesi tarafından kurulan Halk Pazarını ziyaret eden personeller vatandaşlara broşür dağıtarak sigara bağımlılığı ile ilgili bilgilendirmeler gerçekleştirildi.
Yenice’de Hem Kanser Hem de Sigara Bağımlılığı Eğitimi Verildi
Vatandaşların hastalığın her alanında bilgilendirildiği bir başka ilçe olan Yenice İlçesi İlçe Sağlık Müdürlüğüne bağlı ekipler, köylerde hem sigara bağımlılığı hem de kanser ile ilgili vatandaşlar bilgilendirildi. Sadece İlçe merkezinde de ğil kırsalda da vatandaşları bilgilendiren Yenice İlçe Sağlık Müdürlüğü İlçeye bağlı Canbaz, Öğmen ve Çiftlik köylerinde, vatandaşlara kanser ve sigara bağımlılığı ile ilgili bilgiler verildi. Broşürler dağıtılarak vatandaşlar bilgilendirildi.
Vali Aktaş Çalışmalar Hakkında Bilgiler Verdi
İlhami Aktaş, 9 Şubat Dünya Sigarayı Günü münasebetiyle bağımlılıkla mücadele kapsamında ücretsiz psiko-sosyal ve rehabilitasyon desteği veren Yeşilay Danışmanlık Merkezini (YEDAM) ziyaret etti. Yeşilay Danışmanlık Merkezinde, İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Gökhan Baştürk, Yeşilay Çanakkale Şube Başkanı Doç. Dr. Nilay Köleoğlu, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Uzm. Dr. Aslı Okan, Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkan Yardımcısı Engin Çoban, Psikologlar Nilsu Çetin, Betül Rana Ulusoy, Halkla İlişkiler Sorumlusu Nur Şam ve Yeşilay Çanakkale Şube personeli Kübra Yamalı ile bir araya gelen Vali İlhami Aktaş, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü etkinlikleri ve YEDAM’ın çalışmaları hakkında bilgi aldı. Vali İlhami Aktaş, YEDAM personeline çalışmalarından dolayı teşekkür ederek, görevlerinde başarılar diledi. 9 Şubat’ın sigarayı bırakmak için bir fırsat olduğunu ifade eden Vali İlhami Aktaş, Dünya Sigarayı Bırakma Günü’nün bağımlılıktan kurtulmaya vesile olmasını temenni etti. Sigarayı bırakmak isteyen bağımlılara ücretsiz psikolojik danışmanlık ve rehabilitasyon desteği Yeşilay Danışmanlık Merkezi’nde (YEDAM) Yeşilay personeli tarafından sunuluyor. Sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlar, YEDAM'a 115 numaralı Yeşilay Danışmanlık Merkezi Danışma Hattı'ndan ulaşarak destek alabiliyor.
Sigara içtiğiniz Her An Sevdiklerinizden Çaldığınız Andır
Tüm dünya ülkelerinde, tütün ürünleri tüketiminin ve tütün dumanına maruz kalmanın yol açtığı zararlı etkilerinin önlenmesi ve küresel tütün salgınını önlemek amacıyla çeşitli farkındalık etkinlikleri ile gerçekleştirilen 9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü dolayısı ile Biga Devlet Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Bayram Korkut bir açıklama yaparak, Sigara kullanımının kanser, akciğer hastalıkları, kalp ve damar hastalıkları gibi birçok hastalığa yol açtığına ve sigara kullanımının sadece bireye değil, sigara dumanını soluyan diğer kişilere de ciddi zararlar verdiğine dikkat çekti.
Dr. Korkut "Dünyada her yıl yaklaşık 600 binin üzerinde kişinin tütün dumanına maruz kalma sonucu öldüğü, Ülkemizde ise her yıl yaklaşık 100 bin kişinin tütün kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybettiği tahmin edilmektedir. Unutmayın sigara içtiğiniz her an, hayatınızdan ve sevdiklerinizle geçireceğiniz sağlıklı zamanlardan çaldığınız anlardır. Bırakma kararlılığı, uygun tedavi ve motivasyonla siz de sigarayı bırakabilirsiniz. Biga Devlet Hastanesi Sigara Bırakma Polikliniğimizde, sigarayı bırakmaya karar vermiş kişilere danışma ve destek hizmetleri doğrudan verilmekte olup kişiye uygun tedavi yöntemi ile takipleri yapılmaktadır. Sigarayı bırakmak için polikliniğimizden yardım alabilirsiniz. Ayrıca sigarayı bırakmaya karar vermiş vatandaşlarımız ALO 171 Sigara Danışma Hattı’ndan ücretsiz bilgi talebinde bulunabilmektedirler. Sigarayı bırakmak için en doğru zaman şu andır, hemen size en yakın sigara bırakma polikliniğine başvurarak, randevunuzu alın kendiniz ve aileniz için yeni bir başlangıç yapın. Unutmayın Sigara Bağımlılığı Bir Hastalıktır Ve Tedavisi Mümkündür” dedi.
Şerife Erdem